Мисла

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај


Мисла или мислење е ментален процес што им дозволува на суштествата да создадат свој модел за светот, и така што се справат со него ефективно во согласнот со нивните цели, планови, средства и желби. Концепти блиски до мисла се свест, идеја и имагинација.

Процесот на мислење подразбира манипулација на информации, како кога формираме концепти, решаваме проблеми, и донесуваме одлуки. Мислењето е висока когнитивна функција. Анализата на мисловниот процес е дел од когнитивна психологија Освен тоа човечкиот карактер се заснова на неговите мисли и сваќања.

Мислата како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Една мисла мирот ми го зема“ - песна на унгарскиот поет Шандор Петефи.[1]
  • „Валкани мисли“ (Dirty Mind) - песна од истоимениот албум на американскиот пејач Принс од 1980 година.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]