Френсис Бејкон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Сер Френсис Бекон

Френсис Бејкон (англиски: Francis Bacon) (22 јануари 1561 - Лондон, 9 април 1626) бил англиски филозоф, државник, шпион и есeист. Познат е по револуционерниот потфат да го промени текот на научното сознание, обелоденувајќи ги погрешни начини на размислување и толкување на природата, ползувајќи ја индукцијата како логичко-методолошки метод. Роден како најмлад во петдетно благородничко семејство и со голема остроумност, уште на своја 12-годишна возраст поаѓа во Кембриџ, каде кралицата на Англија е особено вчудоневидена од неговата интелигенција. Имал извонредни таленти, дури луѓето сметале дека тој ги напишал прочуените драми, под името „Шекспир“. Бил прогласен за витез во 1603, титулиран како Барон Верулем во 1618, кога е прогласен и за канцелар на Англија, и како Виконт од Сент Олбанс во 1621.

По повлекувањето од политиката тој почнува да се занимава со философијата и науката. Негови најпознати дела се Нов органон, За достоинството и за зголемувањето на науките, Класификација на науките, Есеи - или политички и морални совети, Нова Атлантида.

Неговото толкување на човековото познание[уреди | уреди извор]

Својата кариера ја започнал како адвокат, но најпознат е како философ, бранител и проповедник на револуција во науката. Неговите дела ја популаризираат индуктивната методологија на научното истражување, попозната како Беконов метод. Индукцијата претпоставува црпење на знаење од природниот свет преку експериментирање, набљудување, и тестирање на хипотези. Во негово време, таквите методи се поврзувале со окултните трендови во алхемијата.

Бекон смета дека човековото сознание е потонато во заблуди и лажни претпоставки, а непостоењето на исправна методологија доведува до неправилни заклучоци и изветоперена вистина. Тој смета дека наместо луѓето да поаѓаат од факти и податоци кои се потполно точни, тие поаѓаат од претпоставки. Тој го критикува лошото сознание и смета дека луѓето треба да се ослободат од погрешните претпоставки и од невистината, ако сакаат да дојдат до вистинското сознание. Луѓето, значи ги земаат однапред нештата како вистинити (антиципација) и не се занимаваат со објаснување на појавите (интерпретација).

Бекон заблудите ги нарекува идоли (нешто замислено, лажна слика, измама на човечкиот дух) и според него постојат четири идоли:

 • Идоли на племето – кои се карактеристични за целиот човечки род. Тие мислат дека светот е таков како што мислат тие. Тука спаѓаат и брзоплетото заклучување, претерано обопштување итн.
 • Идоли на пештерата – тоа се индивидуалните сознајни грешки. Станува збор за заблудите кои произлегуваат од лошата поставеност на секој човек кон реалноста и кон сознанието.
 • Идоли на плоштадот – тоа се заблудите поврзани со јазикот, со зборовите кои се користат во комуникацијата, чија неправилна употреба создава недоразбирање.
 • Идоли на театарот – тоа се заблудите поврзани со традицијата, од некритичкиот однос кон филозофските учења. Станува збор за заблудите кои се прифаќаат онака како што се гледаат, а не како што навистина се.

Тој ги критикува заблудите и смета дека со нивна критика доаѓаме до можноста за вистинско знаење, кое ни е потребно за добро живеење. Како и неговата поговорка Знаењето е моќ, така и во делото Нова атлантида пишува: „Знаењето е движечка сила на развојот на човештвото, извор на нашата благосостојба и среќа.“ Тој остро ја критикува схоластичката философија, за која смета дека е бесплодна и сопирачка за развиток на науките.

Живот[уреди | уреди извор]

Bacon, Sylva sylvarum

Ран живот[уреди | уреди извор]

Бекон е роден на 22 јануари во Јорк Хаус во близина на Штранд во Лондон, син е на Николас Бекон од неговата втора жена Ана (Кук) Бекон.[1] Биографите сметаат дека во детството Бекон бил школуван дома, поради лошата здравствена состојба (која го следела во текот на целиот живот), со подучување од страна на Џон Волсал, дипломец на Оксфорд со цврста насоченост кон пуританството. Се запишува на колеџот Тринити во Кембриџ, на 5 април 1573 на возраст од дванаесет години.[2]

