Жена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Раѓањето на Венера од Сандро Ботичели (околу 1485)

Жена е човек од женскиот пол. Терминот жена е обично резервиран за возрасни личности од женскиот пол, а терминот девојка е вообичаениот термин за женско дете или адолесцент. Жените обично се способни за раѓање од пубертетот до менопаузата.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Зборот поттекнува од протословенскиот збор жена, кој поттекнува од прото-индоевропскииот gʷḗn.

Биолошки симбол[уреди | уреди извор]

Симболот за планетата и божицата Венера или Афродита е знак кој исто така се користи во биологијата за означување на женскиот пол.[1]

Терминологија[уреди | уреди извор]

Женственоста е период во животот на човечко суштество од женски пол откако таа поминала низ детството и адолесценцијата, генерално на околу 18 годишна возраст.

Зборот жена може да се користи генерално, за сите луѓе од женски пол или поконкретно, за означување на возрасни луѓе од женски пол во контраст со зборот девојка.

Терминот "женскост" едноставно се однесува на состојбата на постоење како жена, со поминувањето на менархе; "женственост" се користи во однос на родовите улоги.

Менархе, појавата на менструацијата, се јавува во просек на возраст од 12-13. Многу култури имаат обреди за премин, влкучувајќи некои гранки на Христијанството,[2] Бат мицвата во Јудаизмот, или дури само обичај на посебна прослава за одреден роденден (обично помеѓу 12 и 21 години).

Биологија и пол[уреди | уреди извор]

Женскиот кариотип

Во однос на биологијата, женските полови органи се вклучени во репродуктивниот систем, додека секундарните полови карактеристики се вклучени во негувањето на деца. Јајниците, во прилог на нивната регулаторна функција при производството на хормони, произведуваат и женски гамети наречени јајце клетки кои, кога оплодени од машки гамети (сперма), формираат нови генетски поединци. Грлото на матката е орган со ткиво за заштита и одгледување на фетусот и со мускули за породување преку вагината. Изразот „вагина“ често се користи колоквијално и неточно за означување на вулвата односно надворешната женска гениталија, која се состои од (во прилог на вагината) лабијата, клиторисот и уретрата. Градите на жената еволуирале од потната жлезда и стекнале функција да произведуват млеко, хранливо лачење кое е најдистинктивната карактеристика на цицачите.

За време на почетокот на феталниот развој, ембрионите и од двата пола изгледаат полово-неутрални. Како и во случаите без два пола, како што се видовите кои се размножуваат бесполово, полово-неутралниот изглед е поблиску до женскиот изглед. Фетусот обично се развива во машки, ако е изложен на значителен износ на тестостерон (бидејќи фетусот има Y хромозом од таткото). Инаку, фетусот стандардно се развива во женски, обично кога фетусот има Х хромозом од таткото, но исто така, и кога таткото не придонесе ниту X ниту Y хромозом.

Нерамнотежата на мајчините хормонални нивоа и некои хемикалии (или лекови) можат да ги променат секундарните полови карактеристики на фетусите. Жените обично имаат кариотип 46,XX, но околу една во 1 000 жени има кариотип 47,XXX, а една во 2 500 45,X. Тој се разликува од типичниот машкиот кариотип 46,XY; оттука, хромозомите X и Y се познати како женски и машки, соодветно. Затоа што луѓето ја наследуваат митохондријалната ДНК само од мајката, генетските студии на женската линија имаат тенденција да се фокусираат на митохондријалната ДНК.

„Животот и возраста на жената - фази на женскиот живот од лулката до гробот“, 1849.

Иако се раѓаат помалку жени отколку мажи (соодносот е околу 1:1,05), поради подолг животен век, постојат само 81 мажи на возраст од 60 или повеќе за секои 100 жени на истата возраст. Вообичаено, жените имаат подолг животен век отколку мажите, а[3] тоа се должи на комбинацијата од неколку фактори: генетиката (излишни и различни гени се присутни на половите хромозоми кај жените); социологијата и особено изборите во однос на здравјето (како самоубиството или употребата на цигарите и алкохолот); присуството на женскиот хормон естроген, кој има кардиопротективен ефект кај жените пред менопаузата; и ефектот од високите нивоа на андрогени кај мажите. Од вкупниот број на човечкото население, во 2015 година имало 101,8 мажи на секои 100 жени.[4]

Кај телата на девојчињата настануваат неколку промени за време на пубертетот, кој е процес на физички промени со што детското тело преминува во возрасно тело, способно за полова репродукција. Тој е инициран од страна на хормонални сигнали од мозокот до гонадите. Како одговор на сигналите, гонадите произведуваат хормони кои го стимулираат либидото и растот, функцијата и трансформацијата на мозокот, коските, мускулите, крвта, кожата, косата, градите, како и половите органи. Физичкиот развој—висината и тежината—се забрзува во првата половина на пубертетот и не завршува се додека детето нема развиено возрасно тело. До созревањето на репродуктивните способности, претпубертетските, физички разлики меѓу момчињата и девојчињата се однесуваат на гениталијата. Пубертетот е процес кој обично се случува на возраст помеѓу 10 и 16 години. Главната ознака за пубертетот кај девојките е менархе, појавата на менструација, која се јавува во просек на возраст помеѓу 12 и 13 години.[5][6][7][8]

Повеќето девојчиња поминуваат преку менархе по што можат да останат бремени.[9] Проучувањето на женската репродукција и репродуктивни органи се нарекува гинекологијата.[10]

Здравје[уреди | уреди извор]

Бремена жена

Женското здравје се однесува на здравствените проблеми специфични за женската анатомија. Постојат некои болести кои претежно влијаат врз жените, како што е лупусот. Исто така, постојат некои полови болести кои се наоѓаат почесто или исклучиво кај жените, на пример, рак на дојка, рак на грлото на матката или рак на јајниците. Жените и мажите можат да имаат различни симптоми за иста болест и исто така можат да одговорат на медицински третман поинаку. Оваа област на медицински истражувања се изучува од полово-базираната медицина.[11]

Прашањето за здравјето на жените е покренато од страна на многу феминисти, особено кога репродуктивното здравје е во прашање. Здравјето на жените е сместено во рамките на едно пошироко тело на знаење кое се наведува од страна на, меѓу другите, Светската здравствена организација, која го смета за особена важноста полот како социјален детерминант на здравјето.[12]

Мајчинската смртност се дефинира од Светската здравствена организација како "смртта на жена во текот на бременоста или во рок од 42 дена од денот на прекинување на бременоста, без оглед на времетраењето и местото на бременоста, од која било причина поврзана со или влошена од бременоста или нејзиниот менаџмент, но не и од случајни причини."[13] Околу 99% од мајчинските смртни случаи се во земјите во развој. Повеќе од половина од нив се случуваат во супсахарска Африка и речиси една третина во Јужна Азија. Главните причини за мајчинската смртност се тешкото крварење (најчесто крварење по породувањето), инфекции (обично по породувањето), прееклампсија и еклампсија, небезбеден абортус и компликации при бременоста од маларија и ХИВ/СИДА.[14] Повеќето европски земји, Австралија, како и Јапонија и Сингапур се многу безбедни во однос на породувањето, додека супсахарските земји се најопасни.[15]

Репродуктивните права и слободи[уреди | уреди извор]

Постер од 1921 година од конференција за евгеника која ги прикажува американските држави кои спроведиле законодавство за стерилизација

Репродуктивните права се права и слободи кои се однесуваат на репродукција и репродуктивно здравје. Меѓународната федерација на гинекологија и акушерство изјави дека:[16]

(...) човековите права на жените вклучуваат нивно право да имаат контрола над и да одлучуваат слободно и одговорно за прашањата поврзани со сексуалноста, вклучувајќи го сексуалното и репродуктивното здравје, без присила, дискриминација и насилство. Еднакви односи помеѓу жените и мажите во однос на прашањата за сексуални односи и репродукција, вклучувајќи ги и целосното почитување на интегритетот на личноста, нужната меѓусебна почит, согласноста и заедничката одговорност за сексуалното однесување и неговите последици.

Повреди на репродуктивните права вклучуваат присилна бременост, присилна стерилизација и присилен абортус.

Присилната стерилизација била практикува за време на првата половина на 20-тиот век од страна на многу од западните земји. Присилната стерилизација и присилниот абортус, во моментов се практикуваат во земјите како што се Узбекистан и Кина, обично при абортирање на женски фетуси.[17][18][19][20][21][22]

Недостатокот на соодветни закони за сексуалното насилство во комбинација со недостатокот на пристап до контрацепција и/или абортус, се главна причина за присилната бременост.

Културата и родовите улоги[уреди | уреди извор]

Текстилната работа е традиционално и историски женска окупација во многу култури.

Традиционално, жените од средната класа биле вклучени во домашните задачи, со потенцирање на детската заштита. За сиромашните жени, особено тие од работничката класа, економска неопходност ги присили да бараат вработување надвор од домот. Многу од занимањата кои им биле достапни биле со пониски плати од оние достапни за мажите.

Со промените во пазарот на трудот за жените станало достапно вработувањето не само во фабрики туку и во пореспектабилни канцелариски работни места за кои се барало повеќе образование, учеството на жените во САД во работната сила се зголеми од 6% во 1900 до 23% во 1923 година. Овие промени во однос на работната сила довеле до промени во однос на ставовите за жените на работа, овозможувајќи за револуцијата која резултираше со тоа што жените станале ориентирани кон кариерата и образованието.

