Оргазам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Оргазам, исто така познат како и сексуален климакс, претставува задоволувачки физички, психолошки или емоционален одговор, на продолжена сексуална стимулација. Често е придружена од значителна психолошка реакција, како ејакулација, руменеење или грчење и може да биде придружено со постшокови.

Речниците сѐ уште го даваат филијалното значење, "сличен начин на интензитет од емоционална возбуда", но од 2005 оваа употреба е нејасна. Тој може да биде збунувачки за модерните читатели, кога тие ќе наидат на овој термин во постарата литература.