Живее три години заедно со неговиот постар брат Ентони Бекон под лично туторство на д-р Џон Витгифт, иден Кентербериски архиепископ. Образованието на Бекон во голема мера се спроведува на латински и по средновековна програма. Тој се образува и на универзитетот во Поатје. Во Кембриџ тој ја запознава кралицата Елизабета, која е воодушевена од неговиот прерано созреан интелект, а го нарекува и „младиот лорд чувар“.[3]

Неговите студии го доведуваат до ставот дека методите и резултатите на науката како што дотогаш биле практикувани се всушност погрешни. Неговата почит за Аристотел е противречна со неговата одбивност кон Аристотеловата философија, која му се чинела неплодна, неразрешлива и погрешна во своите погледи. На 27 јуни, 1576 тој и Ентони влегуваат во societate magistrorum во Грејс Ин. Неколку месеци подоцна, Френсис оди во странство со Сер Амиас Палет, англискиот амбасадор во Париз, додека Ентони ги продолжува своите студии дома. Состојбата на владата и општеството во Франција под Хенри III му носат голема политичка обука. За следните три години тој ги посетува Блоа, Поатје, Турс, Италија и Шпанија. За време на неговите патувања, Бекон го изучува јазикот, дипломатијата и граѓанското право, при извршувањето на рутинските дипломатски задачи. На најмалку една прилика носи дипломатски писма до Англија за Валсгхам, Бургхли и Лестер, како и за кралицата.

Ненадејната смрт на неговиот татко во февруари 1579 година го поттикнува Бекон да се врати во Англија. Сер Николас вложи значителна сума на пари за купување на имот, за неговиот најмлад син, но почина пред да го стори истото, а Френсис останува со само една петтина од тие пари. Со позајмување, Бекон влегува во долг. За да се издржи самиот себе, тој го изнајмува својот стан на привремен престој во Грејс Ин во 1579.

Парламентарец[уреди | уреди извор]

Беконовите трикратно цели беа да ја пронајде вистината, да и служи на својата земја и да и служи на својата црква. Токму пронаоѓањето на престижно работно место ќе му помогне во исполнување на истите. Во 1580, преку неговиот вујко, Лорд Бургхли, тој се пријави за работа на суд, што може да му овозможи да го продолжи животот на учење. Беше одбиен. Две години работеше тивко во Грејс Ин, додека не стана признат како надворешен адвокат во 1582.

Во 1584, тој го зазема своето место во парламентот за Мелкомб во Дорсет, а потоа и за Таунтон (1586). Во тоа време, тој почна да пишува за состојбата на партии во црквата, како и философски реформи во изгубенато дело,Темпорис Партус Максимус. Сепак, тој не успеа да стекне позиција за која сметаше дека ќе го доведе до успех. Тој покажа знаци на симпатија кон пуританство, присуствувајки на проповедите на пуританскиот старешина на Грејс Ин и придружувајки ја неговата мајка во Храмовата купола да го слушне Валтер Траверс. Ова доведе до објавување на неговите најрани преживувачки дела, во кој се критикува потиснувањето на пуританското свештенството на англиската црква. Во Собранието на 1586, тој отворено ја поттикна егзекуцијата на Мери, кралицата на Шкотите.
За ова време, тој повторно бара од неговиот моќен чичко помош, чиј резултат може да се најде во неговиот брз напредок во адвокатурата. Тој станува член на адвокатската комора во 1586 година и избран за читател во 1587 година, ги одржува првите негови предавања во Лент следната година. Во 1589 година, тој добива важно назначување на помошник судија, иако тој формално ја доби канцеларијата до 1608 – работно место со вредност од £ 16,000 годишно. [3]

Јавен обвинител[уреди | уреди извор]

Набргу Бекон се запозна со Роберт Деверо, Грофот Втори од Есекс, омилените на кралицата Елизабета. Од 1591, тој дејствува како доверлив советник на Грофот.

Во 1592, тој е овластена за да напишете раправа како одговор на анти-владината полемика на Езуитот Роберт Парсон, која ја именуваше “Одредени набљудувања основани врз клевета„ идентификувајки ја Англија со идеалите на Републиканската Атина против непријателството на Шпанија.

Бекон го зеде неговато трето парламентарно место за Мидлсекс, кога во февруари 1593 година Елизабета го повика парламентот да го испита Римокатоличкиот заговор против неа. Отпорот на Бекон за нацрт-законот со кој би оданочил тројни субвенции во половина од вообичаеното време навреди многу луѓе.

