Прејди на содржината

Мешовит вид на пропорционална застапеност

Од Википедија — слободната енциклопедија

Мешовит вид на пропорционална застапеност — изборен систем во кој половина од мандатите се формираат според мнозинскиот принцип, додека другата половина е пропорционална. Ова се однесува на колективните управни тела. Овој систем има една главна предност - им овозможува на гласачите истовремено да поддржуваат одделни партии и програми од една страна и од друга - да идентификуваат лица за кои веруваат дека ги имаат потребните квалитети на управување и да имаат место во власта. Некои земји каде се користи овој систем се Германија и Нов Зеланд.