Поток

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Поток во Архангелската област, Русија.
Тајмишка Река како поток

Потокводна површина [1] која тече по свое корито и е помала и покуса од река.[2]

Потоците имаат големо значење во кружењето на водата, полнењето на подземните води и како минувалиште за преселбата на рибите и животните. Биолошкото живеалиште по текот на потокот се нарекува „крајречна зона“. Ваквите зони се важен поврзувач на расцепените живеалишта, и со тоа ја одржуваат и зачувуваат биоразновидноста. Дисциплината што ги изучува потоците и водните патишта се нарекува „површинска хидрологија“ и претставува основа на еколошката географија.[3]

Извори[уреди | уреди извор]

Потоците се снабдуваат со вода претежно од атмосферски врнежи во облик на дожд и снег. Поголем дел од неа повторно се враќа во атмосферата по пат на испарување од водните површини и почвата, или пак со транспирација на растенијата. Помал дел од неа потонува во земјата со т.н. инфилтрација и станува подземна вода. Највеќето од оваа вода повторно се враќа на површината во потоци. Извесен дел од врнежите привремено се заробуваат во снежни прекривки и ледници, и подоцна се ослободуваат со испарување или топење. Остатокот истекува во земјиштето како површинско исцедување.

Потоци во Македонија[уреди | уреди извор]

Еве некои попознати потоци во Република Македонија:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Langbein, W.B.; Iseri, Kathleen T. (1995). „Hydrologic Definitions: Stream“. Manual of Hydrology: Part 1. General Surface-Water Techniques. Reston, VA: USGS. http://water.usgs.gov/wsc/glossary.html#Stream. .
  2. поток - Дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Што е тоа хидрологија и со што се занимаваат хидролозите“USGS (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]