Портал:Екологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

ЕКОЛОГИЈА

Поимот екологија ("oekologie") е составен во 1866 од страна на германскиот биолог, Ернст Хекел, од грчкиот oikos што значи „домаќинство“ и logos што значи „наука“, или наука за домот. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана статија

Под кружење на водата се подразбира постојаната размена на вода помеѓу атмосферата, водените површини, надземните и подземните води и растенијата.

Водата во природата е во постојано движење преку процесот на размена:

  • испарува од океаните, морињата и другите водени површини во атмосферата како водена пареа која потоа формира облаци;
  • транспирира од растенијата во атмосферата;
  • врне во форма на дожд, снег и други форми од атмосферата и паѓа назад во морињата и на копното; и
  • тече по копнените површини како резултат од врнежи и топење на снег и мраз и обично стасува до морињата.

Прочитајте повеќе

уреди   

Категории

уреди   

Избрана слика

Бела мечка во својата животна средина.
уреди   

Избрана биографија

Мјуреј Букчин (14 јануари 192130 јули 2006) бил американски либертаријански социјалист, основач на социјалната екологија, школа на либертаријанско-социјалистичката и екологистичката мисла. Автор е на многу книги од областа на политиката, екологијата, филозофијата, историјата и урбанистиката.

Букчин беше радикален антикапиталист и голем поборник на децентрализацијата. Неговите дела за либертаријанскиот муниципализам, теорија за непосредна, базична демократија, имаше свое влијание врз зеленото движење и врз антикапиталистичките групи ориентирани кон директна акција. Букчин беше познат и како решителен критичар на биоцентристичката ориентација на длабоката екологија. Прочитајте повеќе


уреди   

Дали сте знаеле...

  • ... дека стаклото не се троши и може да се рециклира до бесконечност?
  • ... дека во селвасите покрај течението на реката Амазон се кријат голем број на неоткриени растителни видови?
  • ... дека истоветноста на бојата на животната средина со бојата на животните се нарекува мимикрија?
  • ... дека просторот на Земјата на кој има живот се нарекува екумена?
уреди   

Клучни статии

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Екологија на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)