Противници го обвинија за стекнување популарност. За кратко време беше исклучен од кралскиот двор. Кога местото за народниот генерален правобранител се слободни во 1594, влијанието на Лорд Есекс не беше доволно да се усвои кандидатурата на Бекон. Исто така, Бекон не успеа да ниту да го добие пониското место на заменик јавен обвинител во 1595 година. [3]

За да го утеши за овие разочарувања, Есекс му го подари на имотот во Твикенхам, што покасно го продава за £ 1800. Во 1596, Бекон стана советник на кралицата, но го промаши назначувањето на Господарот на Ролс. Во текот на следните неколку години, неговата финансиска состојба остана лоша. Неговите пријатели не можеа да му најдат ниту јавна функција за него, ниту пак замислата за да ја поврати својата позиција преку брак со богатата и млада вдовица Лејди Елизабета Хатон не успеа откако таа го прекина нивниот однос и прифати брак со побогат човек.
Во 1598 Бекон беше уапсен поради неговите долгови. Меѓутоа, покасно неговата позиција во очите на кралицата се подобри. Постепено, Бекон заработи позиција на еден од учените советници, но сепак тој немаше никаква провизија или гаранција и не добиваше никаква плата. Неговиот однос со кралицата понатаму се подобри откако ги прекина врските со Есекс, што му беше паметен потег бидејќи Есекс беше погубен за предавство во 1601.

Со останатите, Бекон е назначен да ги испита обвинувањата против Есекс, неговиот поранешен пријател и добротвор.Во случајот Бекон жестоко го притиска Есекс. За да се оправда себе си, Бекон пишува декларација за пракси и предавства, итн, на ... на Ерл од Есекс. Тој добива подарок - пари од казната од £ 1200 од еден од соучесниците на Есекс.

Џејмс I доаѓа до престолот[уреди | уреди извор]

Пристапот на Џејмс I му донесе на Бекон голема полза. Тој беше прогласе за витез во 1603 година. Во друг промислено потег, Бекон пишува “Извинување„ за да се искупи за својата постапка во случајот на Есекс, бидејки Есекс го фаворизираше Џејмс за да се искачи на престолот.

Следната година, во текот на првата мирна сесија на парламентот , Бекон стапи во брак со Алис Барнхам. Во јуни 1607 година конечно му беше доделена функцијата на јавен обвинител[3].Следната година, тој започна да работи како чиновник во Старската комота. И покрај големите приходи, старите долгови и расипничкиот начин на живеење го чуваа задолжен. Тој бара повторно унапредување и богатство преку поддршка на Кралот Џејмс и неговата арбитрарна политика.

Во 1610 година започна четвртата седница на првиот парламент на Џејмс. И покрај советите од Бекон, Џејмс и членовите од долниот дом во Британскиот парламент се најдоа во несогласување околу кралските прерогативи и засрамувачката екстравагантност на кралот. Куќата конечно се распушти во февруари 1611. Во текот на овој период Бекон успеа да остане на страната на кралот додека се обидуваше да ја задржи довербата на членовите од долниот дом во Британскиот парламент.
Во 1613, Бекон конечно беше назначен за јавен правобранител, по советувањето на царот да се вклучи во судските состаноци. Како јавен обвинител, Бекон кривично го гони Сомерсет во 1616 година.

Т.н. "Принцот на парламентот" на април 1614 година се противи на присуството на Бекон во седиштето на Кембриџ и на различните кралски планови кои Бекон го поддржуваше. Иако му беше дозволено да остане, парламентот донесе закон со кој се забранува на јавниот обвинител да седи во парламентот. Неговото влијание врз кралот очигледно поттикна одбивност или страв во многу од неговите врсници. Бекон, сепак, продолжи да биде фаворизиран од кралот, што доведе до неговото назначување во март 1617 година како привремен Регент на Англија (за период од еден месец), и во 1618 година како Лорд Канцелар.

