Понижување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Понижување — повреда и навреда на човечката гордост и достоинство, што доведува до горчина и помирување. Едно лице може да биде понижено преку тепање, закани, изнуда, измама или други форми на физичко и ментално злоставување, или со паѓање во незгодна положба откако е фатено за сторено нелегално дело.

Понижувањето е секогаш поврзано со други луѓе, индиректно или ненамерно. Самопонижувањето може да биде поврзано со лични верувања (како што се камшикување во некои религии) или дел од еротско понижување.

Понижувањето е средство за стекнување моќ над одредено лице или лица. Еден од методите е силување или тортура. Можни последици од понижувањето се желбата за одмазда.