За време на втората светска војна, некои жени вршиле улоги кои, инаку, би се сметале за машки според културата на времето

Во 1970-тите, многу женски академици, вклучувајќи ги и научниците, избегнувале да имаат деца. Меѓутоа, во текот на 1980-тите години, институциите се обиделе да ги еквализираат условите за мажите и жените на работното место. И покрај тоа, нееднаквостите во домот ги отежнувале можностите на жените да успеат колку и мажите. Професионалните жени се уште генерално се сметаат за одговорни за домашниот труд и за грижата на децата. Тие имаат "двојно оптоварување", кое не им дозволува да имаат време и енергија за да успеат во своите кариери. Исто така, иако има зголемување во однос на усвојувањето на егалитарни родови улоги во домот од страна на и жените и мажите, неодамнешно истражување покажа дека жените се фокусирале на работите за моралноста, правичноста и благосостојбата, додека мажите се фокусирале на социјалните конвенции.[23] До почетокот на 20-от век, американските женски колеџи барале нивните женски членови на факултетот да останат немажени, врз основа на тоа дека не би можеле да имаат две професии со полно работно време одеднаш. Според Шибингер, "Да се биде научник и сопруга и мајка е товар од општеството кое очекува од жените почесто отколку од мажите да го стават семејството пред кариерата.".[24]

Движењата се залагаат за еднаквост на можностите за двата пола и еднакви права независно од полот. Преку комбинација на економските промени и напорите на женското движење, во последниве децении жените во многу општества сега имаат пристап до кариери надвор од традиционалните.

Иако поголем број на жени добиваат високо образование, нивните плати често се пониски од оние на мажите. CBS News тврди дека во 2005 година во САД жените на возраст од 30 до 44 со универзитетска диплома заработувале само 62% од она го заработувале слично квалификуваните мажи, пониска стапка отколку во сите освен 3 од 19-те земји за кои статистики биле достапни. Некои западни нации со поголема нееднаквост во однос на платите се Германија, Нов Зеланд и Швајцарија.[25]

Насилството врз жените[уреди | уреди извор]

Кампања против женска генитална мутилација – знак во близина на Капчорва, Уганда
Горење на "вештерки"
Млада кинеска жена од еден од "комфортните баталјони" на Кралската јапонска армија интервјуирана од страна на сојузнички службеник.

Декларацијата за елиминација на насилство врз жените на ОН го дефинира "насилството врз жените", како:[26]

секој акт на полово насилство што резултира со, или може да резултира со физичка, сексуална или ментална штета или страдање на жените, вклучувајќи и закани за такви дејства, принуда или арбитрарно лишување од слобода, без разлика дали се случува во јавниот или приватниот живот.


и идентификува три форми на таквото насилство: она што се случува во семејството, она во рамките на општата заедница и она што е сторено или поддржано од страна на државата. Таа исто така наведува дека "насилството против жените е манифестација на историски нееднакви односи на моќ меѓу мажите и жените".[27]

Насилство против жените и понатаму останува широко распространет проблем, поткрепен од страна на патријархалните општествени вредности, недостатокот од соодветни закони и недостаток на спроведување на постојните закони. Социјалните норми кои постојат во многу делови од светот го попречуваат напредокот кон заштита на жените од насилството.[28] Во студија од 2010 година спроведена од страна на Pew Research Center покажа дека каменувањето како казна за прељуба беше поддржано од страна на 82% од испитаниците во Египет и Пакистан, 70% во Јордан, 56% Нигерија и 42% во Индонезија.[29]

Специфични форми на насилство кои влијаат врз жените вклучуваат женската генитална мутилација, трговијата со луѓе, проституцијата, принудниот брак, силувањето, сексуалната злоупотреба, убиствата за чест, фрлање на киселина и насилство поврзано со мираз. Владите можат да бидат соучесници во насилство против жените, на пример преку практиките на каменување (како казна за прељуба).

Исто така има многу форми на насилство кои историски биле претежно против жените, особено ловот на вештерки, жртвата на вдовиците (на пример, сати) и врзувањето на стапалата. Просекуцијата на жени обвинети за вештерство има долга традиција, на пример судењата за вештерство во раниот модерен период (помеѓу 15 и 18 век) биле чести во Европа и во европските колонии во Северна Америка. Денес и понатаму постојат региони на светот (како што се делови на супсахарска Африка, рурална северна Индија и Папуа Нова Гвинеја) каде верувањето во магии се одржува од страна на многу луѓе и жените обвинети за вештерство се изложени на сериозно насилство.[30][31][32] Покрај тоа исто така постојат земји кои имаат кривично законодавство против практикување на вештерство. Во Саудиска Арабија, вештерство останува кривично дело казниво со смрт, и во 2011 година земјата има отцепено глава на жена поради "гатање и магии".[33][34]

Исто така одредени форми на насилство против жените биле признаени како кривични дела само во текот на последниве децении и не се универзално забранети, со што многу земји продолжуваат да ги дозволуваат. Ова е особено случај со брачното силување.[35][36] Во западниот свет, има тренд кон обезбедување на полова еднаквост во бракот и гонењето на случаите на семејно насилство, но во многу делови од светот жените се уште губат значајни законски права при влегување во брак.[37]

Сексуалното насилство врз жените во голема мера се зголемува за време на војната и вооружените конфликти, за време на воена окупација или етнички конфликти; најчесто во форма на воено силување и сексуално ропство. Во Колумбија, вооружениот конфликт исто така резултираше со зголемување на сексуалното насилство против жените.[38]

Законите и политиките за насилство против жените се разликуваат според јурисдикцијата. Во Европската Унија, сексуалната злоупотреба и трговијата со луѓе се предмет на директиви.[39][40]

Облека, мода и закони за облека[уреди | уреди извор]

Жените во различни делови од светот се облекуваат  на различни начини, со што нивниот избор на облека зависи од локалната култура, верските постулати и традиции, општествените норми и модните трендови, меѓу другите фактори. Различни општества имаат различни идеи за скромноста. Меѓутоа, во многу јурисдикции, жениските избори во однос на облеката не се секогаш слободни, со закони за ограничување на она што тие можат или не можат да го носат. Ова е особено случајот во однос на исламската облека. Додека одредени јурисдикции законски ја мандатираат облеката, други земји го забрануваат или ограничуваат носењето на одредена облека (како што е бурката/покривањето на лицето) на јавни места (на пример во Франција). Овие закони се доста контроверзни.[41]

Плодноста и семејниот живот[уреди | уреди извор]

Светска мапа која ја покажува вкупната стапка на фертилитет (TFR), според CIA World Factbook од 2015 година.

  7–8 Children
  6–7 Children
  5–6 Children
  4–5 Children

  3–4 Children
  2–3 Children
  1–2 Children
  0–1 Children

Мајка и дете, во Бутан

Вкупната стапка на фертилитет (TFR) - просечен број на деца родени од една жена во текот на нејзиниот живот — значително се разликува помеѓу различни региони на светот. Во 2016 година, највисоко проценувана TFR беше во Нигер (6.62 деца родени по жена), а најниска во Сингапур (0.82 деца/жена).[42] Додека поголемиот дел од земјите во супсахарска Африка имаат висока TFR, што создава проблеми поради недостигот на ресурси и придонесува за пренаселеност, повеќето западни земји во моментов имаат подзаменска стапка на фертилитет која може да доведе до стареење на населението и опаѓање на населението.

Во многу делови од светот, имало промени во структурата на семејствата во текот на изминатите неколку децении. На пример, на Запад, има тренд на оддалечување од поширокото семејство кон потесното семејство. Има исто така и тренд на оддалечување од брачната плодност кон небрачната плодност. Децата родени надвор од бракот можат да биде родени на кохабитирачки парови или на немажени мајки. Додека децата родени надвор од бракот се чести и целосно прифатени во некои делови од светот, на други места тие се многу стигматизирани, со што немажените мајки се соочуваат со остракизам, вклучувајќи го и насилството од членовите на семејството, и во екстремни случаи, дури и убиства за чест.[43][44] Покрај тоа, сексот надвор од бракот останува нелегален во многу земји (како што се Саудиска Арабија, Пакистан,[45] Авганистан,[46][47] Иран, Кувајт,[48] Малдивите,[49] Мароко,[50] Оман,[51] Мауританија,[52] Обединетите Арапски Емирати,[53][54] Судан,[55] и Јемен[56]).

Социјалната улога на мајката се разликува помеѓу културите. Во многу делови од светот, од жените со мали деца се очекува да останат дома и да ја посветат целата своја енергија на одгледувањето на детето, додека во други места мајките најчесто се враќаат на работа.

Религија[уреди | уреди извор]

Одредени религиозни учења имаат посебни одредби кои се однесуваат на родовите улоги, општествени и приватни интеракции помеѓу половите, соодветната облека за жените и разни други прашања што влијаат врз жените и нивната положба во општеството. Во многу земји, овие верски учења имаат влијание врз кривичниот закон или врз семејното право на овие јурисдикции (Шеријатскиот закон, на пример). Односот помеѓу религија, законот и половата еднаквост е дискутиран од страна на меѓународните организации.[57]

Образование[уреди | уреди извор]

Жени присутни на час за писменост за возрасни во Ел Алто делот на Ла Пас, Боливија

Женското образование вклучува области на половата еднаквост и пристапот до образованието, и нивната поврзаност при ублажувањето на сиромаштијата. Исто така вклучени се и прашањата за образованието според полот и верата со што поделбата на образованието според половите линии, како и според религиозни учења биле традиционално доминантни и се уште се доста релевантни во современите дискусии за едукацијата на жените како глобален предвид.

