Метод на најголем остаток

Од Википедија — слободната енциклопедија

Методот на најголемиот остаток (познат и како Харово-Нимејеровиот метод, Хамилтоновиот метод или како Винтоновиот метод[1]) е еден начин да се распределат места сразмерно за претставнички собранија со системи на гласање со списоци. Тој се разликува со различни највисоки просечни методи (познати и како методи на делител).

Метод[уреди | уреди извор]

Методот на најголем остаток бара бројот на гласови за секоја партија да се подели со квота што претставува број на гласови потребни за едно место (т.е. обично вкупниот број на гласови донесени поделени со бројот на места, или некоја слична формула). Резултатот за секоја партија обично се состои од цел број плус дробен остаток. На секоја партија најпрво му се доделени голем број на места еднакви на нивниот број. Ова воглавно ќе остави неоддвоени некои места: партиите потоа се рангираат врз основа на поделените остатоци, а на партиите со најголеми преостанати им се доделува едно дополнително место сè додека не се распределат сите места. Ова му го дава името на методот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Tannenbaum, Peter (2010). Excursions in Modern Mathematics. New York: Prentice Hall. стр. 128. ISBN 978-0-321-56803-8.[мртва врска]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]