Лаоско писмо

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лаоско писмо
Lao Script Sample.svg
Тип
Период
околу 1350–денес
Правец на пишувањеод лево кон десно Уреди на Википодатоците
Јазицилаоски јазик и други
Сродни писма
Матични системи
ISO 15924
ISO 15924Laoo, 356 Уреди на Википодатоците, ​Lao
Уникод
Уникоден назив
Lao
U+0E80–U+0EFF
 Оваа страница може да содржи фонетски симболи од меѓународната фонетска азбука (МФА).
Зборот „Македонија“ (ມາເຊດວນ) на лаоски

Лаоско писмо — официјалното писмо со кое се служи лаоскиот јазик. Покрај лаоскиот, малцинските јазици на Лаос исто така се служат со ова писмо и е единствено дозволено писмо во државата, но се користи и латиницата.

Согласки[уреди | уреди извор]

Знак МФА BGN/PCGN ALA/LC Уникод
k k k/k k
kh ufu kh
kh kh/k kh
ŋ ng ng/ng ng
t͡ʃ ch ch/t c
s s s/t s
s x s/t s
ɲ gn/y ny/— ny
d d/t d/t d
t t t/t t
th th/t th
th th/t th
n n n/n n
b b/p b/p b
p p p/p p
ph ph/p ph
f f f/p f
ph ph/p ph
f f f/p f
m m m/m m
j y y y
ຣ * r r r r
l l l l
w v/o v w
h h h h
ອ** o
h h h h

* Официјално тргнато од употреба во 1970-те.
** Нулта согласка.

Самогласки - никлеуси[уреди | уреди извор]

Во табелата се внесени самогласките-нуклеуси кои се комбинираат со согласки ກ.

МФА BGN LC Уникод МФА BGN LC Уникод МФА BGN LC Уникод МФА BGN LC Уникод
ກະ/ກັກ a a a a ກາ a ā aa
ກິ i i i i ກີ i ī ii ເກັຍະ/ເກັຽະ*/ກັຽກ ia ia ເກັຍ/ເກັຽ*/ກຽກ ia īa
ກຶ ɯ u ư y ກື ɯː u ư̄ yy ເກຶອະ/ເກຶອກ ɯə ua ưa ເກືອ ua ư̄a
ກຸ u ou u u ກູ ou ū uu ກົວະ/ກັວກ oua ua ກົວ/ ກວກ oua ūa
ເກະ/ເກັກ e é e ເກ é ē e
ແກະ/ແກັກ ɛ è æ ແກ ɛː è ǣ ei
ໂກະ/ກົກ o ô o ໂກ ô ō o
ເກາະ/ກັອກ ɔ o ǫ ກໍ/ກອກ ɔː o ǭ
ເກິະ/ເກິກ ɤ eu œ ເກີະ/ ເກີກ ɤː eu œ̄
ໄກ/ໃກ/ກັຍ* ai ai ai ai/ay ກາຍ/ກາຽ* ai āi
ເກົາ au ao ao
ກໍາ am am am am

* означува варијација која веќе не се користи при пишување

Броеви[уреди | уреди извор]

Бројни системи кај разни народи и култури
Индоарапски броеви
Западноарапски • Источноарапски
Бенгалски • Гуџаратски • Гурмухски • Деваганарски (Индиски) • Синхалски • Тамилски
Балиски • Бурмански • Ѕонгкански (Бутански) • Јавански • Кмерски • Лаоски • Монголски • Тајландски
Источноазиски броеви
Виетнамски
Јапонски
Кинески
(Суџојски)
Корејски
Стапчиња
Хокиенски
Азбучни броеви
Абџадски
Арјабатини
Гиски (Етиопски)
Грузиски
Грчки
Ерменски
Кирилични
Римски
Хебрејски
Други системи
Атички
Брамански
Вавилонски
Глаголични
Егејски
Египетски
Етрурски
Инуитски
Кипу
Кхаростенски
Мајански
Муискански
Поле со урни
Праисториски
Чувашки
Положбени системи по основа
Десетични (10)
1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 16, 20, 30, 36, 60 повеќе…
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20
Лаоски броеви ໑໐ ໒໐
Лаоски имиња ສູນ ໜຶ່ງ ສອງ ສາມ ສີ່ ຫ້າ ຫົກ ເຈັດ ແປດ ເກົ້າ ສິບ ຊາວ
Тајландски броеви ๑๐ ๒๐
RTGS sun nueng song sam si ha hok chet paet kao sip sao
Транслитерација soun nung song sam si ha hok chet pèt kao sip xao

Лаоски во уникод[уреди | уреди извор]

Опсегот на лаоските знаци во уникод е од U+0E80 до U+0EFF.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Simmala, Buasawan and Benjawan Poomsan Becker (2003), Lao for Beginners. Paiboon Publishing. ISBN 1-887521-28-3

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]