Река

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Реката Мари во Австралија

Река е голем природен воден пат. Реките често водат до поголеми водни маси како на пример, до океан, или пак, езеро. Реката се состои од повеќе основни делови, почнувајќи од извори, изворишта, и врутоци, што се влеваат во главниот тек. Постојат и помали реки кои се влеваат во реката и кои се викаат притоки. Водата тече по речно корито, со дно наречено речно дно, помеѓу два речни брега. Крајниот дел на реката најчесто се нарекува устие, и реката обично се проширува на крајот и формира делта или естуар.

Реката како мотив во уметноста и популарната култура[уреди | уреди извор]

Постојат бројни примери на реката како тема во уметноста и во популарната култура.

Реката како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Реката како тема во популарната музика[уреди | уреди извор]

 • Зелена река (Green River) - американска гранџ-група.[15]
 • „Реката на старецот“ (Ol' Man River) - песна на англискиот рок-музичар Џеф Бек (Jeff Beck) од 1968 година.[16]
 • „† Река †“ († River †) — песна на канадската музичарка Грајмс (Grimes) од 2011 година.[17]
 • „Да, реката знае“ (Yes, The River Knows) - песна на американската рок-група Дорс (The Doors) од 1968 година.[18]
 • „Покрај реката“ (Down By The River) - песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1969 година.[19]
 • „Могу реки за преминување“ (Many Rivers To Cross) - песна на реге-музичарот Џими Клиф (Jimmy Cliff) од 1972 година.[20]
 • „Дупка во реката“ (Hole in the river) - песна на австралиската поп-група Краудед хаус (Crowded House) од 1986 година.[21]
 • „Зелена река“ (Green River) - песна од истоимениот албум на американската рок-група Криденс Клирвотер Ривајвал (Creedence Clearwater Revival)“ од 1969 година.[22]
 • „Средба крај реката“ (A Meeting By the River) - композиција на американскиот музичар Рај Кудер и индискиот музичар Вишва Мохан Бат.[23]
 • „На реките вавилонски“ (By the Rivers of Babylon) - песна на реге-групата Мелодианс (The Melodians) од 1972 година.[20]
 • „Река“ (River) - песна на американската музичарка Џони Мичел (Joni Mitchell) од 1972 година.[24]
 • „Скокни во реката“ (Jump In The River) - песна на ирската поп-рок-музичарка Шинед О'Конор (Sinéad O'Connor) од 1989 година.[25]
 • „Преместување на реката“ (Moving The River) - песна на британската поп-рок група Прифеб Спраут (Prefab Sprout) од 1985 година.[26]
 • „Некаде крај лудата река“ (Somewhere Down The Crazy River)“ - песна на американскиот рок-музичар Роби Робертсон (Robbie Robertson) од 1987 година.[27]
 • „Најди ја реката“ (Find The River) - песна на американската рок-група Р.Е.М. (R.E.M.) од 1992 година.[28]
 • „Средба преку реката“ (Meeting Across the River)“ - песна на американскиот рок-музичар Брус Спрингстин од 1975 година.[29]
 • „Река“ (The River)“ - песна од истоимениот албум на Брус Спрингстин од 1980 година.[30]
 • „Однеси ме кај реката (Take me to the river)“ - песна на американската рок-група Токинг хедс (Talking heads) од 1978 година.[31]
 • „Крај бреговите на реките“ (Along the Banks of Rivers) - песна на американската рок-група Тортоиз (Tortoise) од 1996 година.[32]
 • „Слези до реката“ (Siđi do reke) - песна на југословенската рок-група У шкрипцу од 1983 година.[33]
 • „Река“ (The River) - албум на африканскиот музичар Али Фарка Туре (Ali Farka Touré).[34]
 • „Пикник на замрзната река“ (Picnic on a frozen river) - песна на германската рок-група Фауст.[35]
 • „По реката“ (Uz rijeku) - албум на хрватската рок-група Фит од 1988 година.[36]
 • „Река“ (Rijeka) - песна на Фит од 1988 година.[37]