Иако женското движење ја има промовирано важноста на прашањата во прилог на женското образование дискусијата е широка и во никој случај не е тесно дефинирана. Таа може да вклучува, на пример, едукација за ХИВ/СИДА.[1] Универзалното образование, што значи основно и средно оразование обезбедено од државата, независно од полот сеуште не е глобална норма, дури и ако тоа се претпоставува во повеќето развиени земји. Во некои западни земји, жените ги имаат надминато мажите на многу нивоа на образование. На пример, во САД во 2005/2006, жените ги добиле 62% од вонредните димпоми, 58% од тие на додипломски студии, 60% од магистерските дипломи и 50% од докторатите.[2]

Писменост[уреди | уреди извор]

Светската писменост е пониска за жените отколку за мажите. CIA World Factbook дава проценка од 2010 година што покажува дека 80% од жените се образувани, во споредба со 88.6% од мажите (на возраст од 15 години и повеќе). Стапките за писменост се најниски во Јужна и Западна Азија и во делови на супсахарска Африка.[58]

Земјите на ОЕЦД[уреди | уреди извор]

Образовниот полов јаз во земјите кои се дел од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) е намален во текот на последните 30 години. Помладите жени денес имаат далеку поголеми шанси да се здобијат со високи квалификации: во 19 од 30 земји на ОЕЦД, постојат повеќе од двојно повеќе жени на возраст од 25 до 34 години со завршено високо образование од жени на возраст од 55 до 64 години. Во 21 од 27 земји на ОЕЦД со споредливи податоци, бројот на жени кои дипломирале на програми на универзитетско ниво е еднаков на или го надминува тој на мажите. 15-годишните девојчиња имаат тенденција да покажуваат многу повисоки очекувања за своите кариери од момчињата на иста возраст.[59] Иако жените се повеќе од половина од вкупниот број на дипломирани студенти во неколку земји на ОЕЦД, тие ги добиваат само 30% од универзитетските дипломи доделени заво областа на науката и инженерингот и се 25% до 35% од истражувачите во повеќето земји на ОЕЦД.[60]

Иако до овој ден жените студираат на престижни универзитети во иста стапка како и мажите, на нив не им се дадени истите шанси да се приклучат на факултетот. Според Смит и Танг, во 1989 година, 65% од мажите и 40% од жените имале постојани позиции, а само 29 проценти од сите научници и инженери вработени како асистент професори биле жени.[61]

Жените во политиката[уреди | уреди извор]

A world map showing female governmental participation by country, 2010.
Светска мапа која го покажува женското учество во владите според државата, 2010
Ангела Меркел го има добиено највисокото место на FORBES листата на најмоќните жени во светот за 8 од изминатите 10 години[62]

Жените не се доволно застапени во владата во повеќето земји. Во октомври 2013, глобалниот просек на жените во националните собири бил 22%.[63] Правото на глас на жените во САД беше постигнато постепено, прво на државно и локално ниво почнувајќи во доцниот 19-ти век и почетокот на 20-тиот век, а во 1920 година жените во САД го добиле универзалното право на глас, со Деветнаесеттиот амандман на Уставот на САД. Некои западни земји биле бавни при овозможувањето на жените да гласаат; особено Швајцарија, каде што жените се стекнале со правото да гласаат на сојузните избори во 1971 година, и во кантонот на Апанзел Инерходен жените го добиле правото на глас за локалните прашања дури во 1991 година, кога кантонот беше принуден да го дозволи тоа од страна на Сојузниот Врховен суд на Швајцарија;[64][65] и Лихтенштајн во 1984 година преку референдумот за правото на глас на жените.

Наука, литература и уметност[уреди | уреди извор]

Германскиот композитор Клара Шуман во 1878 година

Жените низ текот на историјата имаат направено придонеси за науката, литературата и уметноста. Една област каде што на жените историски им било дозволен пристап беше акушерството и гинекологијата (пред 18 век, грижата за бремени жени во Европа беше спроведена од страна на жените; од средината на 18 век наваму медицинскиот мониторинг на бремените жени почна да бара ригорозно формално образование, до кое на жените генерално не им беше дозволен пристап, затоа практиката во голема мера беше префрлена на мажите).[66][67]

Пишувањето исто така генерално се сметаше за прифатливо за жените од високата класа, иако постигнувањето на успех како женски писател во машко доминираниот свет било многу тешко; како резултат на ова неколку жени писатели усвоиле машки псевдоним (на пр. Џорџ Санд, Џорџ Елиот).

Жените биле композитори, писатели, инструментални изведувачи, пејачи, диригенти, музики научници, музички едукатори, музички критичари/музички новинари и слично. Постојат музички движења, настани и жанрови поврзани со жените, женските прашања и феминизмот. Во 2010-тите, додека жените сочинуваат значителен дел од пејачите на популарната музика и пејачите на класичната музика и значителен дел од писателите на песните, постои мал број на жени кои се музички продуценти, рок критичари и рок инструменталисти. Иако има голем број на жени композитори на класична музика, од Средновековниот период до денес, жените композитори значително се недоволно застапени при најчесто изведуваната класична музика, учебниците по музичка историја и музичките енциклопедии; на пример, во Концизна Оксфордска историја на музиката, Клара Шуман е единствениот споменат женски композитор.

Жените се значителен дел од инструменталните солисти во класичната музика и процентот на жените во оркестрите се зголемува. Во 2015 година статија за концертните солисти во големите канадски оркестри, покажа дека 84% од солистите со Orchestre Symphonique de Montreal биле мажи. Во 2012 година, жените биле само 6% од топ-кругот на Виенскиот филхармонски оркестар. Жените се поретки како инструменталисти во популарните музички жанрови како што се рок и хеви метал, иако имало голем број значајни женски инструменталисти и целосно женски бендови.[68] Жените исто така се недоволно застапени во оркестарското спроведување, музичката критика/музичкото новинарство, музичкото продуцирање и sound engineering. Жените биле обесхрабрени од компонирање до 19-тиот век, а постои и мал број на жени музиколози, жените станале вклучени во музичкото образование "... до толкав степен што жените го доминирале [ова поле] во текот на доцниот 19-ти век и во 20-от век."[69]

Според Џесика Дучен, музички писател за The Independent, жените музичари во класичната музика се "... премногу често судени врз основа на нивниот изглед, а не нивниот талент" и тие се соочуваат со притисок "... да изгледаат згодно на сцената и во фотографии."

Според Едвина Волстенкрофт, класичната музичка индустрија одамна е отворена за жените во однос на изведувањето, но жените имаат помала веројатност да се здобијат со позиции на авторитет, како на пример лидер на оркестар.[70] Во популарната музика, иако има многу жени пејачи, постојат многу малку жени музички продуценти, поединците кои го насочуваат и кои управуваат со процесот на снимање.[71]

Жената како мотив во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Жената, воопшто, или некоја конкретна жена, се јавува како чест мотив во уметноста и во популарната култура.

Жената како мотив во книжевноста[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во поезијата[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во драмската уметност[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во прозата[уреди | уреди извор]

Жената како тема во публицистиката[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во ликовната уметност[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во филмот и телевизијата[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во музиката[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во народната и староградската музика[уреди | уреди извор]

