Портал:Географија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
географија: (портал, проект)  
уреди  

ГЕОГРАФИЈА

Gnome-globe.svg

Географија (од старогрчките зборови γεω -земја и γραφία -опишува) е дескриптивна наука која своето внимание го насочува кон опишувањето на планетата Земја. Во потесна смисла, географијата е и природна и општествена наука, бидејќи ги проучува и опишува сите форми на земјината површина и сите природни појави што настануваат на неа и во атмосферата од една, и населението (како дел од Земјата) и неговата стопанска дејност, од друга страна. Исто така, географијата ја опишува и проучува разместеноста на природните богатства, растителниот и животинскиот свет на Земјата. Во буквален превод, зборот географија значи земјопис.

уреди  

географски субпортали

уреди  

Одбрана статија

Wien 3 Wappen.svg

Виена (англиски: Vienna, германски: Wien, словенечки: Dunaj, српски и хрватски: Beč, унгарски: Bécs, чешки: Vídeň, словачки: Viedeň, романски: Viena, ромски: Vidnya, руски: Вена) е главниот град а исто така и една од деветте сојузни држави во Австрија.

Со население од околу 1,6 милиони (2,2 милиони во метрополитанската област) се наоѓа на двата брега на реката Дунав, и на само 60 km од австриската источна граница. Така, градот лежи во југоисточниот агол на централна Европа и се наоѓа во близина на Чешката Република, Унгарија и особено на Словачка. Виена е најголемиот град во Австрија, нејзиниот главен културен, економски и политички центар, а воедно е и седиште на многубројни канцеларии на Обединетите Нации и на разни меѓународни институции и компании вклучувајќи ги и Организацијата за безбедност и соработка на Европа (OSCE), Организацијата на земјите извознички на нафта и нафтени деривати (OPEC) и на меѓународната агенција за атомска енергија (IAEA).

Виена е основана како Келтски град околу 5 век пне. Во 15 година пне. (тогашен назив Виндобона) станува одбранбен град на Римската Империја против Германските племиња од Север. Во текот на средниот век станува дом на Бабенберговата а подоцна и на династијата Хабсбурговци. Турците Отомани, во текот на 16ти и 17ти век, двапати се одбивани во нивните обиди да го заземат градот. Во 1815 со Виенскиот Конгрес се нацртани новите граници во Европа по падот на Наполеон кај Ватерло. За време на Студената Војна Виена е жариште на меѓународните шпионски игри, што се должи на положбата на (тогаш) неутралната Австрија помеѓу Источниот и Западниот блок. Прочитајте повеќе...

уреди  

Одбрана слика

Glacier mouth.jpg
Устието на глечерот Шлатенкес во Австрија
уреди  

Дали знаете...

De gooyer windmill 01.jpg
  • ... дека Амстердам, иако е главен град на Холандија, не е главен град на провинцијата во која е сместен и никогаш (освен во периодот од 1808 до 1810 година) не бил седиште на судот, владата или парламентот на оваа западноевропска земја?
  • ... дека 163 километри-долгиот Суецки канал е најблиската врска меѓу Западната и Источната Земјина Хемисфера?
  • ... дека Земјата се формирала пред околу 4,57 милијарди години заедно со нејзиниот единствен природен сателит, Месечината?
  • ... дека Котопакси, лоциран во Еквадор, со висина од 5897 метри, е највисокиот неактивен вулкан во светот, а додека пак етиопскиот Ерта Алел со своите 2957 метри висина го држи истиот примат меѓу сѐуште активните?
  • ... дека Комското Езеро, сместено крај истоимениот град, всушност официјално се вика Ларио и има форма како превртената латинична буква „Y“?


уреди  

Категории

уреди  

Одбран географски портал

уреди  

Известување

Доколку се одлучите да напишете некоја статија поврзана со географијата, во случај да сметате дека истата не е потполна, ставете го шаблонот {{Географија-никулец}} на крајот на текстот. Доколку постои шаблон поврзан со темата што ја пишувате, искористете го него.

уреди  

Географија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)

Исчисти опслуж. кеш