Реката како тема во сликарството[уреди | уреди извор]

 • „Мотив од реката“ (Motiv s rijeke) - слика на хрватскиот уметник Људевит Шестиќ од 1940 година.[38]

Реката како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 26-32.
 2. Иво Андрић, Ex Ponto - Немири - Лирика. Београд: Просвета, 1977, стр. 206.
 3. Milica Nikolić, „Veliki maštar Aleksandar Grin“, во: Aleksandar Grin, Pacolovac. Beograd: Rad, 1979, стр. 155.
 4. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 34.
 5. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 152-155.
 6. Федерико Гарсија Лорка, Неверна жена. Скопје: Македонска книга, Култура, Мисла, Наша книга, 1982, стр. 13-14.
 7. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 60-61.
 8. „На реката“, во: Едгар Алан По, Поезија. Скопје: Македонска книга, 1969, стр. 14.
 9. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 80.
 10. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 82-83.
 11. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 37.
 12. Жанета Станоевска, Луѓе, птици и сеништа: Збирка раскази, Темплум, Скопје, 2011.
 13. Arapska poezija. Beograd: Rad, 1977, стр. 72.
 14. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 80.
 15. www.allmusic.com, Green River, Biography by Mark Deming. (пристапено на 29.6.2019)
 16. Jeff Beck - You Shook Me, Ol' Man River, Greensleeves - YouTube (пристапено на 23.4.2018)
 17. Discogs, Grimes (4) – Halfaxa (пристапено на 24.6.2021)
 18. Discogs, The Doors ‎– Waiting For The Sun (пристапено на 20.5.2020)
 19. YouTube, Neil Young & Crazy Horse - Down By The River (пристапено на 23.12.2017)
 20. 20,0 20,1 DISCOGS, Various ‎– The Harder They Come (Original Soundtrack Recording) (пристапено на 24.12.2017)
 21. YouTube, Crowded House (Full Album) - Crowded House 1986 (пристапено на 21.6.2017)
 22. DISCOGS, Creedence Clearwater Revival ‎– Green River (пристапено на 23.12.2017)
 23. YouTube, Ry Cooder - Ganges Delta Blues (пристапено на 20.2.2017)
 24. YouTube, River (пристапено на 27.3.2020)
 25. YouTube, Sinéad O’Connor - I Do Not Want What I Haven't Got (1989) (пристапено на 29.9.2019)
 26. Discogs, Prefab Sprout ‎– Steve McQueen (пристапено на 17.10.2018)
 27. YouTube, Robbie Robertson - Somewhere Down The Crazy River (пристапено на 23.10.2017)
 28. DISCOGS, R.E.M. ‎– Automatic For The People (пристапено на 20.8.2019)
 29. YouTube, Bruce Springsteen - Born To Run (1975) - Full Album (пристапено на 3.11.2017)
 30. YouTube, Bruce Springsteen - The River [1980] - Full Album (пристапено на 30.10.2017)
 31. Talking Heads - Take Me To The River (HQ) - YouTube (пристапено на 17.4.2016)
 32. Tortoise - Along the Banks of Rivers (пристапено на 15.12.2016)
 33. YouTube, U Skripcu - Sidji do reke - ( Audio ) (пристапено на 15.3.2018)
 34. Ali Farka Touré - The River - Full Album (пристапено на 20.2.2017)
 35. Two Classic Albums from Faust, Collectors' Choice Music, CCM-179-2, 2000.
 36. YouTube, FIT - UZ RIJEKU (FUL ALBUM) (пристапено на 8.4.2017)
 37. YouTube, Fit - Rijeka (пристапено на 8.4.2017)
 38. Središnja Hrvatska - Dvori s pogledom, Hrvatska turistička zajednica, 2009.
 39. Valerio Magreli, „Biografska beleška“, во: Pjer Paolo Pazolini, Put i nebo. Beograd: Mali vrt, 2016, стр. 89.
 40. „HRT (пристапено на 19.11.2017)“. Архивирано од изворникот на 2017-12-01. Посетено на 2017-11-26.