Децентрализација

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Децентрализацијата е поим кој е определен како префрлање на надлежностите од централната управа – Влада, кон општините и заедниците на локалната самоуправа со цел да се стимулира нивната работата и да се поттикне развитокот на регионално ниво.