Портал:Таоизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
уреди   

ТАОИЗАМ

Taijitu yellow.svg
Dao4.PNG

Таоизмот е популарна вера кај Кинезите. Се претпоставува дека негов основоположник е Лао Це. Всушност, таоизмот претставува еден вид на мистичен пантеизам. Во таоизмот сè потекнува од тао (кинескиот прав пат) и сè ќе се врати таму со текот на времето. Во таоизмот се негуваат култот кон духовите, природата и претците. Оваа философија е фантастична и нејасна, наспроти трезвеното конфучијанско учење.

уреди   

Избрана статија

Yin yang.svg

Јин и јанг е еден од основните концепти во кинеската филозофија, кој се користи за да се опише како спротивните сили се следат меѓусебно, и взаемно си ги заменуваат местата. Концептот го среќаваме во бројни гранки од класичната кинеска наука и философија, но исто така и во основите на традиционалната кинеска медицина. Концептот за јин и јанг е централен принцип на неколку видови боречки вештини и вежби, како што се таи чи чуан, кунг фу и кигонг.

Врската меѓу „јин“ и „јанг“ често се опишува како сончева светлина која си игра над планина и над долина. Јин (буквално „сеновито место“ или „северен наклон“) е темната страна, додека јанг (буквално „сончево место“ или „јужен наклон“) е светлата страна. Како што се движи сонцето по небото, јин и јанг постепено си ги заменуваат местата, откривајќи го непознатото, и криејќи го познатото. Прочитајте повеќе Прочитајте повеќе

уреди   

Дали знаете...

  • ...дека неоконфучијанството води потекло од таоизмот?
  • ...дека за основоположник на таоизмот се смета кинескиот цар Хуанг Ти, попознат како Жолтиот цар?
уреди   

Категории

уреди   

Избрана биографија

Lao Tzu - Project Gutenberg eText 15250.jpg

Лао-Це (кинески 老子, исто така именуван и како Лао-ци, Лао-цу итн.) е важна фигура во кинеската филозофија, чие историско постоење е под знак прашање. Кинеската традиција смета дека тој живеел во 6 век п.н.е. но многу модерни историчари тврдат дека тој можеби живеел приближно во 4 век п.н.е., за време на Стоте Школи на Мислата и Периодот на Завојувани Држави. На него му се припишува најважното таоистичко дело, „Тао Те Чинг“ ((道德經)), и тој претставува популарно божество во таоизмот (една од трите најголеми модерни религии во Кина).Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана слика

DaoDeJingWangBi.jpg

Насловната страница на издание на „Тао Те Чинг“ од 1770.


уреди   

Поврзани портали

уреди   

Ислам на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)