 • „Ти си моме идеално“ - македонска староградска песна.[138]
 • „Три години Кате болен лежав“ - македонска староградска песна.[139]
 • „Билјана платно белеше“ - македонска староградска песна.[140]
 • „Невесто калеш убава“ - македонска староградска песна.[141]
 • „Излези моме Русанке“ - македонска староградска песна.[142]
 • „Јас сум мома охриѓанка“ - македонска староградска песна.[143]
 • „Јас сум несреќница“ - македонска староградска песна.[144]
 • „Фанче ојде во Калишча“ - македонска староградска песна.[145]
 • „Ајде што пијана шеташ Фиме“ - македонска староградска песна.[146]
 • „Марика мома убава“ - македонска староградска песна.[147]
 • „Песна за Деспина“ - македонска староградска песна.[148]
 • „Фросино моме убаво“ - македонска староградска песна.[149] [150]
 • „Антица“ - македонска староградска песна.[151] [152]
 • „Ој Зарино, прва севдо“ - македонска староградска песна.[153]
 • „Не стој Доне, Донке“ - македонска староградска песна.[154]
 • „Ајде дали знаеш, паметиш, Милице“ - македонска староградска песна.[155]
 • „Променила ми се Пандора девојка“ - македонска народна песна.[156]
 • „Марике, мори, бела вардарке“ - македонска народна песна.[157]
 • „Ѓорушице“ - македонска чалгиска песна.[158]
 • „Ој Јеленчице“ - македонска народна песна.[159]
 • „Не пиј Недо - македонска народна песна.[160]
 • „Ѓурѓице каден јубава“ - македонска народна песна.[161]
 • „Ивано Иван девојко“ - македонска народна песна.[162]
 • „Ајде мори Стојне ле“ - македонска народна песна.[163]
 • „Срце ме боли за Трпана“ - македонска народна песна.[164]
 • „Сношти минав покрај вази“ - македонска народна песна.[165]
 • „Кажи Јано, кажи душо“ - македонска народна песна.[166]
 • „Марие млада невесто“ - македонска народна песна.[167]
 • „Не се бели Маре мори“ - македонска народна песна.[168]
 • „Не виткај се Софче“ - македонска народна песна.[169]
 • „Кажи Јано, кажи душо“ - македонска народна песна.[170]
 • „Петро ле, пиле шарено“ - македонска народна песна.[171]
 • „Димоице мори, танкој Тоде“ - македонска народна песна.[172]
 • „Кога се мажеше, што ти се чинеше“ - македонска народна песна.[173]
 • „Блазе тебе Митро“ - македонска народна песна.[174]
 • „Зедов жена мрзелива“ - македонска народна песна.[175]
 • „Де мори Васе, Васе“ - македонска народна песна.[176]
 • „Ајде не ти личи, Дафино моме“ - македонска народна песна.[177]
 • „Кинисала Роса ју планина“ - македонска народна песна.[178]
 • „Марие, дилбер бела Марие“ - македонска народна песна.[179]
 • „Ацано, млада невесто“ - македонска народна песна.[180]
 • „Разболела се Ирина мома“ - македонска народна песна.[181]
 • „Јовано, Јованке“ - македонска народна песна.[182]
 • „Прошета се Јовка кумановка“ - македонска народна песна.[183]
 • „Елено, ќерко“ - македонска народна песна.[184]
 • „Дафино, вино црвено“ - македонска народна песна.[185]
 • „Твојте очи, Лено“ - македонска народна песна.[186]
 • „Ој девојче“ - македонска народна песна.[187]
 • „На срце ми лежи мила мамо“ - македонска народна песна.[188]
 • „Јас те пратив на вода, Калино“ - македонска народна песна.[189]
 • „Јано“ - македонска народна песна.[190]
 • „Мори чупи костурчанки“ - македонска народна песна.[191]
 • „Јанке ле, Јанке убава“ - македонска народна песна.[192] [193]
 • „Мари, Марике, фидан бојлике“ - македонска народна песна.[194]
 • „Нико, Нико меанџико“ - македонска народна песна.[195]
 • „Филизо, моме Филизо“ - македонска народна песна.[196]
 • „Благуно дејче“ - македонска народна песна.[197]
 • „Отвори ми бело Ленче“ - македонска народна песна.[198]
 • „Девојче, тенко високо“ - македонска народна песна.[199]
 • „Абер дојде, Донке“ - македонска народна песна.[200]
 • „Недо, бре, арна девојко“ - македонска народна песна.[201]
 • „Аман, седнала ми бре, Јана“ - македонска народна песна.[202]
 • „Ори моме, седмо Јанче“ - македонска народна песна.[203]
 • „Сношти го видов убавото Стојне“ - македонска народна песна.[204]
 • „Многу ми го фалат бабо вашето момиче“ - македонска народна песна.[205]
 • „Митро, митро мори“ - македонска народна песна.[206]
 • „Те кажуваејт бреј Илиној моме“ - македонска народна песна.[207]
 • „А бреј невесто, око калешо“ - македонска народна песна.[208]
 • „Тодоро мори Тодоро“ - македонска народна песна.[209]
 • „Кажи, кажи, либе Стано“ - македонска народна песна.[210]
 • „Кој ти ги даде тие црни очи“ - македонска народна песна.[211]
 • „Кирјана вино продава“ - македонска народна песна.[212]
 • „Секој кој го видел бабо твоето девојче“ - македонска народна песна.[213]
 • „Што си толку Лено гајлелија“ - македонска народна песна.[214]
 • „Пара бери киселец“ - македонска народна песна.[215]
 • „Учи ме мајко, карај ме“ - македонска народна песна.[216]
 • „Што ја нема Цвета мома“ - македонска народна песна.[217]
 • „Мори моме Магде“ - македонска народна песна.[218]
 • „Невесто тенка висока“ - македонска народна песна.[219]
 • „Кажи Славке, кажи ќерко“ - македонска народна песна.[220]
 • „Каранфило, фил фило“ - македонска народна песна.[221]
 • „Бела Денице, мори невесто“ - македонска народна песна.[222]
 • „Стоје бре Стојне“ - македонска народна песна.[223]

Жената како мотив во новосоздадената фолк музика[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во класичната музика[уреди | уреди извор]

