Извор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Извор — место од каде што потечува некој поток или река.

Извор на реката Мисури

Изворот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Извор“ - песна на југословенскиот поет Мак Диздар.[1]
 • „Три врела“ — песна на рускиот поет Александар Пушкин.[2]
 • „Бела тага на изворот“ - песна на македонскиот поет Ацо Шопов.[3]
 • „Ноќен извор“ - песна на македонскиот поет Ацо Шопов.[4]
 • „Извор ми вода извират“ - македонска народна песна.[5]
 • „Извор“ - песна на македонската група „Баклава“ од 2008 година.[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Мак Диздар, Горчин. Скопје, Македонска книга, стр. 76.
 2. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 150.
 3. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 42.
 4. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 94-95.
 5. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 42-43.
 6. Baklava, Kalemar, SJF Records 124, 2008.