Нимбостратус

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нимбостратус
Нимбостратус со панус
Нимбостратус со панус
КратенкаNs
Симбол
РодНимбостратус (дожд, слоевит)
Виднема
Сортанема
Височина500-5.500 м
ИзгледТемен, широк без облик слој
Врнежен?Да, но може да биде вирга

Нимбостратус (латински: nimbus — дождовит и stratus — слој) или слоевитодождовен облак – вид повеќеслојни, сиви, често темни, аморфни, скоро униформни облаци кои вообичаено даваат постојани врнежи од дожд, снег или шушлек.[1][2][3] Се нарекуваат и дождовнослојни. Се создаваат при мешање на воздушни фронтови. Се состојат од темносини слоеви заситени со водени капки и се со аморфен облик. Достигнуваат големи вертикални размери, дури и до 5.500 метри, а во хоризонтала може да се простираат и на потез од по неколку илјади километри. Се развиваат на висина од 100—3.000 метри.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cloud in the Columbia Electronic Encyclopedia
  2. Nimbostratus in the American Heritage Dictionary
  3. Nimbostratus Архивирано на 16 април 2019 г. in the Oxford Dictionaries Online

Надворешни врски[уреди | уреди извор]