Портал:Образование

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

ОБРАЗОВАНИЕ

Nuvola apps bookcase.png

Образование подразбира предавање и учење специфични вештини, и исто така нешто помалку опипливо но позначајно: изградба на знаење, добро расудување и мудрост. Образованието како една од своите фундаментални цели го има пренесувањето на култура од една генерација на друга (види социјализација). Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Filozofski.jpg

Филозофскиот факултет во Скопје, којшто е сместен во универзитетскиот комплекс Свети Кирил и Методиј, е првата високошколска установа во која се учи на современ македонски јазик. Со неговото отворање, всушност, се поставуваат темелите на модерниот универзитетски живот во Република Македонија.

По успехот на НОБ во Втората Светска војна, односно извојувањето на национална држава во рамките на Југославија, се наметнала потребата за изградба на современ македонски факултет т.е. универзитет, со кој ќе се започне забрзано излегување на Македонија од ниското образовно ниво, коешто постоело пред војната, и изградба на високо стручни кадри од сите области на општествениот живот и развиток. Филозофски факултет Скопје

уреди   

Дали сте знаеле...


уреди   

Избрана слика

Johann Heinrich Pestalozzi.jpg
Портрет на познатиот швајцарски школар Јохан Хајнрих Песталоци


уреди   

Категории

уреди   

Поврзани портали

Gnome-home.svg
Sciences exactes.svg
Nuvola apps kcoloredit.png

Грешка: мора да се назначи слика во првиот ред

Vista-Login Manager2.png
P philosophy.png
P vip.png
Општество Наука Уметност Политика Социологија Философија Биографија
уреди   

Образование на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)