Прејди на содржината

Лимнологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Микробиолошки истражувања на езерото Rang-kul

Лимнологија е науката која се занимава со изчучување на копнени води (солени и слатки) - езера, мочуришта и реки (природни и вештачки), со нивните биолошки, физички, хеимски и хидролошки аспекти. Самиот збор лимнологија доаѓа од грчките зборови лимне (езеро) и логос (наука).

Фрасоа-Алфонс Форел (1841-1912) се смета за основоположник на оваа наука со неговите истражувања на езерото Женева. Оваа наука е во блиско сродство со хидробиологијата, која се занимава со примената на принципите и методите на физиката, хемијата, геологијата и географијата врз еколошки проблеми.

Поврзано[уреди | уреди извор]