Прејди на содржината

Портал:Митологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

МИТОЛОГИЈА

Збир на митови, тело од приказни врзани за одредена култура, институција или личност; наука што се занимава со изучување на митовите. Приказните што претставуваат дел од одредена митологија обично се врзани за одредено верување или религија и објаснуваат универзален или локален почеток, природна појава или друг сегмент од културата на која и припаѓаат а кој е невозможно поинаку да се опише. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Перун е бог на молњата и врховниот бог во словенската митологија. Бил асоциран со планините, дабот, орлите, како и со оружјата и војната.

Името Перун доаѓа од индоевропскиот корен перк, што значи удира (од истиот корен доаѓа и зборот перкусија). Наставката -ун го означува извршителот на дејството, па така Перун би значело оној кој удира.

Перун бил меѓу другото громовник и бог на небото. Тој бил бог на таканареченото „ниско небо“, додека со „високото небо“ владеел богот Сварог. Во неговиот домен биле облаците, громовите и дождот.

Перун исто така имал двојна улога како бог на војната. Според Велесовата книга, оние кои умираат во битка живеат засекогаш во неговата војска. Прочитајте повеќе

уреди   

Дали сте знаеле...

дека човеците биле луче

уреди   

Избрана слика

Враќањето на Персефона од Фредерик Лајтон (1891).

уреди   

Категории

уреди   

Клучни статии

уреди   

Митологии

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Митологија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)