Табарин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Табарин, детали од насловната страница на Inventaire universel des oeuvres de Tabarin, 1622 година
Насловна страница на Inventaire universel des oeuvres de Tabarin, 1622 година

Табарин било уличното име што го претпоставувало најпознатиот од париските улични шарлатани, Антоан Жирар (околу 1584 година – 16 август 1633 година), кој ја забавувал својата публика во Плоштадот Дофин со фарсичен дијалог со неговиот брат Филип (како Мондор), со кого тој "ожнеал" златна жетва со продажба на лажни лекови во период од неколку години по 1618 година. Уличниот театар бил популарен театар, на импровизирана сцена со завеса на позадината, и со музика од лира на вртење и комплет виоли. Поформалните современи претстави биле ограничени на кралскиот двор или во Хотелот де Бургоњ, надгледуван од средновековниот еснаф што го имал монополот на театарските претстави во Париз.

Современите дрвописи го покажуваат Табарин во фустан на кловн, но со галантни мустаќи и зашилена брада, носејќи дрвен меч, како неговиот далечен куклен потомок Г-дин Пунш, — кој ќе го сопне — и носи мека сива шешир способен за правење на безброј забавни облици со неговите вешти прсти. Табарин од францускиот табард означува кратка наметка од типот на ликот Скарамуча, од жанрот комедија дел арте, што ја носи.

Во повеќе детални неделни претстави се појавиле други, особено неговата сопруга. Во нив тој ги засновал своите веродостојни шеги на состојбите со акции на трупи на комедија дел арте, кои во тоа време го забавувале францускиот двор, ги подновил за Парижаните со тоа што носел транспарент на тематски алузии и знаејќи локални шеги, засновани врз неговите оригинални подароци за импровизација. Браќата Жирар се пензионирле околу 1628 година, купиле сињерница (имот поседуван од сињор (господин)) и го поминале нивниот пензиски живот како господа на селско место во близина на Орлеан.

Му се припишувале бројни фарси и дијалози, а долгата серија на евтини летоци што се претпоставува дека се негови целосни дела, започнало да се појавува уште во 1622 година. Имитаторите покрај Табарин, со неговиот познатат шешир „Le Chapeau de Tabarin“ (Капата на Табарин), која може да се витка во најразлични облици за да им помогне на неговите карактеризации (види „Шапографија “), биле двајца старци Лукас и Пифањ, чии ехоа сè уште одекнуваат во Севилскиот бербер, и духовитите и самоуверени дами Франсискин и Изабела. Фалстафски стар војник (врз основа на miles gloriosus на римската комедија) по име Капитан Родомонт, го даде своето име на родомонтадата на францускиот театар, екстравагантно надуени и провлачена тирада на опрелестен самодоверба, залудни закани и навреди. И Молиер и Ла Фонтен, кои го фалеле, биле под влијание на традицијата на Табарин за груб брз репартет, и за него добро се зборувало, многу подоцна откако го немало, од страна на Боало и Волтер.

Табарин стана француски епоним на кој било комичен изведувач на уличен штанд. Тоа земено како кабаре кое било направено бесмртно од плакатот на По Коли, кој ги олицетворил во 1920-тите.

Публикации[уреди | уреди извор]

  • Inventaire universel des oeuvres de Tabarin, припишано на Табарин, објавено во 1622 година

Наводи[уреди | уреди извор]

(англиски)
       

Надворешни врски[уреди | уреди извор]