Прејди на содржината

Зворнички Санџак

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зворнички Санџак
Санџак на на Отоманското Царство

1478–1878
Главен град Зворник
Историја
 -  Основана 1478
 -  Укината 1878
Денес во Босна и Херцеговина

Зворнички Санџак (турски: İzvornik Sancağı, српскохрватски: Zvornički sandžak) — санџак кој припаѓал на Босанскиот Пашалак во рамките на Отоманското Царство. градот Зворник (во денешна Босна и Херцеговина) бил административен центар на санџакот. Санџакот бил поделен на четири кази: Жепече, Маглај, Тузла и Кладањ. Санџакот бил создаден помеѓу 1478 и 1483 година. По неговото распаѓање во 1878 година, откако Австроунгарија ги победила Османлиите, Зворник станал дел од Зворник Котар.

За време на османлискиот период, Зворник бил главен административен град и имал голема улога во економијата на санџакот главно поради неговата стратешката важност. Санџкот бил еден од шесте отомански санџаци со најразвиена бродоградба (покрај Видин, Никопол, Пожега, Смедерево и Мохач)[1].

  1. Godis̆njak grada Beograda. Beogradske novine. 1979. стр. 35. Посетено на 7 September 2013. Ипак градња бродова се посебно везивала за шест санџака: никопољски, видински, смедеревски, зворнички, пожешки и мохачки.