Лорд канцелар и јавното понижување[уреди | уреди извор]

Јавната кариера на Бекон заврши во немилост во 1621 година. Откако тој паѓа во долгови, Комитетот на Парламентот за администрацијата на законот го обвинуваат со 23 одделни точки за корупција. На лордовите, кои испратија комисија да се распрашува за неговата исповед, тој им одговори: "Мои господари, тоа е мојот акт, мојата рака, и моето срце; молам вашето господство да биде милостиво спрема скршенава трска." Тој беше осуден на парична казна од £ 40,000, препратен од страна на кралот Џејмс, да се затвори во Лондонската Кула за време на задоволство на кралот (неговото затворање траеше само неколку дена). [4] Повеќе сериозно, парламентот го прогласи Бекон неспособен за сериозна функција или да биде во парламентот.Во тесно, самиот избегна лишен од неговите назначувања. Потоа посрамотениот виконт се посвети на учење и пишување.

Постоеја сомнежи дека Бекон има прифаќано подароци од странките во судските процеси, но истово беше прифатено во тоа време и не претставуваше случај на корумпирано однесување. [5] Додека признавајќи дека неговата однесување беше развратно, тој се спротивстави дека никогаш не дозволи подароците да влијаат на неговата проценка, и навистина, постоеше случај на пресуда против оние кои го плаќаат. Вистинската причина за неговата вина е предмет на дебата, но може да е поттикната од неговата лоша здраствена состојба, но поради неговата слава и важноста на неговата функција, тој ќе биде поштеден од сурова казна. Постои можност со закани дури и да е уценуван за да ја изнесе и признае својата хомосексуалност. [4] [5]

Врски[уреди | уреди извор]

Иако добро поврзани антикварот Џон Аубри се истакна меѓу неговиот приватени меморандуми на Бекон "Тој беше педераст. Неговиот Ганимед и Омилените земени мита", [6] ?? биографи продолжија да расправаат во врска со сексуалната наклони на Бекон и прецизната природа на неговите лични односи. [7]

Кога имаше 36 години, Бекон и се додворуваше на Елизабет Хатон, млада 20 годишна вдовица. Наводно, таа ја прекина нивната врска со прифаќање на брак со побогат човек - Едвард Коук. Години подоцна, сè уште Бекон пишува за неговото жалење дека бракот со Елизабет никогаш не се случи.[8]

На возраст од четириесет и пет години, Бекон стапи во брак со брак Алис Барнхам четиринаесет-годишната ќерка на добро поврзанииот Лондоншки одборник и пратеник. Бекон пишува две сонети каде ја изјавува неговата љубов за Алис. Првата сонет е напишан за време на неговото додворување и втората сонет на неговата свадба, на 10 мај 1606. Кога Бекон беше назначен за Лорд канцелар "со посебен налог од кралот", на Лејди Бекон и беше даден приоритет во однос на сите други дами на судот.

Се појавија извештаи на зголемените недоразбирања во неговиот брак со Алис, со шпекулации дека дел од ова може да се должи на фактот дека не располагалр со доволно финансиски средства, како што таа била навикната да има во минатото. Алис наводно ја интересираа славата и богатството и кога резервите се трошеа и не и беа достапни, се жалеше за тоа каде одат парите.
Алис Чамбер Бунтен напиша во нејзината книга Животот на Алис Барнхам [9], дека по нивното запаѓања во долгови, таа всушност отиде на пат да праша за финансиски помош од нивниот круг на пријатели. Бекон ја исклучи од неговиот тестамент откако ја откри нејзината тајна романтична врска со Џон Андрхил. Тој повторно го напиша неговиот тестамент, во кој претходно беше многу дарежлив кон неа (оставајќи и земјиште, стока и приходи) со што и го укина сето тоа.
Неколку автори [10] [11] веруваат дека и покрај неговиот брак Бекон беше првенствено привлечени кон истиот пол. На пример професорот Форкер [12] ги проучуваше "историските документирани сексуални преференции" и на Кралот Џејмс и на Бекон - и заклучија дека сите беа ориентирани кон "машка љубов", современ термин кој "се чини дека се користи исклучиво кога се однесува на сексуална ориентираност на мажите кон истиот пол. "[13] Јакобинскиот антиквар, Сер Симондс Девес го покрена прашањето да му се суди за содомија. [14].Овој заклучок беше оспоруван од другите, [15] [16] кои се сметаа дека изворите треба да подлежат на пообемна интерпретација.

