Ѕвездено јато

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ѕвездено јато Новогодишна Елка.

Ѕвездено јато или ѕвезден облак е група ѕвезди кои се наоѓаат во гравитациска граница. Се разликуваат два вида ѕвездени јата: збиено јато се група од стотици илјади многу стари ѕвезди, додека расеаното јато обично содржи помалку од неколку стотици членови, кои се многу млади.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]