Воден пат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Каналски чамец на канал, Вустершир, Англија

Воден пат е пловна водна површина. Ова може да виде река, езеро, океан и канал. За овие води да бидат пловни, тие кмораат да исполнуваат неколку критериуми:

  • Водниот пат мора да биде доволно длабок за пловилата;
  • Водниот пат мора да биде доволно широк за пловилата;
  • Водниот пат не треба да има пречки како водопади и брзаци, или да има начин да ги заобиколи (како каналски брани);
  • Струите мора да бидат доволно благи за да бродовите да пловат по план.

Пловилата кои користат водни патишта варираат од баржи на животинска влеча до огромни танкери и прекуокенаски бродови како крстосувачи.

Некогаш каналите се граделе за употреба да мали дрвени баржи влечени од коњи и други влечни животни. Денес каналите се градат за преплов на прекуокеански бродови. Видете Бродски канал.

Поврзано[уреди | уреди извор]