Портал:Азија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Европа   Азија   Африка   Северна Америка   Јужна Америка   Океанија   Антарктик
уреди  

АЗИЈА

LocationAsia.png

Азија е централен и источен дел од суперконтинентот Евроазија, дефиниран со исклучувањето на европскиот полуостров од Евроазија. Геолошки и географски, Азија не е ниту континент ниту потконтинент. Азија, сепак, обично се смета за најголемиот континент на светот по површина и број на население (преку 4 милијарди жители или 60 % од светското население).

уреди  

Избрана статија

Shanghai on 2nd July 2008.jpg

Народна Република Кина (НР Кина) го опфаќа најголемиот дел од културниот, историскиот и географскиот простор, познат под името Кина. Од своето формирање во 1949 година, таа е водена од Комунистичката партија на Кина. Кина е најнаселена држава во целиот свет со повеќе од 1.250.000.000 жители, од кои повеќето припаѓаат на групата Хан. Таа е најголема земја на подрачјето на Источна Азија, и четврта по големина во целиот свет. Кина граничи со 14 земји: Авганистан, Бутан, Мјанмар, Индија, Казахстан, Киргизстан, Лаос, Монголија, Непал, Северна Кореја, Пакистан, Русија, Таџикистан и Виетнам. Народна Република Кина го смета островот Тајван за дел од својата територија, меѓутоа тој фактички не е под нејзин суверенитет. Прочитајте повеќе

уреди  

Држави во Азија

уреди  

Категории

уреди  

Карта на Азија

Asia-map.png
уреди  

Дали сте знаеле...


уреди  

Избрана слика

Cn1202-03.jpg
Свиок на реката Јангцекјанг
уреди  

Субпортали

уреди  

Поврзани портали

уреди  

Азија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)