Портал:Социологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

СОЦИОЛОГИЈА

‎70п
‎70п

Социологија е наука што се занимава со изучување на социјалните правила и процеси што ги врзуваат и разделуваат луѓето не како индивидуалци, туку како членови на асоцијации, групи, и институции. Поврзани статии

уреди   

Избрана статија

Глобализација е термин кој се користи за да ги опише промените во општествата и светската економија како резултат на драматично зголемената трговија и културна размена. Во специфично економски контекст се однесува речиси исклучиво на ефектите на трговската либерализација, односно слободната трговија. Помеѓу 1910 и 1950, по серија на политички и економски проблеми и колапси значењето и интензитетот на трговската размена беа сведени на минимум. Во поствоениот период на Втората светска војна, светската економија зајакна и драматично се зголеми, и сето тоа со помош на меѓународни економски институции и програми. Во периодот на 70-тите години ефектите на оваа размена станаа сè повеќе видливи, односно се забележуваа и позитивните страни и негативните страни. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...

  • ...дека термините етноцентризам и културен релативизам се со спротивно значење?
  • ...дека американскиот социолог Лојд Ворнер направил подетална поделба на трите општествени слоеви? Па, така тој споменува и постоење на повисок односно понизок висок, среден и низок слој?
уреди   

Избрана слика

Протестот на Либанците во Сиднеј во 2006, за време на Израелско-либанската војна


уреди   

Работи кои може да ги направиш

уреди   

Избрана биографија

Огист Конт (француски:Auguste Comte) (19 јануари 1798 - 5 септември 1857) бил француски математичар, философ и мислител кој прв го употребил зборот социологија. Тој е основач на позитивимот, правец во философијата кој го зема искуството како основа на знаењето. Тој бил и првиот кој го употребил научниот метод за опишување на општествата.

Огист Конт се родил во Монпеље. Се запишал на студии за политехника во Париз кој во тоа време бил еден од најпрестижните и познат по приврзаноста кон идеалите на републиката и нејзиниот прогрес. Но, во 1816 училиштето било затворено поради реорганизација, па Конт се запишал на медицина во Монпеље, а кога политехничкото училиште повторно било отворено, тој не барал нов прием. Прочитајте повеќе

уреди   

Клучни статии

уреди   

Категории

уреди   

Поврзани портали

Грешка: мора да се назначи слика во првиот ред

Општество Историја Географија Философија Економија Политика
уреди   

Социологија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)