Канал

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Современ соѕидан канал за наводнување од хидросистемот Тиквеш кај с. Сирково
Канал за воден сообраќај во Германија


Канал е вештачки воден пат изграден за сообраќај, наводнување, снабдување со вода или дренажа . Затворената комора, или поунд, на компримиран воздух се поплавува или дренира , така што предметот што е внатре се крева или спушта со цел да помине меѓу делови вода на различни висини . Каналите биле од големо значење пред доаѓањето на железницата во средината на XIX век . Модерната техника им овозможува на големите бродови да патуваат побрзо со намалување на чекањето на коморите.