Острачот на ножеви (Гоја)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Острачот на ножеви
Творец Франциско Гоја
Година 1808-1812
Димензии 68 см × 50.5 см
Место Музеј на ликовна уметност, Будумпешта

„Острачот на ножеви“ (шпански: El afilador) - слика на триножник од 1808-1812 година, од Франциско Гоја, која сега се наоѓа во Будимпешта.

Историја[уреди | уреди извор]

Историчарот на уметност Џулиет Вилсон-Баро предложува дека ова дело и „<i>Носачот</i> на вода“ се насликани за куќата на сликарот во Мадрид.[1] Сликата сè уште била во сопственост на уметникот во 1812 година. По смртта на неговата сопруга Хозефа Бајеу, тој направи попис на неговите слики во Фуендетодос. „Острачот на Ножеви“ бил проценета на 300 реали и бил каталогизирана под бројот 13, ист број како „Носачот на вода“ и „Слугата со стомна.[2]

Според историчарот на уметност, Мануела Мена, сликата му била продадена на принцот Алоис Вензел Кауниц (амбасадор во Шпанија од Австриската Империја) од сликарот по Полуостровската војна. Наскоро потоа му била продадена на Миклош Естерхази - естерхазиевата збирка ја купила унгарската држава во 1870 година, создавајќи го јадрото на Музејот на ликовни уметности.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (шпански) Goya Foundation in Aragon. The Water Bearer
  2. Artehistoria (ed.): " taille-crayon Архивирано на 25 август 2006 г. ".
  3. (шпански) Mena Marqués (2009) Ouvrage utilisé pour la rédaction de l'article