Октавијан Август

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Гај Јулиј Цезар Август
Император на Римскаta Империја

Statue-Augustus.jpg
Оваа статуа е позната под називот август од Прима Порта
На престол 16 јануари 27 п.н.е. – 19 август 14
Наследник Тибериј
Сопружник 1) Clodia Pulchra 43–40 п.н.е
2) Scribonia 40–38 п.н.е
3) Livia Drusilla 38 п.н.е– 14 н.е.
Деца
Julia the Elder;
Гај Цезар (посвоен);
Луциј Цезар (adoptive);
Тибериј (посвоен)
Полно име
Гај Октавијан Турин (од раѓањето до посвојувањето од Јулиј Цезар во 44 година п.н.е.);
Гај Јулиј Цезар (од 44 до 27 година н.е.);
Гај Јулиј Цезар август (од 27 година до смртта)
Татко Природен: Гај Октавијан;
Посвоен од: Јулиј Цезар (во 44 п.н.е.)
Мајка Atia Balba Caesonia

Октавијан Август (латински:Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus) е првиот римски император. Роден е во 63 п.н.е. како Гај Октавијан, а покасно е попознат како Гај Јулиј Цезар Октавијан. Со Римската империја управувал од 27 п.н.е. до 14 п.н.е. Во 43 п.н.е. заедно со Марк Антониј и Марк Емили создале политички сојуз, попознат како Втор триумвират. Неговата титула август на латински јазик значи “возвишен“ во религиозна мисла на зборот. Покасно, оваа титула станала титула на сите римски цареви кои го наследиле. Октавијан август се смета за една од најважните личности во историјата на Римската империја. Тој создал еден нов облик на управување во внатрешноста на империјата, кое се задржало во следните триста години. Тој ја вратил власта на римскиот Сенат, но во исто време ја зачувал својата автократична позиција. Постепено го разработил принципот со кој со републиката владее едноличен владител. Наследен е од Тибериј.