Портал:Психологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портал психологија
уреди   

Вовед

"Психологија" (од грч. ψυχή, "психи", душа, дух; и λόγος, "логос", знаење) е збир на академски, клинички и индустриски дисциплини што се занимаваат со објаснување и предвидување на човечките и животинските дејства, расположенија, мисли, чувства, мотивации, односи, можности и патологии. Животинската психологија обично се изучува како одделен субјект (види животинско спознание), но и како начин за добивање одредени сознанија врзани за човечката психологија низ споредба (види компаративна (споредбена) психологија). Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Мотивација е фактор кој го поттикнува, насочува и одржува однесувањето на луѓето. Мотивацијата се однесува на динамскиот дел од личноста и се разликува од поимите како чувства и личност. Мотивацијата е желба или волја да се направи некоја работа. Мотивираната личност може да си постави долготрајна цел: да стане истакнат писател или да има краткотрајна цел: да научи како се спелува еден збор. Поимот личност се однесува на помалку или повеќе трајна црта на индивидуата (срамежлив, осетлив, чесен). Спротивно да мотивацијата, чувство се однесува на привремена состојба која не е инстантно поврзана со однесувањето (лутина, радост, тага).

Што се однесува до менаџментот мотивацијата има важна улога за менаџерот кој настојува да ги задоволи желбите и нагоните на своите соработници така што нивното однесување би било пожелно и прифатливо за организацијата. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...

  • ... дека АСНОВА била група од архитекти кои ја поврзувале архитектурата со психологија градејќи лаборатории и објаснувајќи ги физичките теории?
  • ... дека пирамидата на потребите на човекот ја дал Абрахам Маслов?
  • ... дека во човечкиот мозок има околу 100.000.000.000 неврони и околу 100.000.000.000.000 врски (синапси) помеѓу нив?
  • ... дека ние го користиме целиот наш мозок, а тоа дека користиме само 10% е мит?
уреди   

Категории

уреди   

Клучни статии

уреди   

Избрана биографија

Карл Густав Јунг (Carl Gustav Jung) (роден на 26 јули 1875 – починал на 6 јуни 1961) бил швајцарски психијатар, основач на движењето познато како аналитичка психологија.

Јунг е роден во малото швајцарско село Кесвил, како син на Пол Јунг, протестантски свештеник и Емили Прaјсверк Јунг. Иако растел во повеќебројна фамилија и прилично едуцирани луѓе, Јунг бил осамен што го наведувало кон доста фантазирање и дневно сонување што понатаму ќе има големо влијание врз неговата теоретска и практична работа. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана слика

Мрежа на невроните


уреди   

Работи кои може да ги направиш

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

Еве неколку работи кои се потребни: :
уреди   

Поврзани портали

уреди   

Право на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)