Смрт[уреди | уреди извор]

На 9 април 1626 година Бекон умира од пневмонија во Палатата Арудел во Хајгејт надвор од Лондон. Подетален опис за околностите на неговата смрт дава Џон Обри. Обри беше критикуван за неговата евидентна лековерност во оваа и други работи; додека од друга страна тој го знаеше Томас Хобс, философ- колега на Бекон и пријател. Живописниот извештај на Обри, во кој го портретира Бекон како маченик на експерименталниот научниот метод, каде го носи до Хајгејт низ снегот со терапевтот на кралот и кога одеднаш е инспириран од можноста за користење на снегот да се зачува месо:

Тие беа решени да се обидат со експериментот. Слегоа од кочијата и отидоа во куќа на една сиромашна жена, во подножјето на ридот на Хајгејт, купија птици и ја натераа жената да ги отвори. Откако ги наполнија птиците со снег, Бекон доби фатален случај на пневмонија. Некои луѓе, вклучувајќи Обри, сметаа дека овие два соседни, можеби случајни настани се поврзани и ја предизвикаа неговата смрт: „студот од снегот толку многу му влијаеше, што тој веднаш падна тешко болен, не можеше да се врати во своето засолниште ... па отиде во куќата на Ерл од Ориндел во Хајгејт, каде што тие го ставаат во ... влажен кревет што не се лежело ...што придонесе за неговиот студ па во рок од 2 или 3 дена колку што се сеќавам, г-дин Хобс ми рече, тој умрел од задушување.

Полусвесно на својата смртна постела, философот го пишува своето последно писмо до неговиот отсутен домаќин и пријател Лорд Ориндел:

Драг Лорду, јас најверојатно ја имам среќата на Каиус Плиниус постариот, кој го изгубил својот живот при обид на експериментот за горење на Планината Везув, бидејќи јас исто така сакав да се обидам со еден или два експерименти на одржувањето и траење на тела. Што се однесува до експериментот , помина прилично добро, но за време на патувањето меѓу Лондон и Хајгејт, јас бев толку погоден, не знам дали тоа беа камења , дали некоја заситеност или можеби настинка, или можеби ме погодија сите три. Но, кога дојдов во домот на вашето господство , не бев способен да се вратам, и затоа бев принуден да се сместам тука, каде што домаќинот е многу внимателен и засегнат за мене,за што јас верувам дека вашето господство не само што ќе го помилува него,туку и ќе го смета за подобра личност поради тоа. Навистина куќата на вашето господство беше пријатна за мене, а јас ги бакнувам вашите благородни раце за вашата гостопримливост за која сигурен сум дека ми ја понудивте. Знам колку непогодно е за мене, да го пишувам ова со друга рака,а не мојата но од мојата лојалност моите прсти се толку неповрзани од болест, што јас не можам мирно да држам пенкало во раце.

Друг исказ се појавува во биографијата на Вилијам Роули, личен секретар на Бекон и старешина:

Тој почина на деветиот ден од април, во годината 1626, во раните утрински часови, потоа прослави воскресение на нашиот Спасител, во шеесет и шестата година од својата возраст, во куќата на Ерл од Ориндел во Хајгејт во близината на Лондон, место каде тој повремено престојуваше една недела пред смртта; Бог сметаше дека тој треба да умре таму од нежна треска, случајно придружена со голем студ, при што исцедок на секрет се спуштил толку обемно врз градите, при што тој умре од задушување.

На неговиот погреб, над триесет големи умови ги собираат заедно нивните пофалби за него, кои подоцна се објавени во латински. Тој остава личен имот од околу £ 7.000 и земјишта кои при продажба се проценуваат на £ 6000. Неговите долгови изнесуваат повеќе од £ 23,000, еднакво на околу £ 3 по метар по денешни цени.

Филозофија и дела[уреди | уреди извор]

Бекон не развива вистинска философија, туку метод за развој на философијата и науката. Тој тврди дека иако философијата во тоа време го користи силогизмот, како вид на дедукција, за да се толкува природата, философот, наместо да продолжи преку индуктивно расудување од факт до аксиома до закон. Пред започнување на оваа индукција, испитувачот треба да го ослободи неговиот или нејзиниот ум од некои лажни поими или тенденции, кои ја изобличуваат вистината. Овие заблуди се наречени „идоли’ (idola) [22], и се од четири вида:

 • „идоли на племето“ (idola tribus), кои се заеднички за трката;
 • „идоли на видот“ (idola specus), кои се карактеристични за индивидуални;
 • „идоли на пазарот“ (idola fori), кои доаѓаат од злоупотребата на јазикот; и
 • „идоли на театарот“ (idola theatri), кои се резултат на злоупотреба на власт.

