Портал:Наука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
уреди   

НАУКА

Sciences exactes.svg

Под наука се подразбираат процесот на проценување на емпириското знаење (научниот метод) и организираното тело на знаење добиено од овој процес. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Експеримент.jpg

Опит (експеримент) — склоп на настани и набљудувања, кои се извршуваат да потврдат или да побијат некоја хипотеза или истражување чија главна тема е некоја појава. Опитот е намерно контрoлирање на некоја појава со цел научно да се истражи и разбере спомнатата појава. Научникот со опитот ја „приморува природата“ да одговори на неговите прашања. Во пошироко значење, опит е секое практично испробување на функционирање на некој проект кој ќе се по стекнатите искуства спроведе во поширок обем, или ќе се отфрли ако практичното испробување открие крупни недостатоци. Опитот е најглавната компонента во емпирискиот приод до знаењето. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...


уреди   

Природни науки

уреди   

Избрана биографија

Leonardo self.jpg

Леонардо да Винчи (на италијански: Leonardo da Vinci) (15 април 14522 мај 1519) бил познат италијански ренесансен архитект, инженер, вајар и уметник, сликар, изумител, анатом, астроном.

Леонардо да Винчи е роден во Акијано, село кое е сместено во зелените прегратки на Тоскана, на падините на планината Монте Албано, како незаконски син на адвокатот Сер Пјеро да Винчи. Мајка му Катерина произлегува од селско семејство. Постојат претпоставки дека, Катерина била робинка од Блискиот Исток, но фактите не се доволни за да се докаже оваа теорија. Прочитајте повеќе

уреди   

Категории

уреди   

Општествени науки

уреди   

Наука на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)