Жената како мотив во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • „Сања“ - песна на српската поп-рок група „Алиса“ од 1985 година.[244]
 • „Марина“ - песна на хрватската рок-група „Азра“.[245]
 • „Крвавата Мери“ (хрватски: Krvava Meri) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[246]
 • „Туѓунка со сини eyes“ (хрватски: Strankinja sa plavi eyes) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[247]
 • „Наизглед убава“ (хрватски: Naizgled ljepa) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[248]
 • „Жена од друг систем“ (хрватски: Žena drugog sistema) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[249]
 • „Грација“ - песна на хрватската рок-група „Азра“.[250]
 • „Убавите жени поминуваат низ градот“ (хрватски: Lijepe žene prolaze kroz grad) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[251]
 • „Сузи Ф. (Кога ќе ја видам Виена)“ (хрватски: Suzy F. (Kada vidim Beč)) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[252]
 • „Сузана“ (Susanna) - песна на холандската поп-рок група „Арт Компани“.[253]
 • „Убавата попова ќерка“ (српски: Lepa protina kći) - песна на српскиот поп-пејач Ѓорѓе Балашевиќ од 1982 година.[254]
 • „Оливера“ - песна на српскиот поп-пејач Ѓорѓе Балашевиќ од 1985 година.[255]
 • „Селма“ - песна на босанската рок-група „Бијело дугме“.[256]
 • „Таа е вешта“ (She's Crafty) - песна на американската рап-група „Бисти Бојс“ (Beastie Boys) од 1986 година.[257]
 • „Девојки“ (Gilrs) - песна на американската рап-група „Бисти Бојс“ (Beastie Boys) од 1986 година.[258]
 • „Мишел“ (англиски: Eleanor Rigby) - песна на британската поп-рок група „Битлси“ од 1965 година.[259]
 • „Елинор Рајгби“ (англиски: Eleanor Rigby) - песна на британската поп-рок група „Битлси“.[260]
 • „Убавата Рита“ (англиски: Lovely Rita) - песна на британската поп-рок група „Битлси“ од 1967 година.[261]
 • „Еј Џуд“ (англиски: Hey Jude) - песна на британската поп-рок група „Битлси“.[262]
 • „Кинеска девојка“ (англиски: China Girl) - песна на британскиот поп-рок музичар Дејвид Боуви од 1983 година.[263]
 • „Светот се врти околу неа“ (The World Turns All Around Her) - песна на американската рок-група „Брдс“ (The Byrds) од 1965 година.[264]
 • „Една руса жена“ (хрватски: Jedna Žena Plava) - песна на хрватскиот поп-пејач Далибор Брун.[265]
 • „Жените и мажите“ (српски: Žene i muškarci) - песна на словенечката рок-група „Булдожер“ од 1980 година.[266]
 • „Дона“ (англиски: Donna) - песна на американскиот рокенрол музичар Ричи Валенс.[267]
 • „Фатална жена“ (француски: Femme Fatale) - песна на американската рок-група „Велвет андерграунд“ од 1966 година.[268]
 • „Златна дама“ (Golden Lady) - песна на американскиот музичар Стиви Вондер (Stevie Wonder) од 1973 година.[269]
 • „Глупава девојка“ (англиски: Stupid Girl) - песна на британската рок-група „Гарбиџ“ (Garbage) од 1995 година.[270]
 • „Дамата во црвено“ (англиски: Lady In Red) - песна на британскиот поп музичар Крис де Бар (Chris DeBurgh).[271]
 • „Шејла“ - песна на босанската рок-група „Дивље јагоде“ од 1982 година.[272]
 • „Жените на дождлив ден 12&35“ (англиски: Rainy Day Women #12 & 35) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[273]
 • „Визиите на Јоана“ (англиски: Visions of Johanna) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[274]
 • „Само како жена“ (англиски: Just Like a Woman) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[275]
 • „Жената со тажни очи од низината“ (англиски: Sad-Eyed Lady of the Lowlands) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[276]
 • „Апсолутно слатката Мари“ (англиски: Absolutely Sweet Marie) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[277]
 • „Сега си голема девојка“ (You're A Big Girl Now) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1975 година.[278]
 • „Кралицата Џејн приближно“ (Queen Jane Approximately) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1965 година.[279]
 • „Ако ја видиш, поздрави ја“ (If You See Her, Say Hello) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1975 година.[280]
 • „Сара“ (англиски: Sara) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан.[281]
 • „Надалина“ - песна на хрватскиот поп-пејач Оливер Драгојевиќ од 1981 година.[282]
 • „Хејзи Џејн I“ (англиски: Hazey Jane I) - песна на британскиот поп-рок пејач Ник Дрејк (Nick Drake) од 1970 година.[283]
 • „Хејзи Џејн II“ (англиски: Hazey Jane II) - песна на британскиот поп-рок пејач Ник Дрејк од 1970 година.[284]
 • „Дебела девојка“ - песна на српската рок-група „Електрични оргазам“ од 1986 година.[285]
 • „Ситни девојки“ (англиски: Tiny Girls) - песна на американскиот рок музичар Иги Поп од 1977 година.[286]
 • „Глорија“ (англиски: Gloria) - песна на ирската рок-група U2 од 1981 година.[287]
 • „Валерија“ - песна на македонскиот поп-музичар Драган Каранфиловски-Бојс.[288]
 • „Кристина Неверојатната“ (англиски: Christina The Astonishing) - песна на австралискиот рок-музичар Ник Кејв од 1992 година.[289]
 • „Ти ме правиш да се чувствувам како (Природна жена)“ (англиски: (You Make Me Feel Like) A Natural Woman) - песна на американската поп пејачка Керол Кинг.[290]
 • „Лола“ (Lola) - песна на британската рок-група „Кинкс“ (The Kinks) од 1970 година.[291]
 • „Шарлот понекогаш“ (англиски: Charlotte Sometimes) - песна на британската рок-група „Кјур“ (The Cure).[292]
 • „Лејла“ (англиски: Layla) - песна на британскиот рок-музичар Ерик Клептон.[293]
 • „Сузана“ (англиски: Suzanne) - песна на канадскиот музичар Леонард Коен.[294]
 • „Зимска дама“ (англиски: Winter Lady) - песна на канадскиот музичар Леонард Коен.[295]
 • „Збогум Мериен“ (англиски: So Long, Marianne) - песна на канадскиот музичар Леонард Коен.[296]
 • „Сузи К.“ (англиски: Suzie Q) - песна на американската рок-група Creedence Clearwater Revival.[297]
 • „Фатална жена“ (француски: Femme Fatale) - песна на македонската рок-група „Леб и сол“ од 1987 година.[298]
 • „Осамено девојче“ (Lonely Little Girl) - песна на американската рок-група „The Mothers of Invention (рок-група)“ од 1968 година.[299]
 • „Не, жено, не плачи“ - песна на јамајканскиот реге-пејач Боб Марли.[300]
 • „Лејла“ - песна на босанскиот поп-пејач Сеид Мемиќ-Вајта од 1981 година.[301]
 • „Азра“ - песна на босанскиот поп-пејач Сеид Мемиќ-Вајта од 1985 година.[302]
 • „Нена“ - песна на македонската поп-рок група „Меморија“ од 1984 година.[303]
 • „Милена“ - песна на хрватската поп-група „Нови фосили“ од 1983 година.[304]
 • „Тамара“ - песна на хрватскиот поп-пејач Борис Новковиќ.[305]
 • „О, убава жено“ (англиски: Oh, Pretty Woman) - песна на американскиот рокенрол музичар Рој Орбисон од 1964 година.[306]
 • „Шила“ - песна на македонската поп-пејачка Маја Оџаклиевска од 1987 година.[307]
 • „Аналиса“ (англиски: Annalisa) - песна на британската рок-група Public Image Ltd. од 1978 година.[308]
 • „Неда“ - песна на хрватската рок-група „Парни ваљак“.[309]
 • „Глупава девојка“ (англиски: Stupid Girl) - песна на американската поп-пејачка Пинк.[310]
 • „Суада“ - песна на босанската поп-рок група „Плави оркестар“ од 1985 година.[311]
 • „Роксен“ (англиски: Roxanne) - песна на британската рок-група „Полис“ (The Police) од 1978 година.[312]
 • „Џули“ - песна на црногорскиот поп-музичар Даниел Поповиќ од 1983 година.[313]
 • „Наташа“ - песна на српската поп-рок група „Последња игра лептира“.[314]
 • „Глупава девојка“ (Dumb Girl) - албум на американската рап-група „Ран Ди Ем Си“ (Run DMC) од 1987 година.[315]
 • „Рамона“ (англиски: Ramona) - песна на американската панк-рок група „Рамоунс“ (Ramones) од 1977 година.[316]
 • „Ги сакам жените“ (српски: Волим жене) - песна на српската рок-група „Рибља чорба“ од 1982 година.[317]
 • „Керолајн вели I“ (англиски: Caroline Says I) - песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1973 година.[318]
 • „Керолајн вели II“ (англиски: Caroline Says II) - песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1973 година.[319]
 • „Глупава девојка“ (англиски: Stupid Girl) - песна на британската рок-група „Ролинг Стоунс“ од 1966 година.[320]
 • „Енџи“ (англиски: Angie) - песна на британската рок-група „Ролинг Стоунс“ од 1973 година.[321]
 • „Мериен“ (англиски: Marian) - песна на британската рок-група Sisters of Mercy од 1985 година.[322]
 • „Лукреша мојот одраз“ (англиски: Lucretia My Reflection) - песна на британската рок-група Sisters of Mercy од 1985 година.[323]
 • „Алис“ (англиски: Alice) - песна на британската рок-група Sisters of Mercy од 1983 година.[324]
 • „Кристин“ (англиски: Christine) - песна на британската рок-група Siouxsie and The Banshees од 1980 година.[325]
 • „Поради една прекрасна, црна жена“ (хрватски: Zbog jedne divne crne zene) - песна на хрватскиот поп-пејач Киќо Слабинац.[326]
 • „Ја сакав Тања“ (хрватски: Volio sam Tanju) - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1978 година.[327]
 • „Лили“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[328]
 • „Јулијана“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[329]
 • „Ана“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[330]
 • „Црна жена“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[331]
 • „Елизабет моја мила“ (англиски: Elizabeth My Dear) - песна на британската рок-група „Стоун Роузис“ (Stone Roses) од 1989 година.[332]
 • „Вљубена жена“ (англиски: Woman in Love) - песна на американската поп-пејачка Барбара Стрејсенд.[333]
 • „Елизабет“ - песна на хрватскиот рок-пејач Дадо Топиќ од 1980 година.[334]
 • „Росана“ (англиски: Rosanna) - песна на американската поп-рок група „Тото“.[335]
 • „Девојки! Девојки! Девојки!“ (англиски: Girls! Girls! Girls!) - песна на американската рок-музичарка Лиз Фер (Liz Phair) од 1993 година.[336]
 • „Жена со црна магија“ (Black Magic Woman) - песна на американската рок-група „Флитвуд Мек“ од 1968 година.[337]
 • „Хуанита“ (Juanita) - песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[338]
 • „Чии добро, жено“ (Do Right Woman) - песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[339]
 • „Ена“ - песна на хрватската рок-група „Хаустор“.[340]
 • „Мојата жена“ (My Wife) - песна на англиската рок-група „Ху“ (The Who) од 1971 година.[341]
 • „Јас сум секоја жена“ (англиски: I'm Every Woman) - песна на американската поп пејачка Чака Кан (Chaka Khan) од 1978 година.[342]
 • „Унгарка“ (српски: Mađarica) - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[343]
 • „Рушка“ - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[344]