На крајот на индукцијата е откритието на формите, начини на кои се појавуваат природните појави, причините од кои тие продолжуваат. Добиени преку употреба на неговите методи, Бекон експлицитно го објасни својот донекаде фрагментаран етички систем во седмата и осмата книга од неговата De augmentis scientiarum (1623) - каде што тој прави разлика помеѓу должност кон заедницата, етичката материја, и должноста кон Бога, предмет на верата. Бекон тврдеше дека:

 • Секое морално дејствување е акција на човечката волја, што е регулирано со верување и поттикната од страстите;
 • Добар навика е она што им помага на мажите во управување на нивната волја кон доброто; и
 • Не можат да се создат универзални правила, како што карактерот на мажот и двете ситуации се разликуваат.
 • Во врска со верата, во De augmentis тој напиша дека "колку повеќе е непријатна,а оттаму и неверојатна е божествената тајна, толку повеќе чест се прикажува на Бога верувајќи во неа, поблагородна е победата на верата." Тој во “Есеите од Атеизам напиша дека "малку философија го поттикнува човечкиот ум кон атеизам, но длабочината во философијата им го разбиструва умот на мажите кон религијата."

Во меѓувреме, во наредниот есеј наречен: "На празноверието" Бекон забележува: "Атеизмот го препушта човек на чувствата, на философијата, на природната побожност, на законите, на угледот: сите оние кои можат да бидат водичи до видливата морална доблест ... но суеверието ги отфрла сите овие и поттикнува апсолутна монархија во главите на луѓето:
Така атеизмот никогаш не предизвикуваше состојба на вознемиреност ; туку го прави мажите свесни за самите себеси ... и гледаме дека времињата на наклонетост кон атеизмот (како во времето на Октавијан август Цезар) биле граѓански времиња, но суеверието потикнуваше многупати состојба на побрканост, како и донесување на нов 'primum mobile. " (прво поместување) што ги обесчествува сите сфери на владата. "[23]

Бекон со новиот пристап на развојот на науката и даде контраст на онаа на средниот век:

"Мажите се обидоа да создадат свет со концепција и од своите умови да го извлечат целиот материјал кој го вклучија, но ако, наместо тоа, тие консултираа искуство и набљудување, тие ќе имаа факти, а не мислења за кои ќе размислуваат, и би можеле конечно дојдат на познавање на законите кои владеат со материјалниот свет. "

Во делата на Бекон спаѓаат неговите Есеи, како и Боите на Доброто и Злото и Meditationes Sacrae, сите обајвени во 1597 година. Неговиот познат афоризам ,“знаењето е моќ", се наоѓа во медитации. Тој ја објави “ Од Вештина и напредување на учењето, Божји и човечки„(Of the Proficience and Advancement of Learning, Divine and Human) во 1605. Исто така, Бекон ја напиша In felicem memoriam Elizabethae, пофалба за кралица напишана во 1609; и различни философски дела, кои го сочинуваат фрагментараниот и нецелосен Instauratio magna (Голема обнова), најважниот дел од која е Novum Organum (нов инструмент, објавена во 1620 година ); во ова дело тој ги наведува трите пронајдоци кои ќе го изменат светот: "Печатница, барут и компас: Овие три ги промени целото лице и состојбата на работите низ целиот свет; првото во литературата, второто во војна, третото во навигација; од каде следувт безброј промени, толку многу што ниедна империја , ниту секта, ниту ѕвезда се чини дека има поголема моќ и влијание во човечки работи од овие механички откритија. "[24]

Петар Лајнбаух и Маркус Редикер тврдат дека Бекон не беше настроен идеалистички како што сугерираа неговите утописки дела, туку е она што денес може да се смета за поборник за геноцидна евгеника. Една година пред објавувањето на Нова Атлантида, Бекон објави есеј кој открива верзија на самиот себе кој ретко се гледа во историјата. Овој есеј, кој е помалку познато дело ,наречено “Реклама која допира света војна„ (An Advertisement Touching an Holy War) каде се залага за елиминирање на штетните општествени елементи од англиските и споредба на оваа со напорите на Херкулес, за време на создавање на цивилизирано општество во стара Грција. Тој го гледа "Ослободувањето и соборувањето на џинови, чудовишта, како и непознати тирани, не само како законска, туку како заслужена, дури и божествена чест ..."[ 25]. Лоренс Ламперт го има толкувано Беконовиот трактат Реклама која допира света војна каде се залага "духовната борба против духовните владетели на европската цивилизација." [26]

