Портал:Информатика

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

ИНФОРМАТИКА

Desktop computer clipart - Yellow theme.svg

Информатика е наука која ги изучува теориските основи на информацијата и сметањето и нивната примена во компјутерски системи (било да се апстрактни или не). Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Computer Display.svg

Монитор или дисплеј е уред кој визуелно ги прикажува сликите кои ги генерира графичката картичка или друг уред со излезна видео порта. Ерата на мониторите покрај постојаните усовршувања воглавно ја означуваат две технологии од која првата и постара метода со катодна цевка. Таа технологија се одликува со екрани кои зафаќаат поголема површина и имаат заоблен екран. Втората и најнова технологија е монитори кои се прилично тенки и се со рамен екран, користат технологија на течен кристал. Прочитајте повеќе


уреди   

Избрана слика

GeForce 2 MX 400.JPG
Надворешен изглед на графичка картичка.
уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Клучни статии

уреди   

Избрана биографија

Stevejobs Macworld2005.jpg

Стив Џобс (роден на 24 февруари, 1955) е соосновач и директор на Епл. Помеѓу 1986 и 2006 година, Стив Џобс бил директор на студиото за анимирани филмови, Пиксар. Откако Дизни го купи Пиксар во 2006 година, Стив Џобс е најголемиот акционер и е еден од членовите на акционерскиот одбор на Дизни. Прочитајте повеќе

уреди   

Категории