Јакупица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Јакупица
Солунска Глава
Dolna-Babina-Dupka-Jakupica-MK.JPG
Месноста Долна Бабина Дупка со Нежиловските Стени и врвот Солунска Глава (во позадината) на планината Јакупица
Највисока точка
Надм. вис.2.540 м [1]
Истакнатост1.666 м
Заведена какоултра
Географија
МестоМакедонија Македонија
Матичен венецЈакупица
Искачување
Најлесен патлесно планинарење, но големиот врв (приближно последните 30 метри) затворен од војската.

Јакупица или Мокра Планинапланински масив во Централна Македонија. Составена е од повеќе планински делови: Караџица, Даутица, Голешница, Китка, Мумџица, Салакова Планина и Осој. Планинскиот масив е настанат во терциерот, со раседнување. Јадрото е составено од гнајс и од кристалести шкрилци, а над нив се наоѓаат дебели слоеви на мезозојски варовници и доломити. На планината се наоѓаат траги од ледената епоха, претставени преку циркови (две езера), валови и морени. Јакупица е богата со разновидна флора и фауна, пасишта, извори - врела и др. Највисок и најзабележлив врв е Солунска Глава, висок 2.540 метри. Други важни врвови се: Караџица (2.473 м), Попово Брдо (2.380 м), Остар Брег (2.365 м), Убава (2.353 м), Остар Врв (2.275 м) и Даутица (2.178 м).

Планината Јакупица со највисокиот врв Солунска Глава во средината

Релјефот е пресекуван од бројни чисти и брзи планински реки. Големи области се покриени со букови, дабови и игнолисни шуми. Исто така, постојат очигледни траги на исконски глацијација од делувалниот период. Во последно време голем број на институции имаат дадено предлог Јакупица, како и целиот масив Мокра Планина да станат национален парк[2].

Овој планински масив е лесно достапен од главниот град Скопје или од градот Велес и многуте села во оваа област.

На чисти и јасни денови, од врвот Солунска Глава се верува дека може да се види градот Солун во Грција, па оттука доаѓа и врвот.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. http://www.ii.uib.no/~petter/mountains/europf.html#glava
  2. http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&egId=13&eventId=81477 Еколозите бараат нов национален парк во Централна Македонија

Надворешни врски[уреди | уреди извор]