Прејди на содржината

Систем на единствен пренослив глас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поедноставен пример на гласачко ливче со единствен пренослив глас

Систем на единствен пренослив гласизборен систем со повеќе победници во кој секој избирач дава еден глас во форма на ранг листа. Гласачите имаат можност да ги рангираат кандидатите, а нивниот глас може да се префрли на алтернативните преференци ако нивниот претпочитан кандидат е елиминиран или избран со вишок гласови, така што нивниот глас се користи за избор на некој што го претпочитаат пред другите во трката. Систем на единствен пренослив глас има за цел пропорционална застапеност врз основа на гласовите дадени во областа каде што се користи, така што секој глас вреди приближно исто како и другиот.