 • „Ја викав Емили“ (српски: Звао сам је Емили) - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[345]
 • „Есма“ - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[346]
 • „Дилајла“ (англиски: Delilah) - песна на британскиот поп-пејач Том Џоунс (Tom Jones) од 1968 година.[347]
 • „Били Џин“ (англиски: Billie Jean) - песна на американскиот поп-пејач Мајкл Џексон од 1982 година.[348]
 • „Таа се буди“ (Ona se budi) - песна на српската рок-група „Шарло Акробата“.[349]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Jose A. Fadul. Encyclopedia of Theory & Practice in Psychotherapy & Counseling p. 337
 2. „BBC — Religions — Christianity: Confirmation“. конс. 2017-02-04. 
 3. „Why is life expectancy longer for women than it is for men?“. Scientific American. 2004-08-30. конс. 2009-10-17. 
 4. „United Nations Statistics Division — Demographic and Social Statistics“. конс. 2017-02-04. 
 5. (Tanner, 1990).
 6. Relative weight and race influence average age at menarche: results from two nationally representative surveys of US girls studied 25 years apart. „Pediatrics“ том  111 (4 Pt 1): 844–50. април 2003 г. doi:10.1542/peds.111.4.844. PMID 12671122. 
 7. Age at menarche in Canada: results from the National Longitudinal Survey of Children & Youth. „BMC Public Health“ (BMC Public Health) том  10: 736. doi:10.1186/1471-2458-10-736. PMID 21110899. 
 8. Hamilton-Fairley, Diana. Obstetrics and Gynaecology (Second издание). Blackwell Publishing. http://vstudentworld.yolasite.com/resources/final_yr/gynae_obs/Hamilton%20Fairley%20Obstetrics%20and%20Gynaecology%20Lecture%20Notes%202%20Ed.pdf. 
 9. Menarche and menstruation can be absent due to many conditions of which the most frequent is primary amenorrhea.
 10. „gynaecology — definition of gynaecology in English | Oxford Dictionaries“. конс. 2017-02-04. 
 11. „Advancing the case for gender-based medicine — Horizon 2020 - European Commission“. конс. 2017-02-04. 
 12. http://www.who.int/social_determinants
 13. „WHO | Maternal mortality ratio (per 100 000 live births)“. Who.int. конс. 2014-04-19. 
 14. „WHO | Maternal mortality“. Who.int. конс. 2014-04-19. 
 15. „The World Factbook“. Cia.gov. конс. 2014-04-19. 
 16. „Resolution on Reproductive and Sexual Health | International Federation of Gynecology and Obstetrics“. Figo.org. конс. 2014-04-19. 
 17. Uzbekistan's policy of secretly sterilising women“, „BBC News“, 12 април 2012.
 18. „BBC Radio 4 - Crossing Continents, Forced Sterilisation in Uzbekistan“. Bbc.co.uk. 2012-04-16. конс. 2014-04-19. 
 19. „China 'one-child' policy: Mother of 2 dies after forced sterilization“. GlobalPost. 2013-04-09. конс. 2014-04-19. 
 20. „Thousands at risk of forced sterilization in China | Amnesty International“. Amnesty.org. конс. 2014-04-19. 
 21. China forced abortion photo sparks outrage“, „BBC News“, 14 јуни 2012.
 22. http://www.hrnk.org/uploads/pdfs/HRNK_HiddenGulag2_Web_5-18.pdf
 23. Gere, J., & Helwig, C. C. (2012). Young adults' attitudes and reasoning about gender oles in the family context. "Psychology of Women Quarterly, 36", 301-313. doi: 10.1177/0361684312444272
 24. Schiebinger, Londa (1999). Has Feminism Changed Science? : Science and Private Life. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. стр. 92–103. 
 25. U.S. Education Slips In Rankings“, „CBS News“, 13 септември 2005.
 26. „A/RES/48/104. Declaration on the Elimination of Violence against Women“. Un.org. конс. 2014-04-19. 
 27. United Nations General Assembly. „A/RES/48/104 - Declaration on the Elimination of Violence against Women — UN Documents: Gathering a body of global agreements“. UN Documents. конс. 2014-04-19. 
 28. „Statistics by Area — Attitudes towards wife-beating — Statistical table“. Childinfo.org. Архивирано од изворникот на 2014-07-04. конс. 2014-04-19. 
 29. „Muslim Publics Divided on Hamas and Hezbollah | Pew Research Center's Global Attitudes Project“. Pewglobal.org. конс. 2014-04-19. 
 30. http://scholarship.law.duke.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1129&context=djcil#H2N1
 31. http://www.mrc.ac.za/crime/witchhunts.pdf
 32. Woman burned alive for 'sorcery' in Papua New Guinea“, „BBC News“, 7 февруари 2013.
 33. „Saudi Arabia: Beheading for 'sorcery' shocking | Amnesty International“. Amnesty.org. конс. 2014-04-19. 
 34. Saudi woman beheaded for 'witchcraft and sorcery' - CNN.com“, „CNN“, 14 декември 2011.
 35. In 2006, the UN Secretary-General's In-depth study on all forms of violence against women found that (pg 113): "Marital rape may be prosecuted in at least 104 States. Of these, 32 have made marital rape a specific criminal offence, while the remaining 74 do not exempt marital rape from general rape provisions. Marital rape is not a prosecutable offence in at least 53 States. Four States criminalize marital rape only when the spouses are judicially separated. Four States are considering legislation that would allow marital rape to be prosecuted."[1]
 36. In England and Wales, marital rape was made illegal in 1991. The views of Sir Matthew Hale, a 17th-century jurist, published in The History of the Pleas of the Crown (1736), stated that a husband cannot be guilty of the rape of his wife because the wife "hath given up herself in this kind to her husband, which she cannot retract"; in England and Wales this would remain law for more than 250 years, until it was abolished by the Appellate Committee of the House of Lords, in the case of R v R in 1991.
 37. For example, in Yemen, marriage regulations state that a wife must obey her husband and must not leave home without his permission.[2] In Iraq husbands have a legal right to "punish" their wives. The criminal code states at Paragraph 41 that there is no crime if an act is committed while exercising a legal right; examples of legal rights include: "The punishment of a wife by her husband, the disciplining by parents and teachers of children under their authority within certain limits prescribed by law or by custom".„Archived copy“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-10-21. конс. 2012-10-21.  In the Democratic Republic of Congo the Family Code states that the husband is the head of the household; the wife owes her obedience to her husband; a wife has to live with her husband wherever he chooses to live; and wives must have their husbands' authorization to bring a case in court or to initiate other legal proceedings.[3]
 38. „Colombian authorities fail to stop or punish sexual violence against women | Amnesty International“. Amnesty.org. конс. 2014-04-19. 
 39. Directive 2002/73/EC — equal treatment of 23 September 2002 amending Council Directive 76/207/EEC on the implementation of the principle of equal treatment for men and women as regards access to employment, vocational training and promotion, and working conditions [4]
 40. „DIRECTIVE 2011/36/EU OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 5 April 2011 on preventing and combating trafficking in human beings and protecting its victims, and replacing Council Framework Decision 2002/629/JH“. 
 41. „Women’s right to choose their dress, free of coercion“. Amnesty International. 4 March 2011. 
 42. „The World Factbook — Central Intelligence Agency“. 
 43. https://web.archive.org/web/20130501013343/http://www.mrt-rrt.gov.au/CMSPages/GetFile.aspx?guid=91cf943a-3fa6-4fce-afec-4ab2c2a356fd
 44. Turkey condemns 'honour killings'“, „BBC News“, 1 март 2004.
 45. „Human Rights Voices – Pakistan, August 21, 2008“. Eyeontheun.org. Архивирано од изворникот на January 21, 2013. 
 46. „Home“. AIDSPortal. Архивирано од изворникот на 2008-10-26. 
 47. „Iran“. Travel.state.gov. Архивирано од изворникот на 2013-08-01. 
 48. „United Nations Human Rights Website – Treaty Bodies Database – Document – Summary Record – Kuwait“. Unhchr.ch. 
 49. „Culture of Maldives – history, people, clothing, women, beliefs, food, customs, family, social“. Everyculture.com. 
 50. Fakim, Nora. „BBC News – Morocco: Should pre-marital sex be legal?“, BBC, 9 август 2012.
 51. „Legislation of Interpol member states on sexual offences against children – Oman“ (PDF). Interpol. Архивирано од изворникот (PDF) на 15 December 2007. 
 52. „2010 Human Rights Report: Mauritania“. State.gov. 8 April 2011. 
 53. Dubai FAQs. „Education in Dubai“. Dubaifaqs.com. 
 54. Judd, Terri. „Briton faces jail for sex on Dubai beach – Middle East – World“, „The Independent“, 10 јули 2008.
 55. Sudan must rewrite rape laws to protect victims“, 28 јуни 2007.
 56. United Nations High Commissioner for Refugees. „Refworld | Women's Rights in the Middle East and North Africa – Yemen“. UNHCR. 
 57. „United Nations News Centre — Harmful practices against women and girls can never be justified by religion – UN expert“. Un.org. 2013-10-29. конс. 2014-04-19. 
 58. „The World Factbook“. Cia.gov. конс. 2014-04-19. 
 59. Education Levels Rising in OECD Countries but Low Attainment Still Hampers Some, Organisation for Economic Co-operation and Development, Publication Date: 14 September 2004. Retrieved December 2006.
 60. Women in Scientific Careers: Unleashing the Potential, Organisation for Economic Co-operation and Development, , Publication Date: 20 November 2006. Retrieved December 2006.
 61. Brainard, Susanne G.; Carlin, Linda (2001). A six-year Longitudinal Study of Undergraduate Women in Engineering and Science:The Gender and Science Reader. New York: Routledge. стр. 24–37. 
 62. „Angela Merkel“. Forbes. конс. 2014-04-19. 
 63. „Women in Parliaments: World and Regional Averages“. Ipu.org. 2011-02-14. конс. 2014-04-19. 
 64. „The Long Way to Women's Right to Vote in Switzerland: a Chronology“. History-switzerland.geschichte-schweiz.ch. конс. 2014-04-19. 
 65. „Experts In Women'S Anti-Discrimination Committee Raise Questions Concerning Reports Of Switzerland On Compliance With Convention“. Un.org. конс. 2014-04-19. 
 66. Gelis, Jacues. History of Childbirth. Boston: Northern University Press, 1991: 96-98
 67. Bynum, W.F., & Porter, Roy, eds. Companion Encyclopedia of the History of Medicine. London and New York: Routledge, 1993: 1051-1052.
 68. Julian Schaap and Pauwke Berkers. "Grunting Alone? Online Gender Inequality in Extreme Metal Music" in Journal of the International Association for the Study of Popular Music. Vol.4, no.1 (2014) p. 103
 69. „Women Composers In American Popular Song, Page 1“. Parlorsongs.com. 1911-03-25. конс. 2016-01-20. 
