Прејди на содржината

Љубомора

Од Википедија — слободната енциклопедија

Љубомората генерално се однесува на мислите или чувствата на несигурност, страв и загриженост за релативен недостаток на поседување или безбедност.

Љубомората може да се состои од една или повеќе емоции како што се лутина, огорченост, несоодветност, беспомошност или одвратност. Во своето првобитно значење, љубомората е различна од зависта, иако двата поима популарно станале синоним на англискиот јазик, при што сега љубомората ја презема и дефиницијата што првично се користела само за завист.