Таоизам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кинескиот симбол Та̀о или Да̀о ("пат")

Таоизмот е популарна вера кај Кинезите. Се претпоставува дека негов основоположник е Лао Це. Всушност, таоизмот претставува еден вид на мистичен пантеизам. Во таоизмот сè потекнува од тао (кинескиот прав пат) и сè ќе се врати таму со текот на времето. Во таоизмот се негуваат култот кон духовите, природата и предците. Оваа филозофија е фантастична и нејасна, наспроти трезвеното конфуцијанско учење.

Поврзано[уреди | уреди извор]


Портал:Таоизам

Taijitu yellow.PNG

 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]