Прејди на содржината

Портал:Африка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Европа   Азија   Африка   Северна Америка   Јужна Америка   Океанија   Антарктик
уреди  

АФРИКА

Африка е втор по големина континент на планетата Земја и по површина и по население, но и единствениот преку кој преминува екваторот и двата повратници. Африка зазема 20,3 % од вкупната површина на Земјата. Релјефот и растителноста на најтоплиот континент варираат од дождовни шуми и суви савани до врели пустини. Прочитајте повеќе


уреди  

Избрана статија

Пустината Сахара зафаќа површина околу 9.000.000 км2 која се наоѓа во Северна Африка. Од плоштината на африканскиот континент зазима една третина. Нејзината големина е приближно 50 пати поголема од плоштината на САД. Името Сахара, според арапскиот изговор значи пустина(арап. صحراء арапски изговор), и се смета дека постои најмалку 3.500 години таква таква што е моментално денес. Прочитајте повеќе


уреди  

Држави во Африка


уреди  

Категории


уреди  

Карта на Африка


уреди  

Дали сте знаеле...

  • ... дека најниската температура во Африка е измерена во градот Ифран во Мароко во 1935 година и изнесувала -23 ºC?
  • ... дека во Африка има 53 држави што е најмногу во однос на другите континенти?
  • ... дека дури 8% од вестите во светот поминуваат низ Суецкиот канал?
  • ... дека во 1914 само Етиопија и Либерија биле независни држави во Африка, а сите останати биле колонии?


уреди  

Избрана слика

Снег на врвот Кибо (висок 5895m) на планината Килиманџаро — највисок врв на континентот Африка


уреди  

Субпортали

уреди  

Поврзани портали

уреди  

Африка на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)