Страв

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Осамен алкохоличар во Москва носи јакна во текот на зимската сезона. Тој седи на покривот во страв додека покривање на лицето со двете раце. Што би ова лице се плаши од?

Стравчувство предизвикано од согледана опасност или закана која предизивкува објавување на промени во метаболизмот и во одредени органски функции и на крај промена во однесувањето, како што се: бегство, криење или замрзнување од перцепираните трауматски настани. Стравот кај луѓето може да се случи како реакција на одреден специфичен стимул  кој се јавува во сегашноста или во очекување на идните закани што се сметаат како ризик за телото или животот. Одговорот на стравот произлегува од перцепцијата на опасност која доведува до конфронтација  или бегство или избегнување на заканата (исто така познат како „бори се-или-бегај“ одговор), која во екстремни случаи на страв (ужас и терор) може да биде одговор на замрзнување или парализа. Кај луѓето и животните, стравот се менува со процесот на разбирањето и учењето. На тој начин, стравот е оценето како рационално или соодветно и ирационални или несоодветна. Ирационален страв се нарекува фобија.

Стравот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Нашиот страв“ - песна на полскиот поет Мирон Бјалошевски.[1]и
 • „На срцето, молејќи го да нема страв“ (To His Heart, Bidding it Have no Fear) - песна на ирскиот поет Вилијам Батлер Јејтс.[2]
 • „Страв“ - збирка поезија на шведскиот писател Пер Лагерквист од 1916 година.[3]
 • „Свештен страв“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[4]
 • Леб и страв“ (српски: Hleb i strah) - кус роман на српскиот писател Милисав Савиќ од 1991 година.[5]
 • „Стравот е најдобриот пријател на човекот“ (Fear Is A Man's Best Friend) - песна на американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) од 1974 година.[6]
 • „Страв“ (Fear) - албум на американскиот рок-музичар Џон Кејл (John Cale) од 1974 година.[7]
 • „Кога Мики вели дека се плаши“ (Kada Miki kaže da se boji) - песна на хрватската рок-група „Азра“ од 1981 година.[8]
 • „Бранови на стравот“ (Waves of Fear) - песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1982 година.[9]
 • „Страв“ (Fear) - песна на британската поп-пејачка Шаде (Sade) од 1985 година.[10]
 • „Страв од црна планета“ (Fear Of A Black Planet) - песна на американската рап-група „Паблик енеми“ (Public Enemy) од 1990 година.[11]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 222-223.
 2. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 67.
 3. Dušan Puvačić, „Per Lagerkvist“, во: Lagerkvist, Krvnik – Vječni smiješak. Beograd: Rad, 1964, стр. 126.
 4. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 20.
 5. Milisav Savić, Hleb i strah. Beograd: Laguna, 2019.
 6. YouTube, John Cale - Fear Is A Man's Best Friend (пристапено на 14.2.2018)
 7. YouTube, John Cale - Fear Is A Man's Best Friend (пристапено на 14.2.2018)
 8. Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 9. YouTube, Lou Reed ~ Waves of Fear (пристапено на 2.10.2017)
 10. DISCOGS, Sade ‎– Promise (пристапено на 25.8.2019)
 11. DISCOGS, Public Enemy ‎– Fear Of A Black Planet (пристапено на 25.8.2019)