Посејдон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Статуа на Посејдон.

Посејдон (старoгрчки: Ποσειδῶν) бил бог на морето во старогрчката митологија.

Негов пандан во римската митологија е богот Нептун.Посејдон на секоја статуа бил изразен како држи трозаб.

Особености[уреди | уреди извор]

Бил син на Хрон и Реја, по симнувањето на татка си од тронот, со браќата Зевс иАд, фрлале коцка за поделбата на светот: со небото, морето и подземниот свет, додека со земјата договориле да владеат заедно. Посејдон го добил морето. Според големината Посејдон е еднаков на брата си Зевс, но не и според власта. По природа Посејдон бил господин и кавгаџија, и веднаш по поделбата заминал од Ајгеј, градејќи свој стан во подводниот свет. Во пространите штали чувал бели коњи со бронзени потковици и златни гриви и кочии со кои ги смирувал бурите, а морските чудовишта излегувале на површина покрај нив. Ја посакал Тетида, но кога дознал дека секое дете што ќе се роди со неа ќе биде поголемо од татка си, одустанал. Со помош на Делфин ја освоил Амфитрида, која претходно се гадела од него. Со неа Посејдон изродил три деца Тритин, Род и Бентеским. Посејдон бил љубовник како и неговиот брат Зевс. Бил кавгаџија, се скарал со Атена, понекогаш се светел со поплави, бури бранови, кога Зевс му забранил да создава поплави, тој создал суша.[1]

Во чест на Посејдон, на Коринт биле одржувани игри, познати како Истамски игри.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Robert Grevs, Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 56 - 58.
  2. „Objašnenja“, во: Rimska lirika. Beograd: Rad, 1964, стр. 106.