Мастурбација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Машко мастурбирање.
Женска мастурбирање.

Мастурбацијата претставува самозадоволување. Таа е својствена за секое сексуално човечко битие. Мастурбацијата практично е стимулирање на половиот орган со цел да се доживее оргазам.

Мастурбацијата се јавува како последица на лачење на одредени хормони, но и како потреба за „ослободување“, или едноставно како „задоволство“. Кај машките мастурбацијата е всушност стимулација на пенисот, држејќи го со едната или понекогаш двете раце, со ритмички движења горе-долу се стимулира полов однос. Кај женските пак, мастурбацијата се состои во стимулирање на дразницата, најчесто со ритмички елиптични движења.

Во македонскиот жаргонски говор за мастурбацијата се употребуваат поими како дркање, понекогаш дрнкање.

Поврзано[уреди | уреди извор]