Прејди на содржината

Мимикрија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мимикрија
Мимикрија

Мимикрија е имитирање на обликот и на боите, како и начин на живот на апосемично заштитените организми од страна на организмите, кои инаку не поседуваат никакви одбранбени механизми. Во природата голем број животни со бојата на кожата или формата на телото многу личат на средината во која живеат.