Биофизика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мембрани и канали: K++ канал, селективен филтер
Динамика на хемоглобинот од окси во диокси промена

Биофизиката е интердисциплинарна наука која ги користи методите од физиката при проучување на биолошките системи. Таа ги поврзува физиката и биологијата, особено физиологијата. Проучувањата се вршат на сите нивоа на живата материја од молекуларно ниво па до ниво на цели организми.

Терминот „биофизика“ првично бил воведен од страна на Карл Пирсон во 1892 година.[1][2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Pearson, Karl (1892). The Grammar of Science. стр. 470. Надворешна врска во |title= (help)
  2. Roland Glaser. Biophysics: An Introduction. Springer; 23 април 2012. ISBN 978-3-642-25212-9.