Портал:Кирибати

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

Кирибати

Знаме на Кирибати.
Знаме на Кирибати.
Грб на Кирибати.
Грб на Кирибати.

Кирибати (гилбертски: Kiribati или Tungaru) е островска држава која се наоѓа во средишниот дел од Тихиот Океан. Се состои од 33 атоли што се наоѓаат на површина од 3,500,000 км2. Името Кирибати е локална верзија на неговото име пред стекнувањето независност во 1979 година, Гилбертови Острови, а додека на кирибатски јазик државата се вика „Тунгару“.

Името на Кирибати доаѓа од името на Гилбертови Острови, додека пак овие се именувани според британскиот капетан Томас Гилберт кој стигнал на островите во 1788. Моменталното име Кирибати е како прифатлива верзија на името Gilberts (Гилбертови). Населението во Кирибати на гилбертски јазик ја нарекува државата Тунгару, но сепак државата се одлучила за широко познатото име, Гилбертови Острови, односно Кирибати...

уреди   

Избрана статија

Грб на Кирибати.
Грб на Кирибати.

Кирибати (гилбертски: Kiribati или Tungaru) е островска држава која се наоѓа во средишниот дел од Тихиот Океан. Се состои од 33 атоли што се наоѓаат на површина од 3,500,000 km². Името Кирибати е локална верзија на неговото име пред стекнувањето независност во 1979 година, Гилбертови Острови, а додека на кирибатски јазик државата се вика „Тунгару“.

Територијата денес позната како Кирибати била населена од микронезиско население од пред 3000 години. Територијата не била изолирана, туку имало доселување на население од Тонга, Самоа и Фиџи кои ги вовеле меланезиската и полинезиската култура во оваа микронезиска држава.

Гилбертовите и Елис островите се здобиле со самоуправување во 1971 година. Во 1978 година Елис Островите станале независната држава Тувалу. Гилбертовите Острови станале независна држава Кирибати на 12 јули 1979 година.

Во 2008 година Кирибати побара од Австралија да го прими населението како постојани бегалци бидејќи се очекува Кирибати да е првата земја потполно избришана од географската карта поради зголемување на морето, следна таква држава е Тувалу. Повеќе...


уреди   

Портали

уреди   

Категории

уреди   

Избрана слика

Зградата на парламентот на Кирибати.
Зградата на парламентот на Кирибати.
Зградата на собранието на Кирибати.


уреди   

Дале сте знаеле дека

... во 1999 година Кирибати стани 186 членка на ОН?

...Киримати е најголемиот корален атол во светот?

...Каролинскиот остров е првото место каде се пречекува новата година?

...Банаба е единствениот остров на Кирибати што не е атол?

...кирибатскиот јазик има само 13 букви?

уреди   

Работи што можеш да ги направиш

  • Проширување на постоечките статии поврзани со Кирибати.
  • Одржување на постоечките статии
  • Создавање на нови статии поврзани со Кирибати
за повеќе информации обратете се кај заинтересираните администратори, уредници или ВикиПроект Кирибати.


Исчисти опслуж. кеш