Нивхи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Нивхи
Вкупен број
▼ до 4500 луѓе= Русија = 4466

Сахалинска Област = 2253

Хабаровски Крај = 2034

јазици = руски јазик и нивчески јазик

религија = Шаманизам, паганство, православие

Нивхи (нивх. нивхгу, ниғвӈгун „луѓе, народ“ - од нивх „човек“ ) - мал народ кој живее на територија на Руската Федерација и Јапонија   . Старото име на овој народ е Гилјаки ( тунг). гилэкэ - од гилэ "брод" ).

Тие се автохтоно, домородно население од Амурската област, островот Сахалин и соседните мали острови.

Број и населување[уреди | уреди извор]

Преселување на нивците во Руската Федерација за 2010 година во % од вкупниот број на овој народ во Руската Федерација

Нивците живеат близу до устието на реката Амур (Хабаровскиот крај) и на северниот дел на островот Сахалин. Националниот јазик е нивчески, но повеќето модерни нивци зборуваат руски. Бројот е 4652 лица (2010) [1] .

Бројот на нивците во Русија:

Населени места со Нивхи според пописот од 2002 година (со исклучок на Хабаровскиот, Поронејскиот и Јужно-Сахалинскиот крај).

Главните населби каде живееле Нивците во 2002 година [2] :

Јурта на нивците на Сахалин. 1903 година

До 1945 година, на јужниот дел (во тоа време јапонски) живееле околу 100 нивци, говорници на Сахалинскиот дијалект . По војната, повеќето се преселиле во Хокаидо . Јужно Сахалинскиот дијалект сега се смета за истребен .

Тековните податоци за бројот на етнички нивци во Јапонија не се достапни.

Етнографски групи[уреди | уреди извор]

Нивците историски се поделени на две групи според пределот на живеење: амурски и сахалински. Тие се разликуваат по јазичните дијалекти и културните одлики. Значителен дел од нивското население е населено во Хабаровскиот крај (долниот тек на Амур, крајбрежјето на Амур, Охотското Море и Татарскиот теснец), формирајќи главна група. Втората група, е претставена на северот на островот Сахалин.

Аин и нивхи (Густав-Теодор Паули. „Етнографски опис на народите на Русија“, Санкт Петербург. 1862)

Антропологија на нивхите[уреди | уреди извор]

Деца нивхи. Сахалин, 1903 година

Антропологијата на нивхите е под активна студија. Се претпоставува дека народите во Полинезија се поврзани со нивхите. Нивхите се прилично хомогени од антрополошки аспект.

Разликите помеѓу нивхите од соседните народи обично се поврзуваат со независен процес на нивната етногенеза . Поради особеностите на нивниот јазик и култура, нивхите се палеоазијати, тие припаѓаат на античката популација на Долен Амур и Сахалин. Имено нивската култура е поголема, на која се формира во голема мера слична култура на амурските народи.

Друга гледна точка сугерира дека античкото население на Амур и Сахалин ( археологијата на мезо/неолитското време) всушност не се нивхите, туку претставуваат етнички недиференциран слој на култура, кој претставуваат основа на целото современо население на Амур. Трагите од оваа основа се запишани во антропологијата, јазикот и културата и на народите нивхи и на Тунгус-Манчу народите од регионот Амур . Во рамките на оваа теорија, нивхите се сметаат за една од групите на североисточните палеоазијци кои мигрирале на Амур. Релативната непостојаност на овие етногенетски шеми се објаснува со високиот степен на мешање и интеграција на современите народи на Амур и Сахалин, како и со доцното време на нивниот етнички дизајн .

Историја[уреди | уреди извор]

Карта на населување на домородните народи во Сибир

Се верува дека најраното спомнување на нивхите во историјата се во кинеските хроники од раните 600-ти. Во нив се зборува за луѓето гилими ( кинески: 吉列迷 吉列 迷 Jílièmí ), кои биле во контакт со владетелите на монголската династија Јуен во Кина. Руските контакти со нивхите започнале во 17. век, кога овде ги посетиле козаците. Првиот Русин што напишал за Нивхите во 1643 година бил Василиј Појарков, кој ги нарекол „гилаками“. Ова име веќе долго време им било доделено на Нивхите. Во 1849-1854 година, експедицијата на Г.И. Невелски, кој го основал градот Николаевск, работела на Долниот Амур. Една година подоцна, руските селани почнале да се населуваат тука. Руската Империја се здобила со целосна контрола врз нивхите после Ајгунскиот Договор од 1858. година и Договорот од Пекинг од 1860. година .

Потекло и јазична припадност[уреди | уреди извор]

Група нивхи танцуваат. Сахалин, почеток на XX век

Нивхите се директни потомци на најстарото население на Сахалин и на долниот степен на Амур .