Утопијата на Бекон[уреди | уреди извор]

Во 1623 Бекон ги изрази неговите стремежи и идеали во „Нова Атлантида“. Издадена во 1627 година, тоа беше неговото создавање на идеална земја каде што "широкоградост и просветлување, достоинство и раскошот, побожност и јавниот дух" беа најчестите квалитети на жителите на Бенсалем. Во ова дело, тој дава визија за иднината на човековото открити5 и знаење. Планот и организацијата на неговиот идеален колеџ, "куќата на Соломон“, предвидуваше современ истражувачки универзитет на применета и чиста наука.

Беконовиот метод[уреди | уреди извор]

Novum Organum е философско дело на Франсис Бекон објавено во 1620 година. Насловот е референца кон Аристотеловиот труд на "Органон", која беше неговата расправа за логиката и силогизамот. Во Novum Organum, Бекон појаснува нов систем на логика, кој верува дека е супериорни во однос на стариот начин на Силогизам.
Во ова дело, го гледаме развојот на Беконов метод, кој се состои од постапки за изолирање на формата, природата или причината на феномен, применувајки го методот на договорот, методот на разликите, и методот на придружна варијација пронајден од Авицена во 1025 година.

Библиографија[уреди | уреди извор]

 • Essays (1597)
 • The Elements of the Common Law of England (1597)
 • A Declaration of the Practises & Treasons Attempted and Committed by Robert, late Earl of Essex and his Complices (1601)
 • Temporis Partus Masculus (The Masculine Birth of Time; 1603, недовршено)
 • De Interpretatione Naturae Prooemium (1603, недовршено)
 • Valerius Terminus of the Interpretation of Nature, with Annotations of Hermes Stella (1603, недовршено —објавено во 1734)
 • Cogitationes de Natura Rerum (Thoughts on the Nature of Things; 1604, недовршено)
 • Cogitationes de Scientia Humana (Thoughts on Human Knowledge; 1604, недовршено)
 • Francis Bacon His Apology, in Certain Imputations Concerning the late Earl of Essex (1604)
 • Certain Considerations Touching the Better Pacification and Edification of the Church of England (1604)
 • The Proficience and Advancement of Learning (1605)
 • Cogitata et Visa (Thoughts and Conclusions; 1607)
 • Redargutio Philosphiarum (The Refutation of Philosophies; 1608, published posthumously)
 • Inquisitio Legitima de Motu (1608?, published 1653)
 • De sapientia veterum liber (1609)
 • Descriptio Globi Intellectus (1612)
 • Thema Coeli (1612, published 1653)
 • The Charge of Sir Francis Bacon, Knight, the King's Attorney-General, Touching Duels (1614)
 • The Wisdom of the Ancients (1619)
 • De Principiis atque Originibus (1620, published 1653)
 • Novum Organum (1620)
 • The History of the Reign of King Henry the Seventh (1622)
 • Historia Naturalis et Experimentalis (1623)[27]
 • Apophthegms, New and Old (1625)
 • The Translation of Certain Psalms (1625)
 • New Atlantis (1626)
 • De Augmentis Scientiarium (1623)
 • Sylva Sylvarum (1623,објавено во 1627)
 • Scripta in naturali et universli philisophia (објавено во 1653)
 • Baconiana, Or Certain Genuine Remains Of Sr. Francis Bacon (објавено во 1679)

Влијание[уреди | уреди извор]

Идеите на Бекон работи за подобрување на човекот, многу беа влијателни во 1630-ти и 1650-ти меѓу голем број научници во парламентот. За време на Реставрацијата, Бекон најчесто беше повикан какодуховен водич на Кралското друштво основано од Чарлс II во 1660 година. [28] [29] Во деветнаесеттиот век межу другите Вилијам Вевел[30] повторно го оживува и развива неговиот акцент на индукцијата.

Северна Америка[уреди | уреди извор]

Постојат некои научници кои веруваат дека визијата на Бекон за Еден Нов Утописки Свет во Северна Америка беше прикажан во неговиот роман „Нова Атлантида“, која прикажува митски остров, Бенсалем, во Тихиот Океан западно од Перу. Тој предвидуваше земјиште каде што ќе има поголеми права за жените, укинувањето на ропството, елиминација на должници во затворите, поделба на црквата и државата, и слобода на верското и политичкото изразување. [31] [32] [33] [34] Френсис Бекон одигра водечка улога во креирањето на британски колонии, особено во Вирџинија, Каролајнс, и Њуфаундленд во североисточна Канада.

