Пантеизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Пантеизмот е философско учење според кое Бог е безлична појава исто како и природата. Во раните векови често бил форма позади која се криел философскиот материјализам (Џордано Бруно, Спиноза). Пантеисти имало и меѓу старите грчки философи - предсократовците (Ксенофан) и неоплатонистите. Во поново време, пантеизмот често е форма под која одделни мислители настојуваат да задржат барем остатоци од религиозното празноверие.