Нивхите се поистоветуваат со археолошката охотска култура, која во античко време заземала пошироко подрачје од модерната територија на Нивхите. Носителите на оваа култура, мисихазсе, биле протерани од Јапонија во VII век од нашата ера.

Нивхите припаѓаат на палеоазискиот вид на монголската раса .

Во однос на јазикот и културата, нивхите се близу до народите што зборуваат палеоазиски јазик ( Чукчи, Коријаки и др.), и најчесто се комбинираат со нив во заедничка група .

Традиција[уреди | уреди извор]

Нивска облека

Од стопанските гранки на прво место по важност меѓу Нивхите беше секогаш риболов. Сурова и сушена (поретко - варена и пржена) риба е основа на традиционалната кујна. Важна улога во економијата на нивхите имале ловот, собирањето и одгледување кучиња .

Духовна култура[уреди | уреди извор]

Литературата на нивхите се појавила со писателот Владимир Санги; важна улога за неа одиграл и научникот Чунер Таксами .

Религија[уреди | уреди извор]

Верските верувања на нивхите се засновале на анимизам, вера во духови кои живеат насекаде - на небото, на земјата, во вода, во тајгите.

Секоја мечка се сметала за син на сопственикот на тајгата.

Празникот на мечката се славел во јануари или февруари, во зависност од кланот. Мечките биле фаќани, одгледувани и хранети неколку години. За време на прославата, мечката била облечена во посебен костум, однесена дома, нагостувана. После тоа, ѕверот се жртвувал пукајќи од лак. На главата на убиената мечка ставале храна. За разлика од другите народи на Амур, нивхите ги кремирале мртвите, палејќи ги на огромен оган во тајгите под ритуални жалења .

Во светската култура[уреди | уреди извор]

 • Животот на нивхите, јазикот се клучна тема во приказната за Гениди Гор „Млад човек од далечна река“ (Лениздат, 1955).
 • Животот на нивхите е опишан во расказот од Чингиз Ајтматов „ Питаното куче што трча на работ на морето “ (1977) и прикажано во филмот со исто име (1990).
 • За животот на нивхите (во романот наречени „гилиаци“) е опишано во романот „Далечна земја“ од Николај Задорнов (1949).
 • Анимираниот филм во 1992 година од Оксана Черкасова „ Внукот на кукавицата “ е создаден врз основа на бајките на нивхите.
 • Два бродови на руската империјална флота Гилјак и Гилиак Втори беа именувани во чест на нивхите
 • Во 2018 година беше објавен аниме „Sky Wolves: Huntsman Sirius“, каде главниот лик и неговите роднини се нивхи. Во ова аниме, традиционалните носии на нивхите се прилично добро нацртани.

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Том 4. Национальный состав и владение языками, гражданство Архивирано на 15 март 2013 г. // ВПН-2010.
 2. „База микроданных Всероссийской переписи населения 2002 года“. Архивирано од изворникот на 2019-03-27. Посетено на 2015-07-26.

Литература[уреди | уреди извор]

Одделна работа[уреди | уреди извор]

 • Историја и култура на нивците: историски и етнографски есеи / Ед. В.А. Тураев, В.Л. Ларин, С.В. Березницки. - Санкт Петербург: Наука, 2008 година. - ISBN 978-5-02-025238-7 .
 • Креновинович Е.А. Нивггу. - Јужно-Сахалинск: издавачка куќа Сахалин, 2001 година. - ISBN 5-88453-025-0 .
 • Нивги Сахалин: современ социо-економски развој / Ед. ед. В.И. Бојко. - Новосибирск: Наука, 1988 година. - ISBN 5-02-028980-9 .
 • Таксами Х.М. Главни проблеми на етнографијата и историјата на нивците. - Л .: Наука, 1975 година.
 • Тураев В. А., Сиченко Г. Б. (усна уметност). Нивки   // Голема руска енциклопедија   : електронска верзија.   - 2016 година.   - Датум на жалба: 03.03.2018 година.

Секции во книги[уреди | уреди извор]

 • Гилјаки // Народите на Русија: живописен албум. Издавање VII и VIII. - Санкт Петербург: печатница на партнерството „Јавна корист“, 1880 година. - С. 544–555.
 • Нивхи / / Народите на Русија. Атлас на култури и религии.   - М .: Дизајн. Информации Картографија, 2010 година.   - 320   с   - ISBN 978-5-287-00718-8 .
 • Нивхи / / Сибир Атлас на азиска Русија.   - М .: Топ книга, Теорија, Дизајн. Информации Картографија, 2007 година.   - 664   с   - ISBN 5-287-00413-3 .
 • Стернберг Л. Ја.ilyилаки, Орох, злато, Негидал, Аину. - Кабаровск: Далгиз, 1933. - С 13-388.

Наводи[уреди | уреди извор]