Википедија:ОстаниДома и уредувај ја Википедија!

Од Википедија — слободната енциклопедија
-ОстаниДома и уредувај ја Википедија!.png

#ОстаниДома и уредувај ја Википедија! (скратено #ОстаниДома) — иницијатива на заедницата на Википедија на македонски јазик за масовно уредување содржини заради почитување на мерките на самоодвојување и општествено оддалечување за време на пандемијата на коронавирус. Иницијативата е во времетраење од 15 март до 15 септември 2020 година.

Активности[уреди извор]

Уредувачки денови[уреди извор]

Преглед на одржаните уредувачки денови во рамки на иницијативата е направен во табелата во продолжение.

Бр. Тема Слика Датум УЧ НС ПС
1. Американски староседелски народи
Meuble héraldique Coiffe de guerre amérindienne taré de face.svg
17 март 2020 3 8 0
2. Сојузни држави во Мексико
Coat of arms of Mexico.svg
19 март 2020 6 13 1
3. Сибирски староседелски народи
Witsen's Shaman.JPG
24 март 2020 3 4 3
4. Химни на европски држави
Handschrift Brussel p-37-38.jpg
26 март 2020 7 18 1
5. Знамиња на сојузни држави во САД
Flag of the United States.svg
31 март 2020 3 8 0
6. Комедија дел арте
Jan Miel – Actors from the Commedia dell’Arte on a Wagon in a Town Square.jpg
2 април 2020 3 6 0
7. Роми
Emil Volkers Zigeunerlager vor Düsseldorf.jpg
8 април 2020 6 9 0
8. Европски фудбалски репрезентации
Uefa 2013.png
14 април 2020 5 10 0
9. Добитници на Нобеловата награда за мир
Nobels fredspris, medalje - no-nb digifoto 20160310 00042 NB NS NM 10016+ 00049 NB NS NM 10023 contrast.jpg
21 април 2020 4 10 0
10. Светски прваци во Формула 1
Helmet template full face.svg
23 април 2020 3 6 0
11. Интерпункциски знаци
Exclamation mark.png
28 април 2020 4 8 0
12. Кантони во Швајцарија
Flag of Switzerland (Pantone).svg
30 април 2020 3 8 0
13. Македонска граматика
Disciplini na gramatikata.svg
5 мај 2020 4 5 1
14. Добитници на Прицкеровата награда
Medal of Pritzker Architecture Prize (front).gif
7 мај 2020 5 8 0
15. Департмани во Франција
Armoiries république française.svg
12 мај 2020 3 8 0
16. Подземни железници
Subway Yokohama Blue-Vector.svg
14 мај 2020 4 11 0
17. Светски првенства во кошарка
Basketball.png
20 мај 2020 3 6 1
18. Покраини во Индонезија
National emblem of Indonesia Garuda Pancasila.svg
26 мај 2020 3 6 0
19. Христијански крстови
Christian cross.svg
28 мај 2020 6 20 0
20. Управни единици во Кина
National Emblem of the People's Republic of China.svg
2 јуни 2020 3 4 0
21. Покраини во Шпанија
Escudo de España (mazonado).svg
9 јуни 2020 3 8 0
22. Писма
Languages Graphic.svg
11 јуни 2020 3 6 0
23. Вулкани во Средна Америка\
Emoji u1f30b.svg
17 јуни 2020 2 9 0
24. Бројни системи
Numeral Systems of the World.svg
23 јуни 2020 2 4 2
25. Староегипетски династии
Double crown.svg
25 јуни 2020 2 4 0
26. Хиндуистички списи
Om symbol.svg
30 јуни 2020 2 3 0
27. Облаци
Draw cloudy.png
2 јули 2020 3 6 0
28. Чувства
Plutchik-wheel mk.svg
7 јули 2020 5 7 1
29. Археолошки наоѓалишта во Прилепско
Macedonian archaeology stub icon.svg
9 јули 2020 4 14 0
30. Изборни системи
Vote icon.svg
14 јули 2020 3 7 0
31. Археолошки наоѓалишта во Велешко
Macedonian archaeology stub icon.svg
16 јули 2020 5 21 0
32. Европски санџаци
Coat of arms of the Ottoman Empire (1882–1922).svg
22 јули 2020 3 8 1
33. Археолошки наоѓалишта во Пробиштипско
Macedonian archaeology stub icon.svg
28 јули 2020 4 27 0
34. Граматички падежи
Number of grammatical cases.png
30 јули 2020 3 6 0
35. Археолошки наоѓалишта во Виничко
Macedonian archaeology stub icon.svg
4 август 2020 3 32 0
36. Римски провинции
Provinciaromana-Acaia-pt.svg
6 август 2020 5 10 0
37. Археолошки наоѓалишта во Кратовско
Macedonian archaeology stub icon.svg
11 август 2020 4 15 0
38. Византиски теми
Droysen - Oströmisches Reich.jpg
13 август 2020 3 7 0
39. Археолошки наоѓалишта во Охридско
Macedonian archaeology stub icon.svg
18 август 2020 2 9 0
40. Канцелариски материјал
Faber-Castell Lead pencil 0.7.jpg
20 август 2020 4 7 0
41. Археолошки наоѓалишта во Штипско
Macedonian archaeology stub icon.svg
25 август 2020 4 41 0
42. Дела на светите апостоли
P46.jpg
27 август 2020 5 12 0
41. Археолошки наоѓалишта во Гевгелиско
Macedonian archaeology stub icon.svg
1 септември 2020 4 21 0
42. Грофовии во Англија
Royal Arms of England.svg
3 септември 2020 4 6 0
43. Археолошки наоѓалишта во Радовишко
Macedonian archaeology stub icon.svg
8 септември 2020 4 45 0
44. Слики од Рембрант
The Nightwatch by Rembrandt - Rijksmuseum.jpg
10 септември 2020 3 14 0
45. Археолошки наоѓалишта во Кумановско
Macedonian archaeology stub icon.svg
15 септември 2020 4 27 0
Вкупно 15 552 11
 • УЧ — број на учесници (вкупниот број се однесува на различни учесници)
 • НС — број на новосоздадени статии
 • ПС — број на подобрени статии