Неговиот владин извештај Колонијата Вирџинија" беше претставен во 1609 година. Бекон и неговите соработници ја формираа Њуфаундленд Колонизејшн Компани и во 1610 година го испраќа Јован Гај да основаат колонија во Њуфаундленд. Во 1910 Њуфаундленд издаде поштенска марка за да ја одбележат улогата на Бекон во создавање Њуфаундленд. На печатот го опишува како Бекон ", водечки дух во колозационите шеми во 1610 година." [8] Третиот претседател на САД Томас Џеферсон напиша; "Бекон, Лок и Њутн". Јас ги сметам за тројцата најголеми луѓе кои некогаш живееле, без никакви исклучок, и ги основаа темелите на оние доградби кои беа покренати во Физичките и моралните науки". [35] [36] [37]

Историски дебати[уреди | уреди извор]

Бекон и Шекспир[уреди | уреди извор]

Теоријата на Бекон за Шекспировото авторството, која првпат беше предложена во средината на 19-от век, тврди дека Сер Френсис Бекон ги напиша претставите конвенционално припишани на Вилијам Шекспир, спротивно на главното гледиште дека Вилијам Шекспир од Стратфорд напишал поеми и претстави кои го носат неговото име.

Главниот доказ на Бекон е основан на презентација на мотивот за прикривање, околностите при кои е изведена првата позната изведба на комедијата на грешки (The Comedy of Errors), Беконовата близината на писмото на Вилијам Страчи по кој многумина научници мислат дека беше заснована Бура (The Tempest), им ги објаснува метафорите во претставите на правните познаници на Бекон, многуте претпоставени паралели со претставите на Беконовите објавени дела и записи во Promus (неговиот приватен бележник), интересот на Бекон во граѓанските истории и привидните автобиографски метафори во драмите. Бидејќи Бекон поседува големо знаење во врска со шифрените методи на владеење, повеќето подржувачи на Бекон сметаат дека тој вметнува сугестии во неговато авторство во канонот на Шекспир во форма на шифри.

Традиционалните научници ги одбиваат сите тие аргументи во прилог на Бекон и ја критикуваат неговата поезија како премногу различна од Шекспировата за истата да биде напишана од истото лице.

Тајни друштва[уреди | уреди извор]

Френсис Бекон често се собраше со мажите во Грејс Ин да дискутираат за политика и философија, и да ги испробаат разни театарски сцени пишувани од него. [38] Наводната Врска на Бекон со Розикруцијаните и Масоните е широко дискутирана од страна на автори и научници во многу книги. [39]. Сепак другите, вклучувајќи ја и Дафне ди Мориер (во нејзината биографија на Бекон), тврди дека нема суштински докази кои ќе ги поддржат тврдењата за вмешаност со Розикруцијаните. [40] Френсис Јејтс [41] не тврди дека Бекон беше Розенкрузијанец, но претставува доказ дека тој сепак беше вклучен во некоја од повеќе затворени интелектуална движења на својата доба. Таа тврди дека движењето на Бекон за напредувањето на учењето е тесно поврзано со германското Розикрусијанско движење, додека Беконовата Нова Атлантида прикажува земјиште обземени од Розикруцијанит. Тој очигледно виде дека своето движење за унапредувањето на учење се во согласност со Розикруцијанските идеали. [42] Влијание на Френсис Бекон, исто така, може да се види на бројни религиозни и духовни автори, како и на групите кои ги користат неговите дела во своите верувања.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Sir Francis Bacon's Journals“. стр. 191. iUniverse, 2007.
 2. Bacon, Francis (BCN573F)“. A Cambridge Alumni Database. University of Cambridge.
 3. Collins, Arthur (1741). The English Baronetage: Containing a Genealogical and Historical Account of All the English Baronets, Now Existing: Their Descents, Marriages, and Issues; Memorable Actions, Both in War, and Peace; Religious and Charitable Donations; Deaths, Places of Burial and Monumental Inscriptions [sic]. Printed for Tho. Wotton at the Three Daggers and Queen's Head. стр. 5.