Прејди на содржината

Островска држава

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мадагаскар е најголемиот остров во Африка

Островска држава или островска земја е суверена територија чии граници се дефинирани од сите страни со водена површина, и која има целосен суверенитет врз копнената територија. Во светот постојат повеќе островски држави, иако тренд во 20 век, е овие држави да се окрупнуваат, или да се припојуваат кон суверенитетот на копнена нација, како што е примерот со Холандија и Холандските Антили, каде што де факто постои сувереност но не и де јуре.

Островските држави се често мали по површина, а густината на население не изнесува повеќе од 8 луѓе на километар квадратен.

Според некои истражувања бројот на островските држави драстично ќе се намали до крајот на 2110 година, кога и се очекува пораст на нивото на морето за повеќе од 1 метар.

Поврзано

[уреди | уреди извор]