Прејди на содржината

Вика

Од Википедија — слободната енциклопедија

Вика (Wicca) или "The Craft",[1]е древна религија на вештерките. Таа опфаќа почитување и верување во повеќе божества, меѓу кои најголемо значење и се придава на Големата Мајка Божица. Виканската религија е свртена кон жената, и тежнее кон создавање материјалхално опшество, односно општество кое ќе биде владеено од жената. Жената е света затоа што таа ја има најголемата моќ на природата да подарува живот. „Нема маж што не излегол од жена“, тоа е една виканска поговорка. Вика верува во мистичното и во практичен допир со магијата. Има повеќе видови на Вика од кои најпозната е Дијанската Вика.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Adler 2005, стр. 10.