Портал:Океанија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Европа   Азија   Африка   Северна Америка   Јужна Америка   Океанија   Антарктик
уреди  

ОКЕАНИЈА

LocationOceania.png

Океанија (понекогаш Океаника) е географски, често геополитички регион што се состои од повеќе земји - најчесто острови и најчесто ја вклучува Австралија во Тихиот Океан и околината. Точниот обем на Океанија се дефинира различно, со тоа што нормално во неа се вбројуваат Австралија, Нов Зеланд, Нова Гвинеја и различни острови од Малајскиот Архипелаг. Терминот исто така се користи од повеќе автори за да се означи еден од континентите. Терминот „Океанија“ прв го употребил францускиот истражувач Жил Думонт Д'Урвиј уште во 1831 година. Прочитајте повеќе

уреди  

Избрана статија

Flag of the Solomon Islands.svg

Соломоновите Острови е земја во Меланезија, источно од Папуа Нова Гвинеја и содржи околу илјада острови. Заедно тие покриваат површина од 28,400 km2. Главниот град е Хониара, сместен на островот Гвадалканал. За Соломоновите Острови се смета дека се населени од страна на меланезискиот народ веќе илјадници години. Обединетото Кралство основало протекторат врз Соломонските Острови во 1890 година. Прочитајте повеќе

уреди  

Држави во Океанија

уреди  

Категории

Не е пронајдена категорија Австралија и Океанија
уреди  

Карта на Океанија

Oceania-map 1-41000000.jpg
уреди  

Дали сте знаеле...

  • ... дека името на островската група Меланезија во превод од старогрчки значи црни острови?
  • ... дека Мауна Кеја е највисоката планина на светот. Се наоѓа на островот Хаваи и е висока 4,250 m над морското ниво, но и околу 6,000 m под морското ниво со што нејзината висина изнесува на 10,000 m?
  • ... дека Науру е единствената држава во светот којашто нема официјален главен град?
уреди  

Избрана слика

Lake mapourika NZ.jpeg
Поглед на езерото Мапурика во Нов Зеланд


уреди  

Поединечни портали

уреди  

Поврзани портали

уреди  

Океанија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)