 70. Jessica Duchen. „Why the male domination of classical music might be coming to an end | Music“. The Guardian. конс. 2016-01-20. 
 71. Ncube, Rosina (септември 2013 г). Sounding Off: Why So Few Women In Audio?. „Sound on Sound“. http://www.soundonsound.com/sos/sep13/articles/sounding-off-0913.htm. 
 72. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 43-52.
 73. Junačke narodne pesme, Rad, Beograd, 1959, стр. 60-63.
 74. Хајдуци. Београд: Народна књига, 1965, стр. 75-81.
 75. Петре М. Андреевски, Дениција. Скопје: Три, 2005.
 76. Андре Бретон, Рајот не е наполно загубен. Скопје: Култура, 1989, стр. 65.
 77. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 40-42.
 78. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 171-174.
 79. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 21.
 80. Владимир Мајаковски, Песме и поеме. Нови Сад: Академска књига, 2015, стр. 27.
 81. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 120.
 82. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 122.
 83. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 124.
 84. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 125.
 85. Стефан Маларме, Песме. Београд: Култура, 1970, стр. 130.
 86. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 210.
 87. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 69.
 88. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 234.
 89. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 40-43.
 90. Tadeuš Ruževič, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg / Čigoja štampa, 2013, стр. 195-196.
 91. Ѓорѓи Шоптрајанов, „Пјер Корнеј“, во: Пјер Корнеј, Сид. Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 12-13.
 92. Ѓорѓи Шоптрајанов, „Пјер Корнеј“, во: Пјер Корнеј, Сид. Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 8-11.
 93. Софокле, Антигона. Скопје: Наша книга, 1976.
 94. Народне приповетке. Београд: Просвета, 1963, стр. 131-134.
 95. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 317-323.
 96. Андре Бретон, Надја. Скопје: Магор, 2009.
 97. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 231-235.
 98. Тејлор, Поглавје 9 Шапиро 37; 149
 99. Virdžinija Vulf, Gospođa Dalovej. Beograd: Rad, 1964, стр. 3-72.
 100. Браќата Грим, Пепелашка, Детска радост, Скопје, 1993.
 101. „Снежана“ во: Браќа Грим, Храбриот кројач, Детска радост, Скопје, 1980.
 102. Фјодор Михајлович Достоевски, Кротка. Скопје: Панили, 2006
 103. Emil Zola, Tereza Raken. Beograd: Rad, 1963.
 104. B. Konstan, Adolf - Sesila. Beograd: Rad, 1964.
 105. Панаит Истрати, Кира Киралина. Скопје: Темплум, 2006.
 106. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 183-194.
 107. Guy de Maupassant, Yvette. Split: Logos, 1984.
 108. Fransoa Morijak, Tereza Deskejru. Beograd: Rad, 1964.
 109. „Napomene“, во: Marsel Prust, Iščezla Albertina. Beograd: Paidea, 2004, стр. 138.
 110. Marsel Prust, Iščezla Albertina. Beograd: Paidea, 2004.
 111. А. С. Пушкин, Капетанова кћи. Београд: Издање издавачког и књижарског предузећа Геца Кон. А., 1937.
 112. Riba, patka, vodozemac: Priče o životinjama (Priredila Ljubica Arsić). Beograd: Laguna, 2014, стр. 333-351.
 113. Anatol Frans, Taida. Beograd: Rad, 1961.
 114. Peter Handke, Ljevoruka žena. Zagreb: August Cesarec, 1979.
 115. Mill, John Stuart, 1869 (1997). The Subjection of Women. Dover Thrift Editions. стр. v. ISBN 0-486-29601-6. 
 116. Скулптурата ќе им го разубавува денот на минувачите“, Вечер, среда, 06 мај 2009 (посет. 14 август 2011 г). (на македонски)
 117. IMDb, Little Women (1933) - Awards (пристапено на 5.4.2015)
 118. Biskupova žena, američki film (пристапено на 24.12.2019)
 119. IMDb, Woman of Straw (1964) (пристапено на 27.3.2019)
 120. „Бокс Офис информации за „Ени Хол““. „Box Office Mojo“. конс. 29 јануари, 2012. 
 121. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 60.
 122. HRT, Ljubica, hrvatski film (пристапено на 15.11.2019)
 123. IMDb, Fedora (1978) (пристапено на 19.5.2018)
 124. Антена, број 840, 1.8.2014, стр. 24.
 125. Антена, број 862, 2.1.2015, стр. 22.
 126. Антена, број 864, 16.1.2015, стр. 21.
 127. „Мирисот на жената“, Антена, број 952, 23.9.2016, стр. 22.
 128. „Жената на астронаутот“, Антена, број 884, 5.6.2015, стр. 14.
 129. „Срамежлива девојка со таен идентитет“, Антена, број 893, 7.8.2015, стр. 3.
 130. „Жена мачка“, Антена, број 870, 27.2.2015, стр. 17.
 131. IMDb Million Dollar Baby (2004), Awards (пристапено на 3.12.2013)
 132. HRT, Johanna, mađarski film (пристапено на 7.10.2019)
 133. HRT (пристапено на 31.3.2018)
 134. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 31.
 135. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 43.
 136. Пази се! Доаѓа Cinedays 13. Скопје: Младински културен центар, 2014, стр. 12.
 137. „Златна мечка за унгарски љубовен филм“, Слободен печат, година V, број 996, понеделник, 20 февруари 2017, стр. 19.
 138. YouTube, Ansambl Biljana Ohrid - Ti si mome idealno - ( Audio ) (пристапено на 2.12.2019)
 139. YouTube, Ansambl Biljana - Tri godini Kate (пристапено на 2.12.2019)
 140. YouTube, Ansambl Biljana - Biljana platno beleše (пристапено на 24.11.2019)
 141. YouTube, Ansambl Biljana - Nevesto kaleš ubava (пристапено на 28.11.2019)
 142. YouTube, Ansambl Biljana - Izlezi mome Rusanke (пристапено на 28.11.2019)
 143. YouTube, Jas sum moma Ohriganka - Ansambl Biljana (пристапено на 28.11.2019)
 144. YouTube, Јас сум несреќница Каролина Гочева (пристапено на 28.11.2019)
 145. YouTube, Ansambl Biljana Ohrid - Fance ojde vo Kalisca - ( Audio ) (пристапено на 28.11.2019)
 146. YouTube, Lihnidos - Ajde sto pijana setas Fime (пристапено на 24.11.2019)
 147. YouTube, Zafir Hadzimanov - Marika Moma Ubava (пристапено на 30.10.2019)
 148. YouTube, Za Despina - Ohridski Trubaduri (пристапено на 19.10.2019)
 149. YouTube, Ansambl Biljana - Frosino mome ubavo (пристапено на 19.10.2019)
 150. Круме Спасовски, Староградски чалгаџиски песни, CD 07/12, Senator Music, 2012.
 151. YouTube, Ansambl Biljana - Antica (пристапено на 19.10.2019)
 152. Круме Спасовски, Староградски чалгаџиски песни, CD 07/12, Senator Music, 2012.
 153. YouTube, Ansambl Biljana - Oj Zarino prva sevdo (пристапено на 19.10.2019)
 154. YouTube, Ne Stoj Done, Donke - Macedonian Traditional Song (пристапено на 30.10.2019)
 155. Круме Спасовски, Староградски чалгаџиски песни, CD 07/12, Senator Music, 2012.
 156. YouTube, Vaska Ilieva - Promenila mi se Pandora devojka (пристапено на 13.11.2019)
 157. YouTube, Vaska Ilieva - Marike, bela vardarke (пристапено на 13.11.2019)
 158. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 159. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 160. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 161. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 162. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 163. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 164. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 165. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 166. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 167. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 168. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 169. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 170. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 171. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 172. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 173. YouTube, Vaska Ilieva - Koga se mažeše što ti se čineše (пристапено на 13.11.2019)
 174. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 175. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 176. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 177. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 178. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 179. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 180. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 181. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 182. YouTube, Jovano Jovanke - Macedonian Song (пристапено на 19.10.2019)
 183. YouTube, Vanja Lazarova - Proseta Se Jovka Kumanovka (пристапено на 31.10.2019)
 184. YouTube, Eleno Kerko Eleno - Macedonian Song (пристапено на 19.10.2019)
 185. YouTube, Дафино вино црвено (пристапено на 19.10.2019)
 186. YouTube, Tvojte Oci Leno - Baklava (пристапено на 30.10.2019)
 187. YouTube, Baklava - Oj devojce (пристапено на 30.10.2019)
 188. YouTube, Na srce mi lezi mila mamo (пристапено на 5.11.2019)
 189. YouTube, Petranka Kostadinova - Jas te prativ na voda Kalino (пристапено на 5.11.2019)
 190. YouTube, Dragan Dautovski Quartet - Jano (пристапено на 30.10.2019)
 191. YouTube, Бапчорки - Мори Чупи Костурчанки (пристапено на 30.10.2019)
 192. Засекогаш со нас - 22 незаборавни песни/Forever with us - 23 unforgettable songs, CD 071, Мистер компани, 2003.
 193. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 194. Засекогаш со нас - 22 незаборавни песни/Forever with us - 23 unforgettable songs, CD 071, Мистер компани, 2003.
 195. Засекогаш со нас - 22 незаборавни песни/Forever with us - 23 unforgettable songs, CD 071, Мистер компани, 2003.
 196. Засекогаш со нас - 22 незаборавни песни/Forever with us - 23 unforgettable songs, CD 071, Мистер компани, 2003.
 197. YouTube, Селимова и Зелчески - Благуно Дејче (пристапено на 30.10.2019)
 198. YouTube, Otvori Mi Belo Lence - Macedonian Song (пристапено на 30.10.2019)
 199. Macedonian Folklore Classics, Kiril Mančevski. Macedonian Radio and Television, MP 41035.
 200. Macedonian Folklore Classics, Kiril Mančevski. Macedonian Radio and Television, MP 41035.
 201. Macedonian Folklore Classics, Kiril Mančevski. Macedonian Radio and Television, MP 41035.
 202. Macedonian Folklore Classics, Kiril Mančevski. Macedonian Radio and Television, MP 41035.
 203. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 204. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 205. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 206. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 207. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 208. Macedonian Folklore Classics, Aleksandar Sarievski. Macedonian Radio and Television.
 209. Macedonian Folklore Classics, Anka Gieva. Macedonian Radio and Television, MP 41048.
 210. Macedonian Folklore Classics, Anka Gieva. Macedonian Radio and Television, MP 41048.
 211. Macedonian Folklore Classics, Anka Gieva. Macedonian Radio and Television, MP 41048.
