Брод (пловило)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Италијанскиот брод Америго Веспучи во пристаништето Њујорк, 1976

Бродовите, без разлика дали танкери или едноставни вдлабнати кануа, отсекогаш имале голема улога во превозот на луѓе и стока. Повеќе од илјада години трговијата се одвива со помош на бродовите.

Историја[уреди | уреди извор]

-Околу 3500 година п.н.е. Египќаните започнуваат да прават бродови користејќи папирус.
- Околу 2450 година п.н.е. Египќаните започнуваат да прават бродови од дрвени даски и нив ги управувале околу 30 веслачи.
- Меѓу 500 и 323 година п.н.е. - доба на триери (стар хеленски воен брод кој се движи со помош на весла и кој има статуа од бронзен овен на предната страна со чија помош ги уништува непријателските бродови).
- 400-1200 година п.н.е. викинските дракари владеат со европските мориња.
- 1000 година Викинзите стигнуваат до копното на Северна Америка.
- Околу 1240 година започнува да се користи средно кормило.
- 1486 Бартоломео Дијас се обидува да ја заобиколи Африка и да пронајде нов поморски пат до Индија. Не успева во тоа и стигнува само до ’ртот Добра Надеж.
- 1492 година Кристофер Колумбо обидувајќи се да најде нов поморски пат до Индија стигнува до Средна Америка. Мислејќи дека стигнал до Индија домородците ги нарекува Индијанци.
- 1492 година Васко де Гама наоѓа нов поморски пат до Индија.
- 1501 - 1502 Америго Веспучи докажува дека континентот што го пронашол Колумбо е нов континент и според него го нарекуваат Америка.
- 1519 - 1522 Фернандо Магелан го обиколува светот по морски пат.
- 1700 година - појава на бродови со кормило.
- 1850 - 1959 златна доба на клипери (брзи едреници).
- 1968 - 1969 прво едрење околу светот.

Видови бродови[уреди | уреди извор]


Патнички
- Линиски брод
- Траект
- Хидроглисер
- Брод со точак на крмата
- Лебдилица


Трговски


- Танкер
- Контењерски брод
- Клипер
- Трампер


Спортски и рекреациони


- Тркачки чамец
- Глисер
- Парен чамец
- Млазен скутер
- Чамец со весла
- Кајак
- Сплав


Рибарски


Воени


- Носач на авиони
- Крстарица
- Разурнувач
- Фрегата
- Миноловец


Специјални


- Полициски чамец
- Пловен багер
- Спасувачки чамец
- Метеоролошки чамец
- Светилник
- Кршач на ледови
- Подморница

Бродоломи и несреќи[уреди | уреди извор]


- 1588 година - Шпанската Армада
- 1872 година - Мари Целеста
- 1912 година - Титаник
- 1915 година - Луситања
- 1963 година - Дона Паз
- 1972 година - Квин Елизабет
- 1978 година - Амоко Кадис

Бродот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Бродот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

Бродот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Параходот ми пристигна“ - македонска народна песна.[8]
 • „Пинта, Нина, Санта Марија (Кон вечноста)“ (англиски: Pinta, Nina, Santa Maria (Into Eternity)) — композиција на грчкиот музичар Вангелис од 1981 година.[9]
 • „Кристален брод“ (The Crystal Ship) - песна на американската рок-група „Дорс“ (The Doors) од 1967 година.[10]
 • „Брод на будалите“ (англиски: Ship Of Fools) - песна на „Дорс“ од 1970 година.[11]
 • „Дрвени бродови“ (Wooden Ships) - песна на американската фолк-рок група „Крозби, Стилс и Неш“ (Crosby, Stills & Nash) од 1969 година.[12]
 • „Брод на будалите“ (Ship Of Fools) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) од 1974 година.[13]
 • „Брод на смртта“ (Death Ship) - песна на австралиската рок-група „Худу Гурус“ (Hoodoo Gurus) од 1984 година.[14]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Николина Андова, Влезот е од другата страна, Темплум, Скопје, 2013.
 2. Дозгулпмус, Тритонус, Темплум, Скопје, 2008.
 3. Milica Nikolić, „Veliki maštar Aleksandar Grin“, во: Aleksandar Grin, Pacolovac. Beograd: Rad, 1979, стр. 154.
 4. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 80.
 5. Славко Јаневски, Глуви команди. Мисла, Скопје, 1966, стр. 35-36.
 6. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 124.
 7. Артур Рембо, Боравак у паклу. Београд: Култура, 1968, стр. 52-56.
 8. Macedonian Folklore Classics, Nikola Badev. Macedonian Radio and Television, MP 41020.
 9. Discogs, Vangelis ‎– 1492 – Conquest Of Paradise (Music From The Original Soundtrack) (пристапено на 24.5.2021)
 10. YouTube, The Doors/First Album-1967 (пристапено на 24.12.2017)
 11. Discogs, Nhe Doors ‎– Morrison Hotel (пристапено на 9.8.2020)
 12. Crosby, Stills & Nash ‎– Crosby, Stills & Nash (пристапено на 23.1.2017)
 13. YouTube, John Cale - Ship Of Fools (пристапено на 14.2.2018)
 14. YouTube, Hoodoo Gurus (1984) Stoneage Romeos (пристапено на 15.12.2017)