Уредувачки викенди[уреди извор]

Преглед на одржаните уредувачки викенди во рамки на иницијативата е направен во табелата во продолжение.

Бр. Тема Слика Датум УЧ НС ПС
1. Филм
Video-x-generic.svg
21-22 март 2020 3 9 2
2. Кули
De redin tower icon.svg
28-29 март 2020 5 20 0
3. Музички групи
Tim Davies - Summer Vibes postcard.jpg
4-5 април 2020 5 16 0
4. Ромска култура
Flag of the Romani people.svg
11-12 април 2020 5 18 0
5. Фабержеови јајца
Faberge egg on canvas.jpg
18-19 април 2020 5 24 0
6. Уметнички слики
Red Fuji southern wind clear morning.jpg
25-26 април 2020 5 41 0
7. Цицачи
Zalophus californianus 01.JPG
2-3 мај 2020 4 16 0
8. Календари
Calendar (part of a set) MET DP-13486-011.jpg
9-10 мај 2020 5 16 0
9. Евровизија
Wiki Eurovision Heart (Infobox).svg
16-17 мај 2020 2 12 0
10. Македонска книжевност
Slognica rečovska, Ǵorǵija Pulevski.jpg
23-24 мај 2020 4 34 0
11. Големи везири на Отоманското Царство
Sadrazamlik-nisanlari.svg
30-31 мај 2020 7 51 0
12. Музички инструменти
Lady Blunt top.jpg
6-7 јуни 2020 3 11 0
13. Сончев Систем
Solar sys2.png
13-14 јуни 2020 4 8 0
14. Индија
Flag of India.svg
20-21 јуни 2020 4 16 5
15. Бродови
Jib (PSF).svg
27-28 јуни 2020 2 11 0
16. Логика
Begriffsschrift connective2.svg
4-5 јули 2020 3 12 0
17. Видеоигри
Ps-controller-icon.svg
11-12 јули 2020 3 11 0
18. Хрватски острови
Islands off the Croatian Coast.jpg
18-19 јули 2020 3 16 0
19. Италијанска книжевност
Inferno.jpg
25-26 јули 2020 4 30 4
20. Македонија Flag of Macedonia (1992–1995).svg 1-2 август 2020 4 16 1
21. Време Hour glass clip art.png 8-9 август 2020 3 6 0
22. Фотографија Generic Camera Icon.svg 15-16 август 2020 5 18 0
23. Пиратство Flag of Edward England.svg 22-23 август 2020 3 7 0
24. Самураи Barn tomoe circle.svg 29-30 август 2020 2 6 2
25. Архитектура Architecture capitol.svg 5-6 септември 2020 7 16 0
26. Теореми Four Colour Map Example.svg 12-13 септември 2020 3 8 0
Вкупно 13 449 14
 • УЧ — број на учесници (вкупниот број се однесува на различни учесници)
 • НС — број на новосоздадени статии
 • ПС — број на подобрени статии

Брза викиобука[уреди извор]

Преглед на спроведените брзи викиобуки на далечина со придонесите на учесниците во рамки на иницијативата е направен во табелата во продолжение.

Бр. Период УЧ НС ПС НП ПП
1. март 2020 2 1 1 0 0
2. април 2020 2 35 2 0 0
3. мај 2020 2 167 2 0 0
4. јуни 2020 2 54 0 11 1
5. јули 2020 1 0 0 22 0
6. август 2020 1 3 0 7 0
7. септември 2020 2 5 1 0 0
Вкупно 3 265 6 40 1
 • УЧ — број на учесници (вкупниот број се однесува на различни учесници)
 • НС — број на новосоздадени статии
 • ПС — број на подобрени статии
 • НП — број на новосоздадени предлошки
 • ПП — број на подобрени предлошки
Галерија

Статистика[уреди извор]

Бр. Активност УЧ НС ПС НП ПП
1. Уредувачки денови 15 552 11 0 0
2. Уредувачки викенди 13 449 14 0 0
3. Брза викиобука 3 265 6 40 1
Вкупно 19 1.266 31 40 1
 • УЧ — број на учесници (вкупниот број се однесува на различни учесници)
 • НС — број на новосоздадени статии
 • ПС — број на подобрени статии
 • НП — број на новосоздадени предлошки
 • ПП — број на подобрени предлошки

Надворешни врски[уреди извор]

 • COVID-19 — страница со информации за поврзани иницијативи на Мета.