 212. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, 2006.
 213. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 214. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 215. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 216. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 217. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 218. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 219. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 220. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 221. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 222. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 223. ТЕА Модерна колеција, „Кон традицијата“.
 224. Антологија на македонската чалгија / Antology of Macedonian Chalgia, Македон мјузик, МАКМ 00106, 2006.
 225. Документ - Никола Бадев (некомерцијално издание). ТЕА Модерна, Planet Press.
 226. Засекогаш со нас - 22 незаборавни песни/Forever with us - 23 unforgettable songs, CD 071, Мистер компани, 2003.
 227. YouTube, Цане Николовски Жаклина (пристапено на 30.10.2019)
 228. YouTube, Goce Nikolovski ~ Dajte mi ja (пристапено на 30.10.2019)
 229. YouTube, Naum Petreski - Zal za Despina (2010) (пристапено на 30.10.2019)
 230. YouTube, Naum Petreski - Licna Jovano (пристапено на 30.10.2019)
 231. YouTube, Ефто Пупиновски И Блага Петреска - Зоро Моја Зорице (Јубилеен Концерт 2014) (пристапено на 30.10.2019)
 232. YouTube, Sekula Pupinovski ~ Za edna Kristina (пристапено на 30.10.2019)
 233. YouTube, 1 Секула Пупиноски - Врати се бела Марија.wmv (пристапено на 30.10.2019)
 234. YouTube, Dragan Vucic - Nika nika marika (Драган Вучиќ - Ника ника марика) (пристапено на 30.10.2019)
 235. YouTube, Toma Zdravkovic - Za Ljiljanu - (Audio) (пристапено на 30.10.2019)
 236. [hhttps://www.youtube.com/watch?v=4P1pD89yUlo YouTube, Toma Zdravkovic - Secas li se Sanja - (Audio) (пристапено на 30.10.2019)]
 237. YouTube, Toma Zdravkovic - Ej Branka Branka - (Audio) (пристапено на 30.10.2019)
 238. YouTube, Radisa Markovic - Neznanka (пристапено на 30.10.2019)
 239. YouTube, Hasan Dudic - Crna zeno sa ocima plavim 1980 (пристапено на 30.10.2019)
 240. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.
 241. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.
 242. Клеопатра - балет на Василиј Медведев (Русија) - светска премиера. Скопје: Македонска опера и балет, 2016, стр. 22.
 243. YouTube, Tomislav Zografski - MARIIKA MOMA UBAVA (пристапено на 30.10.2019)
 244. YouTube, Alisa - Sanja - (Audio 1985) (пристапено на 19.9.2019)
 245. YouTube, AZRA "MARINA" (пристапено на 19.9.2019)
 246. Azra, City records, CD 000 315, 2004.
 247. Azra, Filigranski pločnici, Komuna, CD 1005.
 248. Azra, Filigranski pločnici, Komuna, CD 1005.
 249. Azra, City records, CD 000 315, 2004.
 250. YouTube, AZRA "GRACIJA" 1980. (пристапено на 19.9.2019)
 251. YouTube, АZRA "LIJEPE ŽENE PROLAZE KROZ GRAD" 1980. (пристапено на 19.9.2019)
 252. Azra, Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 253. YouTube, THE ART COMPANY - Susanna [ Original (пристапено на 2.10.2019)]
 254. YouTube, Djordje Balasevic - Lepa protina kci - (Audio 1982) HD (пристапено на 26.10.2019)
 255. YouTube, Djordje Balasevic - Olivera - (Audio 1985) HD (пристапено на 26.10.2019)
 256. YouTube, Bijelo Dugme - Selma (пристапено на 26.10.2019)
 257. Beastie Boys, Licensed to Ill, Def Jam Recordings, 1986.
 258. Beastie Boys, Licensed to Ill, Def Jam Recordings, 1986.
 259. YouTube, The Beatles - Michelle (пристапено на 19.9.2019)
 260. YouTube, Eleanor Rigby (Remastered 2015) (пристапено на 18.9.2019)
 261. YouTube, Lovely Rita (Remix) (пристапено на 18.9.2019)
 262. YouTube, The Beatles - Hey Jude (пристапено на 17.9.2019)
 263. YouTube, David Bowie - China Girl (пристапено на 19.9.2019)
 264. DISCOGS, The Byrds ‎– Turn! Turn! Turn! (пристапено на 1.3.2020)
 265. YouTube, Dalibor Brun - Jedna Žena Plava (пристапено на 30.10.2019)
 266. YouTube, ŽENE I MUŠKARCI - BULDOŽER (1980) (пристапено на 20.9.2019)
 267. YouTube, Ritchie Valens-Donna (пристапено на 2.10.2019)
 268. YouTube, femme fatale - Velvet underground (пристапено на 20.9.2019)
 269. YouTube, Stevie Wonder - Golden Lady (пристапено на 27.3.2020)
 270. YouTube, Garbage - Stupid Girl (HQ) (пристапено на 14.10.2019)
 271. YouTube, Chris DeBurgh - Lady In Red (пристапено на 20.9.2019)
 272. YouTube, Sejla.wav (пристапено на 23.11.2019)
 273. YouTube, Bob Dylan - Rainy Day Women #12 & 35 (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 274. YouTube, Bob Dylan - Visions of Johanna (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 275. YouTube, Bob Dylan - Just Like a Woman (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 276. YouTube, Bob Dylan - Sad-Eyed Lady of the Lowlands (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 277. YouTube, Bob Dylan - Absolutely Sweet Marie (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 278. YouTube, Bob Dylan - You're A Big Girl Now (Audio) (пристапено на 29.3.2020)
 279. YouTube, Bob Dylan - Queen Jane Approximately (Audio) (пристапено на 27.12.2019)
 280. YouTube, Bob Dylan - If You See Her, Say Hello (Audio) (пристапено на 29.3.2020)
 281. YouTube, Bob Dylan - Sara (Audio) (пристапено на 28.1.2020)
 282. YouTube, Oliver Dragojević - Nadalina (1981) (пристапено на 30.10.2019)
 283. YouTube, Nick Drake - 05 - Hazey Jane II (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 284. YouTube, Nick Drake - 02 - Hazey Jane II (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 285. YouTube, Elektricni orgazam - Debela devojka - (Audio 1986) (пристапено на 20.9.2019)
 286. YouTube, Tiny Girls (пристапено на 29.3.2020)
 287. YouTube, U2 Gloria (пристапено на 16.9.2019)
 288. YouTube, D.Karanfilovski-Boys Valerija (пристапено на 19.10.2019)
 289. YouTube, Nick Cave - Christina The Astonishing (пристапено на 30.10.2019)
 290. YouTube, Carole King - (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (Audio) (пристапено на 20.9.2019)
 291. YouTube, Lola - The Kinks 1970 (пристапено на 29.1.2020)
 292. YouTube, The Cure - Charlotte Sometimes (пристапено на 26.9.2019)
 293. YouTube, Eric Clapton - Layla (пристапено на 17.9.2019)
 294. YouTube, Leonard Cohen - Suzanne (Audio) (пристапено на 28.1.2020)
 295. YouTube, Leonard Cohen - Winter Lady (пристапено на 28.1.2020)
 296. YouTube, Leonard Cohen - So Long, Marianne (Live in Dublin) (пристапено на 28.1.2020)
 297. YouTube, Creedence Clearwater Revival - Suzie Q. (пристапено на 20.9.2019)
 298. YouTube, Leb i Sol - Femme fatale (HD) (пристапено на 20.9.2019)
 299. YouTube, Lonely Little Girl (Subtitulado) - Frank Zappa & The Mothers Of Invention (WOIIFTM) 1968 (посетено на 18.2.2020)
 300. YouTube, Bob Marley - No Women No Cry (Original) (пристапено на 22.10.2019)
 301. YouTube, LEJLA - VAJTA (video from 1981) HD (пристапено на 19.9.2019)
 302. YouTube, Seid Memic Vajta - Azra (пристапено на 19.9.2019)
 303. YouTube, МЕМОРИЈА - Нена (пристапено на 14.10.2019)
 304. YouTube, Novi Fosili - Milena (пристапено на 26.10.2019)
 305. YouTube, Boris Novković- Tamara (пристапено на 22.10.2019)
 306. YouTube, Oh, Pretty Woman (пристапено на 20.9.2019)
 307. YouTube, Маја Оџаклиевска - Шила (пристапено на 14.10.2019)
 308. YouTube, PIL - Annalisa (пристапено на 16.9.2019)
 309. YouTube, Parni Valjak - Neda (пристапено на 22.10.2019)
 310. YouTube, Stupid Girls- Pink- Lyrics (пристапено на 14.10.2019)
 311. YouTube, Plavi orkestar-Suada (пристапено на 26.10.2019)
 312. YouTube, The Police - Roxanne (Official Music Video) (пристапено на 20.10.2019)
 313. YouTube, Daniel Popović - Džuli ( Original video ~ 1983 ) [HD (пристапено на 19.9.2019)]
 314. YouTube, POSLEDNJA IGRA LEPTIRA - Nataša (LIVE) (пристапено на 19.9.2019)
 315. YouTube, Raising Hell - Run - D.M.C(Full Album) (пристапено на 29.9.2019)
 316. YouTube, RAMONES - Ramona (пристапено на 19.9.2019)
 317. YouTube, Riblja corba-Volim zene (пристапено на 20.9.2019)
 318. YouTube, Lou Reed - Caroline Says I (audio) (пристапено на 31.3.2020)
 319. YouTube, Lou Reed - Caroline Says I (audio) (пристапено на 31.3.2020)
 320. YouTube, Stupid Girl (пристапено на 14.10.2019)
 321. YouTube, Rolling Stones - Angie (HQ) (пристапено на 18.9.2019)
 322. YouTube, SISTER of MERCY - Marian (пристапено на 16.9.2019)
 323. YouTube, The Sisters of Mercy - Lucretia My Reflection (пристапено на 16.9.2019)
 324. DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– Some Girls Wander By Mistake (пристапено на 2.12.2019)
 325. YouTube, Siouxsie and The Banshees - Christine (пристапено на 18.9.2019)
 326. YouTube, Kico Slabinac - Zbog jedne divne crne zene (пристапено на 26.10.2019)
 327. YouTube, Srebrna krila - Volio sam Tanju (I noću i danju) (1978) (пристапено на 20.9.2019)
 328. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 329. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 330. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 331. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 332. YouTube, 06 - Elizabeth My Dear (пристапено на 18.9.2019)
 333. YouTube, Barbra Streisand Woman in Love Lyrics (пристапено на 16.9.2019)
 334. YouTube, Dado Topic - Elizabet (пристапено на 26.10.2019)
 335. YouTube, Toto - Rosanna (Official Music Video) (пристапено на 30.10.2019)
 336. Discogs, Liz Phair ‎– Exile In Guyville (пристапено на 30.9.2019)
 337. YouTube, Fleetwood Mac - Black Magic Woman, Stereo 1968-73 CBS 45 record. (пристапено на 20.9.2019)
 338. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 339. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 340. YouTube, Haustor - Ena (пристапено на 19.9.2019)
 341. DISCOGS, The Who ‎– Who's Next (пристапено на 28.3.2020)
 342. YouTube, Chaka Khan - I'm Every Woman (пристапено на 20.9.2019)
 343. Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.
 344. Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.
 345. Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.
 346. Zdravko Čolić, Vatra i barut, City records.
 347. YouTube, Delilah (пристапено на 16.9.2019)
 348. YouTube, The Beatles - Michelle (пристапено на 19.9.2019)
 349. YouTube, Sarlo akrobata - Ona se budi (пристапено на 19.9.2019)

За понатамошно читање[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Ова е добра статија. Стиснете тука за повеќе информации.
Статијата Жена е добра статија. Таа исполнува одредени критериуми за квалитет и е дел од инкубаторот на Википедија.