Образовна психологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пример за ставка од тест за когнитивни способности

Образовна психологија — гранка на психологијата која се занимава со научно истражување за човековото учење. Проучувањето на процесите на учење, од перспективи на сознанието (когнитивни) и од однесувањето (бихевиористички), им овозможува на истражувачите да ги разберат поединечните разлики во интелигенцијата, когнитивниот развој, влијанието, мотивацијата, саморегулацијата и само-концептот, како и нивната улога во учењето, Областа на образовната психологија во голема мера се потпира на квантитативните методи, вклучувајќи ги и тестирањето и мерењето, за подобрување на образовните активности поврзани со дизајнот на наставата, управувањето (менаџирањето) со училницата и оценувањето, кои служат за да се олеснат процесите на учење во различни образовни поставки и програми низ целиот животен век[1].

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Snowman, Jack (1997). „What Do We Teach, What Should We Teach?“. Educational Psychology. 9: 151–169.